Vučić na kritike iz regiona: Vidjećemo ko će tražiti pomoć

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas odgovarajući na kritike upućene iz regiona kako Srbija priprema restrikcije i vraća se u "Miloševićevo vreme" da će se u oktobru i novembru videti "rezultat na semaforu" i ko će imati dovoljno gasa i struje.

Srbija 27.08.2022 | 12:16
Vučić na kritike iz regiona: Vidjećemo ko će tražiti pomoć

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše što mediji u regionu i domaći opozicioni pišu da se u Srbiji pipremaju planovi za restrikcije struje i da se Srbija vraća u "Miloševićevo vreme".

Kaže da se raduje što će neke zemlje u regionu imati struje i gasa na pretek.

"Pa, daćete valjda nešto nama. Ipak, da vidimo kome će šta da bude potrebno u oktobru i novembru, a ko će čega da ima dovoljno, pa ćemo da čitamo rezultat sa semfora za te što pričaju to u regionu i njihove medije, kao i druge u Evropi. Nisam znao da su Nemačka i Francuska, kao i Finska postale sledbenici Slobodana Milošević, ali i Aljbin Kurti koji je prvi isključio struju i to obuhvatio 90 odsto konzuma", naveo je Vučić.

Istakao je da je list "Danas" imao naslov kako Vucicć pravi planove za restrikcije struje i vraća Srbiju u Miloševićeve devedesete, da bi posle imao naslov - Vučić:" Jedini u Evropi nismo napravili plan restrikcija", kao i primer Njuz maks Adrije koja je navela kako se cela Evropa sprema za restrikcije i da se jedino Srbija ne sprema i konstatovao kako mu ostaje samo da se smeje.

Na pitanje novinara kako komentariše to što je hrvatski poslanik u evropskom parlamentu Fred Matić rekao da je Hrvatska 50 godina ispred nas i da koliko god Srbija pravila pruga treba da joj se natrlja na nos da je Hrvatska 50 godina ispred, Vučić je rekao da je Hrvatska, u geografskom smislu, uvek bila ispred Srbije u ekonomskom razvoju, i u bivšoj Jugoslaviji i Austrougarskoj kada je Srbija bila pod Turcima.

"Ne mogu da nadoknadim 200 godina zaostatka za manje od 10 godina. Ali po zvaničnom podatku, hrvatski rast BDP-a u period od 2012. do 2023. na osnovu procena MMF biće 49,2 odsto, a Srbije 92,6 odsto, iako mi verujemo da ćemo imati bolji rezultat.

Mi smo gotovo udvostručili naš BDP. Sledeće godine imaćemo BDP vredan 65 milijardi evra, a bio je 33 miljarde 2012. godine. Uspeli smo da ga skoro udvostručimo, a oni nisu povećali ni za 50 odsto".

Predsednik Srbije ističe da to govori o velikim promenama.

Kada je reč o platama, Vučić kaže da je Hrvatska pre desetak godina imala 880 evra prosečnu platu, a Srbija 329 evra, dok Hrvati imaju danas oko 1.120, a mi 635 evra i dodaje da to više nije tri prema jedan i napominje da će Srbija uskoro imati platu preko 720 sa velikim povećanjem.

"Uspešna su zemlja i čestitam im na tome, ali će Srbija brže da raste. DA li je lako zaustaviti Srbiju, nije i brže ćemo rasti. To naturanje na nos išlo bi u malo drugačijem smeru od onoga što govore hrvatski funkcioneri", rekao je Vučić.

Kaže da i dalje stižu razne pretnje i uvrede iz Hrvatske.

"Što se tiče pretnji i uvreda, koliko bismo optužnica mogli da podižemo za izazivanje mržnje, verske i nacionalne, protiv njihovih najviših funkciionera, pa nam ne pada napamet da se igramo kao deca i da izgovaramo uvede. Bolje da lepo da razgovaramo i lepo i mirno tražimo samo jednu stvar, da odemo da položimo cvet na ''Jasenovacki cvet''. Da će samo jedan cvet na kamenom cvetu toliku histeriju i nevrozu da izazove nisam ni sanjao".

Vučić primećuje kako je moguće danas i da gonite nedvosmilene ubice dece i da to predstavlja problem u današnjoj EU, kao i da mu je to malo čudno za EU.

Na pisanje medija u BiH o "kako tamo nešto radi ludi Vučić sa ludom lezbejkom..." i kao odgovor navodi da je Srbija 2014. godine imala prosečnu platu 329 evra, dok je kod njih bila 373 evra, dok BiH danas, prema podacima iz juna, ima 562 evra, a Srbija 635 evra.

Takođe, ističe da Srbija ima stabilne javne finansije i oko deset puta veći priliv stranih investicija.

Vučić je govoreći o teškoj energetskoj situaciji u svetu rekao da će možda jednom pitati građane da li je bolje da imamo restrikcije ili da potrošimo sumanuto mnogo novca na uvoz enegenata i tako potrošimo sve što smo skupljali prethodniih godina.

Na kraju, dodao je, moguće da ćemo sve to i da platimo, ali je sumanuto, jer onda će biti suspendovano tržište nestaće sve, ako rat bude dugo trajao, još godinu i nešto, sledeće godine nema ko da prreživi u Evropi računajući i nas.

"Mislim ne na ovu već sledeću zimu", naveo je on.

Zaključio je da treba sačekati 31. mart i da će se onda videti ko je u regionu i Evropi kako prošao, a kako Srbija, po pitanju energenata.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

mislim

27.08.2022 11:09

Sve sto protiv vucica stize iz hrvatske je od dodika ali nece direktno.

ODGOVORITE
Name

Re

27.08.2022 12:53

Bolje da se Srbija, Hrvatska i BiH malo poredi sa drugim zemljama EU. A ne ovu bijedu da poredi međusobno. Ništa ne znači da budeš predzadnji. Medalje se dijele vrhu.

Name

+

27.08.2022 12:22

OVAJ DODIK I JA VIJERUJEM ,JE TO U STANJU ČINITI. ON JE PREMAZAN 100 BOJA I ZAVIDI SIGURNO VUČIĆU. IAKO JE POMAGAO RS. SIJEĆAM SE DODIKOVE REČENICE. "LAKO JE BITI SRBIN U SRBIJI. TREBA BITI SRBIN U B i H ". OVO ASOCIRA NA ZAVIST. A TEK , ŠTO JE LAŽNO SRBOVO U RS. TO SAMO ON UMIJE BITI TOLIKO LAŽAN.

ODGOVORITE