Оставка након обрачуна помоћника министра у Влади Српске и ратног војног инвалида

“Кажњен сам тиме што сам морао да идем на ратиште и да останем без здравља, а онда ми тај неки каже да држава нема пара да ме исплати. Лаже да је због мене поднио оставку. Шта ме брига! Он ако мисли да је тиме што је поднио оставку ријешио проблем, нека зна да није. Он је мени отео паре, није нико други”, каже Костић.

Република Српска 26.08.2022 | 07:49
Оставка након обрачуна помоћника министра у Влади Српске и ратног војног инвалида

– Вршилац дужности помоћника министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Радомир Граонић поднио је оставку након физичког окршаја са предсједником Организације ратних војних инвалида града Бањалука Гораном Костићем. 

Граонић је пријавио да је нападнут на пјешачком прелазу код кружног тока Ребровац у Бањалуци, а да му је Костић прво из аута пријетио и псовао га, а онда га након 200 метара сустигао и физички насрнуо на њега, говорећи му да ће га убити.

Разлог напада, је, како сазнајемо, 400.000 КМ заосталих инвалиднина које Костићу нису исплаћене и због којих се тренутно суди са Министарством рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске.

Како су за портал ЦАПИТАЛ потврдили у овом министарству, напад се догодио 10. јула, а Граонић је дан касније писмено поднио оставку министру Душку Милуновићу.

“Костић ме сустигао и физички насрнуо на мене гурајући ме и пријетећи да ће ме убити, као и министра Милуновића, Петра Ђокића и Милорада Додика. Рекао сам му да ћу обавијестити полицију, на шта је Костић рекао да ће он или његов син нама пресудити, јер смо угрозили његову егзистенцију и да смо му отели 400.000 КМ, јер како је навео, има право на заостале исплате инвалиднине од 2006. године”, навео је Граонић у изјави коју је доставио министру нагласивши да је његову пријетњу схватио озбиљно, јер све то траје у континуитету од 2020. године.

Расправа на улици трајала сат времена

Сада већ бивши помоћник министра тврди да му је тада рекао да морају сачекати судску пресуду и да његов адвокат упути ургенцију, да суд убрза поступак.

“Ова расправа и галама Костића трајала је дуже од сат времена, праћена изливом бијеса, плача и неконтролисаним понашањем”, истакао је Граонић и изјави коју је приложио уз захтјев за разрјешење са функције, које је постало званично прије два дана.

Граонићева изјава је послужила као основ за кривичну пријаву против Горана Костића коју је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите поднијело Министарству унутрашњих послова.

“Осим тога, дана 21. јула Костић је долазио у службене просторије министарства у пратњи Зорана Колунџије, те је поново изрекао низ пријетњи на име помоћника министра Радомира Граонића и министра Душка Милуновића, што је све документовано у изјавама службеника министарства и достављено МУП-у као допуна кривичне пријаве”, сазнаје ЦАПИТАЛ из овог министарства.

У изјави за ЦАПИТАЛ Горан Костић тври да није било физичког напада, него да су се међусобно „нагуравали“. Костић сматра да је Граонић лично одговоран због тога што му нису исплаћене заостале инвалиднине.

“Лаже да сам то рекао. Да хоћу да га убијем, ја бих га убио. Рекао сам ја инспекторима како се десило, водим процес са овим министарством 20 година и доказујем како сам рањен. Добио сам 2006. године рјешење да сам инвалид прве категорије, али су ме онда помјерили на другу. Доказао сам потом да нису у праву, али тај Радомир Граонић није хтио да ми то призна, иако је судски вјештак рекао да их ја морам добити. Он ми је рекао да држава нема пара да ми исплати заостатке”, каже Костић.

Није могло без нагуравања

Каже и да га је Граонић дан након окршаја на улици позвао телефоном из министарства да му каже да ће поднијети оставку због њега.

“Он је мени пријетио полицијом, као да се ја њих плашим. Умијешао је у то Додика, Ђокића и Милуновића. Он је мени отео паре. Требало је да добијем скоро 400.000 марака. Не интересује мене имају ли они пара или не, морају ме исплатити. Добио сам пет метака у прса, доказао да нису у праву када су ме помјерили у другу категорију, али и даље не могу да добијем заостатке”, каже Костић.

Прича да није могло да прође без физичког нагуравања.

“Кажњен сам тиме што сам морао да идем на ратиште и да останем без здравља, а онда ми тај неки каже да држава нема пара да ме исплати. Лаже да је због мене поднио оставку. Шта ме брига! Он ако мисли да је тиме што је поднио оставку ријешио проблем, нека зна да није. Он је мени отео паре, није нико други”, каже Костић.

На функцију в. д. помоћника министра Радомир Граонић именован је 14. фебруара 2019.године. Име новог вршиоца дужности помоћника министра још није познато.

(Цапитал Фото: Архива) 

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Борац

26.08.2022 06:04

Дал це и милуновиц поднети оставку? Он даје новац ловацким удрузењима за гласове а нема за инвалида.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2022 06:57

Тако је студент дјокиц укинуо борацке пензије и јос убедјивао да им је овако боље. Смањио пензије за 180км.

Name

Ре

26.08.2022 08:25

100% инвалид мора имат његу трећег лица. Овај се нагурава.

Name

Ре

26.08.2022 08:55

Имате новца за цртине зурке и рикања а немате за инвалиде.

Name

Баја

26.08.2022 06:06

Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2022 08:17

Зар су и помоћници министра в.д.? Докле ово иде?

Name

в.д. коментатор

26.08.2022 10:46

Имамо и в.д. нотаре.

Name

Ботац

26.08.2022 06:06

Лопови обадва и један и други обадва !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

26.08.2022 07:11

Мислим да су у праву

Name

Арса

26.08.2022 06:10

Само напред борац треба да истјера своја права и то тешки инвалид.Чиме се они служе за некога има пара да своје рањавања дебело наплати а за некога нема.Категорију инвалида дају оном ко није ни рањен а тешко рањеном скидају.Све лопов до лопова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

26.08.2022 06:11

100% инвалид прве категорије је лице којему је потребна туђа њега и то лице не може гањати некога по улици, нагуравати и остало. Преко 90% инвалида је имало ревизију којом је инвалиднина смањена за ових 26. година послије рата. Мени је први пут смањена 96-те, па онда 2000-те, а 2012 сам добио трајно. Био сам исто 100% И категорије, па лл, и на крају 90%. Никога нисам гањао, хватао за врат. Нема већег зла за борце од ових вођа борачких организација који се свађају са борцима из других других удружења. Овога је неко напалио, имао штелу пошто је у борачкој и мисли да може све. Па пријатељу није твоје да се бориш само за себе него и за друге али за друге си плаћен од државе да ћутиш пошто си подобан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Владимир

26.08.2022 06:46

Мамлазе један како ти са 90% инвалидности можеш да пишеш тако срчано.Ти си своје наплатио па размишљаш ко шиша друге.Гарантујем да је смеће црвеносекташко тај Граонић измислио да је овај пријетио Додику и Ђокићу.Али мисле примати високе плате и користити привилегије.Почело је нек им се гаће тресу!

Name

ПАМЕТНОМ ДОСТА

26.08.2022 06:58

Баш тако. По чему је он инвалид И категорије, можда по безобразку. Да ли си ти Костићу икада видјео правог инвалида И категорије?

Name

Ре,Владимир

26.08.2022 08:10

Чињеница је да су инвалидима проглашени и они који ратишта видјели нису,наравно,на штету стварних ратних инвалида. У бирачкој популацији нема јединства,да се организују у борби за своја права,па су борбе појединачне,и осуђене на пропаст.Тај Милиновић је глумио великог борца за права бораца док није поткупљен,па,сад ради само за своју корист.Наравно да цјелокупна ситуација иритира остале.Не постоји та чаролија која ће дугогодишњу инвалидност смањити,изузев,ако Ревизорска комисија има неки чаробни штапић да то постигне. Господина Листића не познајем,као ни битне детаље његовог случаја,али су ми познате манипулације са неколико познаника,стварних инвалида рата,обезвријеђених и шиканираних до те мјере,да ни један њихов поступак не би био изненађујући.Има и оних који су као неспособни за војску силом отјерани на линију,повријеђени,лијече се о свом трошку од краја рата,а да нису ни евидентирани као учесници рата. За борачку популацију мора бити новца за надокнаде,када би власт смањила своје апетите и халапљивост која их тјера да узимају милионске износе у своје џепове,и за поткупљивање грађана у вријеме избора.

Name

Ветеран

26.08.2022 06:13

А тај помићник, који је свакако вишак, узима дебелу плату, схеди у дебекој фотељи и млати празну сламу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он је ту деценијама ухљебљен!?

26.08.2022 06:48

И те како!

Name

Аха

26.08.2022 06:15

Лазе мало овај Граониц, бас је овај могао да га нападне и сат времена се с њим расправља ако је ту био Додик. Макнуло би га обезбједјење, не би ни присао. Не знам ста је фазон у РС спомињати Додика у сваком контексту, као то сад даје вазност догадјају. А пази ово, инцидент се десио 10. јула, овај поднио оставку одмах, а захтјев за разрјесење постао званицан прије два дана. Сад јос мало да се поспреми и слицно и ето избора. И каква је то оставка кад радис до избора када ионако губис функцију. Тако исто и онај Станисиц у БН. Како нико не да оставку у првој години мандата?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

26.08.2022 07:07

ЗАСТО спомињати ДОДИКА ста он има са Борцима и Ратистем. ЦОВЈЕК је радио у РАТУ. ЗАРАДЈИВАО.

Name

Татар

26.08.2022 07:40

Ако је све ово тачно што овај инвалид наводи онда се РС нимало добро не пише.Колико је оваквих који су закинути а суд ће сигурно пресудити у њихову корист.Збиља је велики апсурд говорити како нема пара а с друге стране сваки месец се задужити и правити тамо некакве глупости и прати покрадени новац.

Name

Ре

26.08.2022 06:18

Најбоље је сада хапсити и казнити човјека зато што је изгубио здравље и зато што му је држава дужна. Каква је то изјава да буџет нема новца а приливи иду сваки дан. Нема новца за инвалиде а има за аудије и хеликоптере. Зар опет треба гласати за Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС богата?????

26.08.2022 06:56

Па Зељка се фали да имају и превисе пара меду нај богатијим . Питај Зељку Гдје су народне паре и то богаство сто она и њен сеф спомињу а и Висковиц. Изградјивати це и Мањацу . Једва народ презивљава а Они се возњу у хеликоптернс и узивају по свијету и љетовсњима и морима.

Name

Ре Ре

26.08.2022 07:24

Ето опет це ови глупи народ као и до сада да гласа за овакве који мисле само на своје фотеље и функције како их задрзати и како добити и покрасти изборе није њих брига ни за градане а камоли за борце јер им главни баја није био у рату

Name

Саборац

26.08.2022 06:18

Кад би сваки борац овако поступио не би се бахатили ови министри као да су свеци а ратишта нису видјели ни на тв-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно тако

26.08.2022 08:14

Борци наси су у највецем броју "борци" у своја 4 зида или негдје на слави...

Name

XXЛ

26.08.2022 06:32

То је тај чувени помоћник, кад га питају у емисији колика ти је плата она каже нећу да вам одговорим. Обично смеће од цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

26.08.2022 06:35

Ово је спрдња од државе и још један доказ да се из различитих мотива крије истина о одбрамбено отаџбинског рату. Какав је инвалид поменути Костић ако може са неким да се гура и физички разрачунава, да ли је већа морална наказа он или онај ко је таквом разбојнику дао статус инвалида прве или друге категорије. Инвалидима прве и друге, а врло често и треће и четврте категорије потребна је туђа помоћ и њега и како они такви да пријете неком и да се физички обрачунавају. Предлажем да се свим инвалидима који учествују у било каквом физичком обрачуну одузме звање инвалида.

ОДГОВОРИТЕ
Name

&&&&&

26.08.2022 07:54

НЕМА ДРЗАВА ПАРА ДА ИСПЛАТИ ИНВАЛИДА А КАКО ИМА ДА СЕ СИЦАЈУ ПАРАМА ПО РЗНИМ ОКУПЉАЊИМА КРЕЗУБИХ ГЛАСАЦА И ОМЛАДИНЕ ТАДА НИКО НЕ ПОСТАВЉА ПИТАЊЕ ОТКУД ПАРЕ И ПЛАЦАЊЕ РАЉЕЊА ТАКО ЗВАНИХ ЕСТРАДНИХ УМЈЕТНИКА. НЕКА ЈЕ ТАЈ ИНВАЛИД ЗИВ СВОЈОЈ ПОРОДИЦИ ВАЉДА ЦЕ БОГ ПОГЛЕДАТИ ЈЕДНОМ И ОВАЈ ПОСТЕНИ НАРОД.

Name

Одузми га, сектасу

26.08.2022 08:16

прво дрогираном клокану Црти Дјајицу, он је инвалид 113 одсто, хаман ко Зељка прецједница и вацина васих зохара

Name

Xxx

26.08.2022 06:45

Костић јесте рањен али је и лопина,сељачина а притом и писмен да само знате вјерујте човјек свих слова има проблем написати.Увјек он брсла и тражи правду а то му је дала вјетар у леђа ова власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоом

26.08.2022 06:48

Овај Костић је битанга невиђена... Првом му је исплаћена одштета у износу од 27000 КМ, још 2000. године и тек тада је положио возачки и замислите РВИ купио себи БМW 7, шестак, возио пола године и банкротирао. Ало, господине, ниси ти једини борац био, ста треба да ти дају државу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Србац

26.08.2022 06:55

Подршка за борца ,Србац . Важно да се багра из секте снсд бахати ,додиг се возика хеликоптером , а борци и рви ,ко брине за њих .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

26.08.2022 07:24

Ама људи не падајте на сентименталност!! Тај костић се крио по шумама око БАСТАСА код Б Луке полиција га морала проводити, није се одазвао на мобилизацију!!!. Нажалост рањен као хиљаде других АЛИ СЕ НЕ РАДИ НИОКАКВОМ ХЕРОЈУ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Пера

26.08.2022 09:48

Какви Бастаси код Бања Луке? Све ви знате гдје је ко био? Човјек је добио метака у груди злобни човјече па таман да је био само један дан.

Name

Сојан

26.08.2022 07:57

Ја сам борац и ниеј ми пало на памет да тразим да будем посебан слуцај и да се дрзава само самном бави. Како другима тако и мени. На преварама су многи добијали статусе, плацали да се воде да су на ратисту а никада били нису и сад исти такви хоце права веца него било ко. Срамота! Прави борци су цасни и достојанствени људи и ако сматрас да си у праву идес на суд и бице како суд казе а не ста казе помоцник или неко други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

26.08.2022 07:59

Познајем обојицу и шта рећи а не заплакати? Помоћник Граонић је миран тих и повучен и што је најважније породичан човјек,а Костић све супротно од тога. Јест био борац али је ту своју борбу,попут министра Лукача, итекако добро уновчио и никад му доста. Успио је да се и разведе од једне дивне жене,коју је запослио у згради Владе РС и по БЛ кафићима се виђа са цурицама које су млађе од његовог сина. Једном ријечју брука и срамота и он је своју ,,борбу"за РС итекако наплатио али је својим стилом живота и попишао.Фујј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влашћу обесправљени

26.08.2022 08:18

За стање у којем се налазе инвалиди и борци нико други није крив него ратни профитер и дезертер Милорад Додик.Сво блато око њега је само блато или његове подрепне муве.Немају они снагу да доносе било какве одлуке,они само извршавају његове наредбе. Оног момента кад Додик оде,све се по инерцији руши. Зато добро пазимо за кога ћемо гласати у октобру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

26.08.2022 08:19

Да у РС постоји правна држава, и да се закон дословно примјењује, и да је једнак за све њене грађане, овакве ситуације се неби ни догађале. Ово није усамљен слућај, одмах након рата, на иницијативу некога из врха власти, поћеле су ревизије инвалиднина РВИ, и велики број инвалида је пребаћен у ниже категорије, а све са намјером да се избјегну, односно укину плаћања инвалиднина. И што је занимљиво, нико од РВИ на овим ревизијама није пребаћен из ниже у вишу категорију, што само по себи много говори о намјерама оних који су у власти, имају новаца за луксуз, скупе аутомобиле и репрезентације, а наравно немају за борце и РВИ, безобразан, непоштен, неморалан и нехуман однос власти према људима који су стварали ову државу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

26.08.2022 21:35

Одакле си ти...пребаЋен!!!

Name

бака

26.08.2022 08:23

Браво за борца,када би тако и други све би се средило на боље.Криминална ђубрад мора једном пасти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

познавалац неприлика

26.08.2022 08:34

Лопови обојица

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

26.08.2022 09:15

КОСТИЋУ. ПА ОН ЈЕ НА ВД ФУНКЦИЈИ. СВИ НЕСПОСОБЊАКОВИЋИ ЗА ПОСАО, У РС СУ ПО ЗАКОНУ /ВД/ ВРШИОЦИ ДУЖНОСТИ. А У ЗАКОНУ СУ РЕКЛИ ДА ВД НИСУ ОДГОВОРНИ ЗА СВОЈ ПОСАО. КАО НА ПРИМИЈЕР, ПРАВИ ДИРЕКТОРИ. ЗНАЧИ, ПРИМАЈУ ПЛАТУ, А НИСУ ОДГОВОРНИ. МОГАО ЈЕ БИТИ ТУ , ДА ЛИ 3 И ЈОШ 3 МЈЕСЕЦА. А ВИДЕ КОЛИКО ЈЕ ОВАЈОД /2.020/. И СВУДА ЈЕ ПО РС ТАКО, ОСТАО ДУГО. ЗАТО ЈЕ ДАО ОСТАВКУ. НЕКО ТРЕБА ОДГОВАРАТИ, ШТО ЈЕ ОН ТАКО ТУ ДУГО. СВЕ ЛОПОВ ДО ЛОПОВА. У РС. НЕКА ИМ ОДУЗМУ, ШТО СУ ПОКРАЛИ, ОД НАРОДА И ИЗМИРЕ ОБАВЕЗЕ. ЗДРАВЉЕ ЈЕ ВАЖНИЈЕ ОД ТИХ ПАРА. ЖАО МИ ЈЕ ДА И И ОВУ БОРБУ МОРАТЕ ВОДИТИ. И ХВАЛА ВАМ, ШТО СМО У МИРУ У РС. МОРАМО ЈЕ И САД 2.10.2.О22. БРАНИТИ ОД ЛОПОВА. ИЗДРЖИТЕ. СРЕЋНО ВАМ. Пензионер. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србољуб Влаховић Цигановић

26.08.2022 10:46

Кажњен јер је мобилисан да брани српски народ!? Па што ниси побјегао Алији или у иностранство?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

26.08.2022 19:00

Ајде не баљезгај... Па и јесмо кажњени, можда смо се и борили да одбранимо Српски народ, али тадашњи, а овај сад што се изродио од оног, е то и испада да смо кажњени...

Name

Цисто ради истине.

26.08.2022 18:26

Колики је и какав борац овај клоц Костиц говори цињеница да је тузио Републику Српску и добио одстету око 30 000 КМ јос 2000 године . Рањен је приликом пљацке ратног плијена (скидао тв антену са непријатељске куце) на Кризу код Добоја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа цупа

26.08.2022 19:12

Овај Граонић је давно требао поднијети оставку џабалебарош, у Новом га нико не воли а и сестру је запослио у Борачку у Новом Граду

ОДГОВОРИТЕ