Вучић на критике из региона: Видјећемо ко ће тражити помоћ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас одговарајући на критике упућене из региона како Србија припрема рестрикције и враћа се у "Милошевићево време" да ће се у октобру и новембру видети "резултат на семафору" и ко ће имати довољно гаса и струје.

Србија 27.08.2022 | 12:16
Вучић на критике из региона: Видјећемо ко ће тражити помоћ

Вучић је тако одговорио на питање новинара како коментарише што медији у региону и домаћи опозициони пишу да се у Србији пипремају планови за рестрикције струје и да се Србија враћа у "Милошевићево време".

Каже да се радује што ће неке земље у региону имати струје и гаса на претек.

"Па, даћете ваљда нешто нама. Ипак, да видимо коме ће шта да буде потребно у октобру и новембру, а ко ће чега да има довољно, па ћемо да читамо резултат са семфора за те што причају то у региону и њихове медије, као и друге у Европи. Нисам знао да су Немачка и Француска, као и Финска постале следбеници Слободана Милошевић, али и Аљбин Курти који је први искључио струју и то обухватио 90 одсто конзума", навео је Вучић.

Истакао је да је лист "Данас" имао наслов како Вуцицћ прави планове за рестрикције струје и враћа Србију у Милошевићеве деведесете, да би после имао наслов - Вучић:" Једини у Европи нисмо направили план рестрикција", као и пример Њуз макс Адрије која је навела како се цела Европа спрема за рестрикције и да се једино Србија не спрема и констатовао како му остаје само да се смеје.

На питање новинара како коментарише то што је хрватски посланик у европском парламенту Фред Матић рекао да је Хрватска 50 година испред нас и да колико год Србија правила пруга треба да јој се натрља на нос да је Хрватска 50 година испред, Вучић је рекао да је Хрватска, у географском смислу, увек била испред Србије у економском развоју, и у бившој Југославији и Аустроугарској када је Србија била под Турцима.

"Не могу да надокнадим 200 година заостатка за мање од 10 година. Али по званичном податку, хрватски раст БДП-а у период од 2012. до 2023. на основу процена ММФ биће 49,2 одсто, а Србије 92,6 одсто, иако ми верујемо да ћемо имати бољи резултат.

Ми смо готово удвостручили наш БДП. Следеће године имаћемо БДП вредан 65 милијарди евра, а био је 33 миљарде 2012. године. Успели смо да га скоро удвостручимо, а они нису повећали ни за 50 одсто".

Председник Србије истиче да то говори о великим променама.

Када је реч о платама, Вучић каже да је Хрватска пре десетак година имала 880 евра просечну плату, а Србија 329 евра, док Хрвати имају данас око 1.120, а ми 635 евра и додаје да то више није три према један и напомиње да ће Србија ускоро имати плату преко 720 са великим повећањем.

"Успешна су земља и честитам им на томе, али ће Србија брже да расте. ДА ли је лако зауставити Србију, није и брже ћемо расти. То натурање на нос ишло би у мало другачијем смеру од онога што говоре хрватски функционери", рекао је Вучић.

Каже да и даље стижу разне претње и увреде из Хрватске.

"Што се тиче претњи и увреда, колико бисмо оптужница могли да подижемо за изазивање мржње, верске и националне, против њихових највиших функциионера, па нам не пада напамет да се играмо као деца и да изговарамо уведе. Боље да лепо да разговарамо и лепо и мирно тражимо само једну ствар, да одемо да положимо цвет на ''Јасеновацки цвет''. Да ће само један цвет на каменом цвету толику хистерију и неврозу да изазове нисам ни сањао".

Вучић примећује како је могуће данас и да гоните недвосмилене убице деце и да то представља проблем у данашњој ЕУ, као и да му је то мало чудно за ЕУ.

На писање медија у БиХ о "како тамо нешто ради луди Вучић са лудом лезбејком..." и као одговор наводи да је Србија 2014. године имала просечну плату 329 евра, док је код њих била 373 евра, док БиХ данас, према подацима из јуна, има 562 евра, а Србија 635 евра.

Такође, истиче да Србија има стабилне јавне финансије и око десет пута већи прилив страних инвестиција.

Вучић је говорећи о тешкој енергетској ситуацији у свету рекао да ће можда једном питати грађане да ли је боље да имамо рестрикције или да потрошимо сумануто много новца на увоз енегената и тако потрошимо све што смо скупљали претходниих година.

На крају, додао је, могуће да ћемо све то и да платимо, али је сумануто, јер онда ће бити суспендовано тржиште нестаће све, ако рат буде дуго трајао, још годину и нешто, следеће године нема ко да прреживи у Европи рачунајући и нас.

"Мислим не на ову већ следећу зиму", навео је он.

Закључио је да треба сачекати 31. март и да ће се онда видети ко је у региону и Европи како прошао, а како Србија, по питању енергената.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мислим

27.08.2022 11:09

Све сто против вуцица стизе из хрватске је од додика али неце директно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.08.2022 12:53

Боље да се Србија, Хрватска и БиХ мало пореди са другим земљама ЕУ. А не ову биједу да пореди међусобно. Ништа не значи да будеш предзадњи. Медаље се дијеле врху.

Name

+

27.08.2022 12:22

ОВАЈ ДОДИК И ЈА ВИЈЕРУЈЕМ ,ЈЕ ТО У СТАЊУ ЧИНИТИ. ОН ЈЕ ПРЕМАЗАН 100 БОЈА И ЗАВИДИ СИГУРНО ВУЧИЋУ. ИАКО ЈЕ ПОМАГАО РС. СИЈЕЋАМ СЕ ДОДИКОВЕ РЕЧЕНИЦЕ. "ЛАКО ЈЕ БИТИ СРБИН У СРБИЈИ. ТРЕБА БИТИ СРБИН У Б и Х ". ОВО АСОЦИРА НА ЗАВИСТ. А ТЕК , ШТО ЈЕ ЛАЖНО СРБОВО У РС. ТО САМО ОН УМИЈЕ БИТИ ТОЛИКО ЛАЖАН.

ОДГОВОРИТЕ