Spriječiti skuplju registraciju u korist privatne firme!

Novi pravilnik, koji predviđa da naljepnice za označavanje roka važenja registracije građani plaćaju skoro duplo skuplje i da taj novac sada ide privatniku donesen je na štetu svih građana i institucija u Bosni i Hercegovini, kaže Mirjana Orašanin, član Glavnog odbora SDS.

Republika Srpska 29.08.2022 | 11:06
Spriječiti skuplju registraciju u korist privatne firme!

Ona poručuje da se ovako štetnom rješenju treba usprotiviti.

„Vozači u Bosni i Hercegovini će od početka septembra plaćati naljepnice koje označavaju rok važenja registracije devet maraka – skoro duplo više nego dosad. Do sada su vozači ova sredstva uplaćivali u budžet BiH, a novim Pravilnikom o registraciji je određeno da bi ih od početka septembra mogli uplaćivati privatnoj firmi, tzv. stručnoj instituciji s kojom Ministarstvo transporta i komunikacija bude sklopilo ugovor. Ta firma bi od vozača godišnje naplaćivala najmanje 10 miliona KM“, podsjetila je Orašanin.

Ona kaže da je u ovom slučaju ostalo mnogo pitanja na koja nadležni nisu dali odgovor.

„Građani se sa pravom pitaju zašto je cijena stikera skoro uduplana ako postoji zvanična izjava Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH koja je nadležna za nabavku naljepnica da su nabavljene zalihe za naredne četiri godine. Sumnju budi i to što novi pravilnik nije propisao namjenu sredstava od naplate stikera“, navodi Orašanin i dodaje:

„U Bosni i Hercegovini prosječno godišnje registruje 1,2 miliona vozila. Svako vozilo prilikom registracije dobija naljepnicu koja je od 2009. godine koštala 5 KM. Tako je budžet BiH svake godine dobijao oko šest miliona KM koji su se raspoređivali nadležnim institucijama za osiguranje radne snage, opreme i drugih troškova za potrebe izdavanja dokumenata za registraciju vozila“. 

Orašanin podsjeća da su MUP Republike Srpske, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zapadnohercegovačkog i Zeničko-dobojskog kantona ukazali Ministarstvu na nezakonitost odredbe Pravilnika kojom bi se privatna firma ovlastila za izdavanje i aktivaciju stikera.

„Smatram da svi zajedno treba da se usprotivimo primjeni ovog pravilnika koji je donesen na štetu svih građana i institucija u Bosni i Hercegovini“, poručuje Orašanin. 

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Re

29.08.2022 09:14

PROINTER mozda je u pitanju

ODGOVORITE
Name

Srećko Šojić

29.08.2022 09:29

Sve poreze, prireze, akcije,da idu jednom privatnom licu. Zna se kome. Gdje ima narodna republika. Država treba da je privatna. Vrhovnog vladara. Šeik, Filter, Car, nije bitno kako ga nazvati. I onda će on čuvati tu državu ko naš Mile Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Jovo

29.08.2022 09:43

Koja je uopšte funkcija stikera kada desetine kamera MUP-a kontrolišu preko tablica da li je vozilo registrovano. Stiker niko ne gleda i klasični je parafiskalni namet koji treba potpuno ukinuti.

ODGOVORITE
Name

Србо

29.08.2022 09:54

Људи са власти су се подјелили гдје ће ко да оперише и имају људе као покриће кои су за то добро плаћени или су своју дјецу добро удомили јер су само њихова дјеца паметна и способна и одлично раде за државу.

ODGOVORITE
Name

mihail

29.08.2022 09:54

Strasno .U saobracajnoj i listu osiguranja pise rok trajanja Izmisljaju samo za pljacku preko odredjenih firmi u kojima imaju procenat.

ODGOVORITE
Name

Milan

29.08.2022 10:07

Nisu nikakve zalihe nabavljene za četriri godine, već je rezervisana proizvodnja za određunu količinu stikera za četiri godine, a cijena kod isporuka koje se ugovaraju na duži vremenski period se ugovara kao "tekuća cijena" što znači da je to cijena koja važi po zvaničnim evidencijama na tržištu ponuđača u času isporuke. Ko ne vjeruje neka pročita član 464. Zakona o obligacionim odnosima jer su to odredbe koje se unose u sve ugovore o nabavkama na duži vremenski period. Svaka druga priča je obmanjivanje građana i obično lupetanje.

ODGOVORITE
Name

Tatar

29.08.2022 10:39

Dobru ideju promovises još samo ako taj kako ćemo je realizovati

Name

Ре

29.08.2022 10:50

Кад се нешто резервише цјена обично буде већа.

Name

Re

29.08.2022 11:54

Mozda si u pravu, ali kad si nam tako bistar, ajde objasni najprije kome i cemu sluze te naljepnice, a onda nam objasni i zasto ce se sredstva ubuduce uplacivati na racun privatne firme.. Ako moze, molila bih da nam i za ovo navedes clan iz zakona ili pravilnika ili cega god...

Name

Milan za Re

29.08.2022 13:07

Smiješno je porediti današnje cijene sa onim iz 2009.godine posle i korone i krize u Ukrajini u zadnjih par godina, a u Pravilniku nigdje ne stoji da se mora iskljičivo raditi preko privatne firme.

Name

Pera

29.08.2022 14:04

A niko se ne pita koliki je procenat PAPKA vojina??

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

29.08.2022 15:13

Pera.pola-pola zna se.

Name

Obican covjek

30.08.2022 05:59

Treba odmah sve bandite u zatvor,sa onima koji im stimaju lopovske poslove

ODGOVORITE
Name

P 47

30.08.2022 14:28

Na djelu je zlocinacka organizacija koja se zove SNSD

ODGOVORITE