Zakon o akcizama je primjenjiv, ali problem je Zakon...

Građani u BiH i dalje su na čekanju za jeftinije gorivo. Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine izglasao je ukidanje akciza na gorivo, ali na mjesec dana. Prijedlog zakona ponovno ide u Predstavnički dom. Potreban je usaglašen jedan tekst zakona. Svemu tome treba dodati da iz Uprave za indirektno oporezivanje ističu da je riječ o neprimjenjivom Zakonu o akcizama.

Bosna i Hercegovina 30.08.2022 | 10:52
Zakon o akcizama je primjenjiv, ali problem je Zakon...

Nakon što je Dom naroda izglasao ukidanje akciza na gorivo iz UIO su kazali da je zakonsko rješenje neprovedivo.

“Kada smo rekli da je zakonsko rješenje neprovedivo mislilo se na zakon o PDV-u. Zakon o akcizama je moguće brzo provesti onog momenta kada bude usvojen u istom tekstu i odobren u oba Doma naroda. To je posao koji ne zahtjeva previše vremena i aktivnosti i to možemo provesti u roku 20 dana i da ga imamo u primjeni, a to je ukidanje akciza na naftu i naftne derivate. To bi dovelo do smanjenja cijena”, kazao je KRatko Kovačević, načelnik odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje.

Objasnio je i zašto je komplikovana izmjena Zakona o PDV-u.

“Nije moguće da se taj zakon provede u roku osam dana. Ako se ide u diferenciranu stopu PDV-a tu je potrebno više uraditi i izmjeniti pravilnik. Koji su proizvodu sa nižom PDV stopom, definisano sve u pravilniku, nova PDV prijava sa novim izgledom sa više stopa. Sve se to mora uraditi i mijenjati softversko rješenje.

Svi poreski obveznici na koje bi uticalo, morali bi mijenjati svoje softvere koji prate knjigovodstvene evidencije i to je jako zahtjevni proces i treba jedan duži vremenski period da se primjeni”, dodao je Kovačević.

Kažu da su dobili dopis od Parlamentarne skupštine BiH da daju svoje mišljenje o akcizama i PDV-u.

“Napravili samo akt i obrazložili šta je potrebno da se uradi za diferenciranu stopu PDV-u i kazali da se to ne može uraditi odmah i mišljenje o akcizama i izmjenama i da je to puno lakše uraditi. Kazali smo zašto smatramo da se ne ulazi pred izbore u izmjenu jednog zakonskog rješenja oDPV-u.

Tu ima puno nerazumijevanja što mnogi pričaju o PDV-u a to se jedino može uraditi samo uz analizu i veliku pripremu. Pitanje je da li će gradđani smanjivanjem PDV imati i manje cijene proizvoda,” kazao je Kovačević.

(N1)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

VLAH

30.08.2022 10:42

Evo upravo poskupio benzin. Majku vam j...... glasao sam prošli put za vas crvena sekto, sada više neću. Jeftiniji je benzin u Minhenu nego u Banjoj Luci. Majkicka dokle vise, babo idi cuvaj unucad.

ODGOVORITE
Name

Boj

30.08.2022 14:20

Odlicno i nemojte ga mijenjati prije izbora, ukopajte se do kraja vladajuca bando kod sva tri naroda i pakujte kofere, ovo je visnja na slagu na torti vaseg lopovluka i pljacke sopstvenog naroda. Sta vas briga za gorivom kad ga nikad za svoje pare niste ni nasuli nego za nase, bitange.

ODGOVORITE
Name

Pssst

30.08.2022 14:27

Mali covjek a veliki kriminalac Mro Đakula koji nema nikakva zakonskpg uporista da bude direktor UIO je glavni krivac i stalno osporava ukidanje akciza po nalogu"legitimnog".Kada bi se pokrenule podnesene prijave protiv velikog ljubavnika davnih dana on je trebao biti u zatvoru.Kad je bivsi direktor dobio devet godina ovaj negalni direktor bi trebao dobiti oko 40 godina sta je sve i koliko nakrao.

ODGOVORITE