Спријечити скупљу регистрацију у корист приватне фирме!

Нови правилник, који предвиђа да наљепнице за означавање рока важења регистрације грађани плаћају скоро дупло скупље и да тај новац сада иде приватнику донесен је на штету свих грађана и институција у Босни и Херцеговини, каже Мирјана Орашанин, члан Главног одбора СДС.

Република Српска 29.08.2022 | 11:06
Спријечити скупљу регистрацију у корист приватне фирме!

Она поручује да се овако штетном рјешењу треба успротивити.

„Возачи у Босни и Херцеговини ће од почетка септембра плаћати наљепнице које означавају рок важења регистрације девет марака – скоро дупло више него досад. До сада су возачи ова средства уплаћивали у буџет БиХ, а новим Правилником о регистрацији је одређено да би их од почетка септембра могли уплаћивати приватној фирми, тзв. стручној институцији с којом Министарство транспорта и комуникација буде склопило уговор. Та фирма би од возача годишње наплаћивала најмање 10 милиона КМ“, подсјетила је Орашанин.

Она каже да је у овом случају остало много питања на која надлежни нису дали одговор.

„Грађани се са правом питају зашто је цијена стикера скоро удуплана ако постоји званична изјава Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ која је надлежна за набавку наљепница да су набављене залихе за наредне четири године. Сумњу буди и то што нови правилник није прописао намјену средстава од наплате стикера“, наводи Орашанин и додаје:

„У Босни и Херцеговини просјечно годишње региструје 1,2 милиона возила. Свако возило приликом регистрације добија наљепницу која је од 2009. године коштала 5 КМ. Тако је буџет БиХ сваке године добијао око шест милиона КМ који су се распоређивали надлежним институцијама за осигурање радне снаге, опреме и других трошкова за потребе издавања докумената за регистрацију возила“. 

Орашанин подсјећа да су МУП Републике Српске, Кантона Сарајево, Унско-санског, Тузланског, Западнохерцеговачког и Зеничко-добојског кантона указали Министарству на незаконитост одредбе Правилника којом би се приватна фирма овластила за издавање и активацију стикера.

„Сматрам да сви заједно треба да се успротивимо примјени овог правилника који је донесен на штету свих грађана и институција у Босни и Херцеговини“, поручује Орашанин. 

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ре

29.08.2022 09:14

ПРОИНТЕР мозда је у питању

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срећко Шојић

29.08.2022 09:29

Све порезе, прирезе, акције,да иду једном приватном лицу. Зна се коме. Гдје има народна република. Држава треба да је приватна. Врховног владара. Шеик, Филтер, Цар, није битно како га назвати. И онда ће он чувати ту државу ко наш Миле Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

29.08.2022 09:43

Која је уопште функција стикера када десетине камера МУП-а контролишу преко таблица да ли је возило регистровано. Стикер нико не гледа и класични је парафискални намет који треба потпуно укинути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

29.08.2022 09:54

Људи са власти су се подјелили гдје ће ко да оперише и имају људе као покриће кои су за то добро плаћени или су своју дјецу добро удомили јер су само њихова дјеца паметна и способна и одлично раде за државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

михаил

29.08.2022 09:54

Страсно .У саобрацајној и листу осигурања писе рок трајања Измисљају само за пљацку преко одредјених фирми у којима имају проценат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

29.08.2022 10:07

Нису никакве залихе набављене за четрири године, већ је резервисана производња за одређуну количину стикера за четири године, а цијена код испорука које се уговарају на дужи временски период се уговара као "текућа цијена" што значи да је то цијена која важи по званичним евиденцијама на тржишту понуђача у часу испоруке. Ко не вјерује нека прочита члан 464. Закона о облигационим односима јер су то одредбе које се уносе у све уговоре о набавкама на дужи временски период. Свака друга прича је обмањивање грађана и обично лупетање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.08.2022 10:39

Добру идеју промовисес још само ако тај како ћемо је реализовати

Name

Ре

29.08.2022 10:50

Кад се нешто резервише цјена обично буде већа.

Name

Ре

29.08.2022 11:54

Мозда си у праву, али кад си нам тако бистар, ајде објасни најприје коме и цему слузе те наљепнице, а онда нам објасни и засто це се средства убудуце уплацивати на рацун приватне фирме.. Ако мозе, молила бих да нам и за ово наведес цлан из закона или правилника или цега год...

Name

Милан за Ре

29.08.2022 13:07

Смијешно је поредити данашње цијене са оним из 2009.године после и короне и кризе у Украјини у задњих пар година, а у Правилнику нигдје не стоји да се мора искљичиво радити преко приватне фирме.

Name

Пера

29.08.2022 14:04

А нико се не пита колики је проценат ПАПКА војина??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

29.08.2022 15:13

Пера.пола-пола зна се.

Name

Обицан цовјек

30.08.2022 05:59

Треба одмах све бандите у затвор,са онима који им стимају лоповске послове

ОДГОВОРИТЕ
Name

П 47

30.08.2022 14:28

На дјелу је злоцинацка организација која се зове СНСД

ОДГОВОРИТЕ