Ostavka nakon obračuna pomoćnika ministra u Vladi Srpske i ratnog vojnog invalida

“Kažnjen sam time što sam morao da idem na ratište i da ostanem bez zdravlja, a onda mi taj neki kaže da država nema para da me isplati. Laže da je zbog mene podnio ostavku. Šta me briga! On ako misli da je time što je podnio ostavku riješio problem, neka zna da nije. On je meni oteo pare, nije niko drugi”, kaže Kostić.

Republika Srpska 26.08.2022 | 07:49
Ostavka nakon obračuna pomoćnika ministra u Vladi Srpske i ratnog vojnog invalida

– Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Radomir Graonić podnio je ostavku nakon fizičkog okršaja sa predsjednikom Organizacije ratnih vojnih invalida grada Banjaluka Goranom Kostićem. 

Graonić je prijavio da je napadnut na pješačkom prelazu kod kružnog toka Rebrovac u Banjaluci, a da mu je Kostić prvo iz auta prijetio i psovao ga, a onda ga nakon 200 metara sustigao i fizički nasrnuo na njega, govoreći mu da će ga ubiti.

Razlog napada, je, kako saznajemo, 400.000 KM zaostalih invalidnina koje Kostiću nisu isplaćene i zbog kojih se trenutno sudi sa Ministarstvom rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

Kako su za portal CAPITAL potvrdili u ovom ministarstvu, napad se dogodio 10. jula, a Graonić je dan kasnije pismeno podnio ostavku ministru Dušku Milunoviću.

“Kostić me sustigao i fizički nasrnuo na mene gurajući me i prijeteći da će me ubiti, kao i ministra Milunovića, Petra Đokića i Milorada Dodika. Rekao sam mu da ću obavijestiti policiju, na šta je Кostić rekao da će on ili njegov sin nama presuditi, jer smo ugrozili njegovu egzistenciju i da smo mu oteli 400.000 КM, jer kako je naveo, ima pravo na zaostale isplate invalidnine od 2006. godine”, naveo je Graonić u izjavi koju je dostavio ministru naglasivši da je njegovu prijetnju shvatio ozbiljno, jer sve to traje u kontinuitetu od 2020. godine.

Rasprava na ulici trajala sat vremena

Sada već bivši pomoćnik ministra tvrdi da mu je tada rekao da moraju sačekati sudsku presudu i da njegov advokat uputi urgenciju, da sud ubrza postupak.

“Ova rasprava i galama Кostića trajala je duže od sat vremena, praćena izlivom bijesa, plača i nekontrolisanim ponašanjem”, istakao je Graonić i izjavi koju je priložio uz zahtjev za razrješenje sa funkcije, koje je postalo zvanično prije dva dana.

Graonićeva izjava je poslužila kao osnov za krivičnu prijavu protiv Gorana Кostića koju je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite podnijelo Ministarstvu unutrašnjih poslova.

“Osim toga, dana 21. jula Кostić je dolazio u službene prostorije ministarstva u pratnji Zorana Кolundžije, te je ponovo izrekao niz prijetnji na ime pomoćnika ministra Radomira Graonića i ministra Duška Milunovića, što je sve dokumentovano u izjavama službenika ministarstva i dostavljeno MUP-u kao dopuna krivične prijave”, saznaje CAPITAL iz ovog ministarstva.

U izjavi za CAPITAL Goran Kostić tvri da nije bilo fizičkog napada, nego da su se međusobno „naguravali“. Kostić smatra da je Graonić lično odgovoran zbog toga što mu nisu isplaćene zaostale invalidnine.

“Laže da sam to rekao. Da hoću da ga ubijem, ja bih ga ubio. Rekao sam ja inspektorima kako se desilo, vodim proces sa ovim ministarstvom 20 godina i dokazujem kako sam ranjen. Dobio sam 2006. godine rješenje da sam invalid prve kategorije, ali su me onda pomjerili na drugu. Dokazao sam potom da nisu u pravu, ali taj Radomir Graonić nije htio da mi to prizna, iako je sudski vještak rekao da ih ja moram dobiti. On mi je rekao da država nema para da mi isplati zaostatke”, kaže Kostić.

Nije moglo bez naguravanja

Kaže i da ga je Graonić dan nakon okršaja na ulici pozvao telefonom iz ministarstva da mu kaže da će podnijeti ostavku zbog njega.

“On je meni prijetio policijom, kao da se ja njih plašim. Umiješao je u to Dodika, Đokića i Milunovića. On je meni oteo pare. Trebalo je da dobijem skoro 400.000 maraka. Ne interesuje mene imaju li oni para ili ne, moraju me isplatiti. Dobio sam pet metaka u prsa, dokazao da nisu u pravu kada su me pomjerili u drugu kategoriju, ali i dalje ne mogu da dobijem zaostatke”, kaže Kostić.

Priča da nije moglo da prođe bez fizičkog naguravanja.

“Kažnjen sam time što sam morao da idem na ratište i da ostanem bez zdravlja, a onda mi taj neki kaže da država nema para da me isplati. Laže da je zbog mene podnio ostavku. Šta me briga! On ako misli da je time što je podnio ostavku riješio problem, neka zna da nije. On je meni oteo pare, nije niko drugi”, kaže Kostić.

Na funkciju v. d. pomoćnika ministra Radomir Graonić imenovan je 14. februara 2019.godine. Ime novog vršioca dužnosti pomoćnika ministra još nije poznato.

(Capital Foto: Arhiva) 

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

Borac

26.08.2022 06:04

Dal ce i milunovic podneti ostavku? On daje novac lovackim udruzenjima za glasove a nema za invalida.

ODGOVORITE
Name

Re

26.08.2022 06:57

Tako je student djokic ukinuo boracke penzije i jos ubedjivao da im je ovako bolje. Smanjio penzije za 180km.

Name

Re

26.08.2022 08:25

100% invalid mora imat njegu trećeg lica. Ovaj se nagurava.

Name

Re

26.08.2022 08:55

Imate novca za crtine zurke i rikanja a nemate za invalide.

Name

Baja

26.08.2022 06:06

Sramota

ODGOVORITE
Name

Re

26.08.2022 08:17

Zar su i pomoćnici ministra v.d.? Dokle ovo ide?

Name

v.d. komentator

26.08.2022 10:46

Imamo i v.d. notare.

Name

Botac

26.08.2022 06:06

Lopovi obadva i jedan i drugi obadva !

ODGOVORITE
Name

Па

26.08.2022 07:11

Мислим да су у праву

Name

Arsa

26.08.2022 06:10

Samo napred borac treba da istjera svoja prava i to teški invalid.Čime se oni služe za nekoga ima para da svoje ranjavanja debelo naplati a za nekoga nema.Kategoriju invalida daju onom ko nije ni ranjen a teško ranjenom skidaju.Sve lopov do lopova

ODGOVORITE
Name

Vladimir

26.08.2022 06:11

100% invalid prve kategorije je lice kojemu je potrebna tuđa njega i to lice ne može ganjati nekoga po ulici, naguravati i ostalo. Preko 90% invalida je imalo reviziju kojom je invalidnina smanjena za ovih 26. godina poslije rata. Meni je prvi put smanjena 96-te, pa onda 2000-te, a 2012 sam dobio trajno. Bio sam isto 100% I kategorije, pa ll, i na kraju 90%. Nikoga nisam ganjao, hvatao za vrat. Nema većeg zla za borce od ovih vođa boračkih organizacija koji se svađaju sa borcima iz drugih drugih udruženja. Ovoga je neko napalio, imao štelu pošto je u boračkoj i misli da može sve. Pa prijatelju nije tvoje da se boriš samo za sebe nego i za druge ali za druge si plaćen od države da ćutiš pošto si podoban.

ODGOVORITE
Name

re Vladimir

26.08.2022 06:46

Mamlaze jedan kako ti sa 90% invalidnosti možeš da pišeš tako srčano.Ti si svoje naplatio pa razmišljaš ko šiša druge.Garantujem da je smeće crvenosektaško taj Graonić izmislio da je ovaj prijetio Dodiku i Đokiću.Ali misle primati visoke plate i koristiti privilegije.Počelo je nek im se gaće tresu!

Name

PAMETNOM DOSTA

26.08.2022 06:58

Baš tako. Po čemu je on invalid I kategorije, možda po bezobrazku. Da li si ti Kostiću ikada vidjeo pravog invalida I kategorije?

Name

Re,Vladimir

26.08.2022 08:10

Činjenica je da su invalidima proglašeni i oni koji ratišta vidjeli nisu,naravno,na štetu stvarnih ratnih invalida. U biračkoj populaciji nema jedinstva,da se organizuju u borbi za svoja prava,pa su borbe pojedinačne,i osuđene na propast.Taj Milinović je glumio velikog borca za prava boraca dok nije potkupljen,pa,sad radi samo za svoju korist.Naravno da cjelokupna situacija iritira ostale.Ne postoji ta čarolija koja će dugogodišnju invalidnost smanjiti,izuzev,ako Revizorska komisija ima neki čarobni štapić da to postigne. Gospodina Listića ne poznajem,kao ni bitne detalje njegovog slučaja,ali su mi poznate manipulacije sa nekoliko poznanika,stvarnih invalida rata,obezvrijeđenih i šikaniranih do te mjere,da ni jedan njihov postupak ne bi bio iznenađujući.Ima i onih koji su kao nesposobni za vojsku silom otjerani na liniju,povrijeđeni,liječe se o svom trošku od kraja rata,a da nisu ni evidentirani kao učesnici rata. Za boračku populaciju mora biti novca za nadoknade,kada bi vlast smanjila svoje apetite i halapljivost koja ih tjera da uzimaju milionske iznose u svoje džepove,i za potkupljivanje građana u vrijeme izbora.

Name

Veteran

26.08.2022 06:13

A taj pomićnik, koji je svakako višak, uzima debelu platu, shedi u debekoj fotelji i mlati praznu slamu.

ODGOVORITE
Name

Он је ту деценијама ухљебљен!?

26.08.2022 06:48

И те како!

Name

Aha

26.08.2022 06:15

Laze malo ovaj Graonic, bas je ovaj mogao da ga napadne i sat vremena se s njim raspravlja ako je tu bio Dodik. Maknulo bi ga obezbjedjenje, ne bi ni prisao. Ne znam sta je fazon u RS spominjati Dodika u svakom kontekstu, kao to sad daje vaznost dogadjaju. A pazi ovo, incident se desio 10. jula, ovaj podnio ostavku odmah, a zahtjev za razrjesenje postao zvanican prije dva dana. Sad jos malo da se pospremi i slicno i eto izbora. I kakva je to ostavka kad radis do izbora kada ionako gubis funkciju. Tako isto i onaj Stanisic u BN. Kako niko ne da ostavku u prvoj godini mandata?

ODGOVORITE
Name

Lav

26.08.2022 07:07

ZASTO spominjati DODIKA sta on ima sa Borcima i Ratistem. COVJEK je radio u RATU. ZARADJIVAO.

Name

Tatar

26.08.2022 07:40

Ako je sve ovo tačno što ovaj invalid navodi onda se RS nimalo dobro ne piše.Koliko je ovakvih koji su zakinuti a sud će sigurno presuditi u njihovu korist.Zbilja je veliki apsurd govoriti kako nema para a s druge strane svaki mesec se zadužiti i praviti tamo nekakve gluposti i prati pokradeni novac.

Name

Re

26.08.2022 06:18

Najbolje je sada hapsiti i kazniti čovjeka zato što je izgubio zdravlje i zato što mu je država dužna. Kakva je to izjava da budžet nema novca a prilivi idu svaki dan. Nema novca za invalide a ima za audije i helikoptere. Zar opet treba glasati za Dodika

ODGOVORITE
Name

RS bogata?????

26.08.2022 06:56

Pa Zeljka se fali da imaju i previse para medu naj bogatijim . Pitaj Zeljku Gdje su narodne pare i to bogastvo sto ona i njen sef spominju a i Viskovic. Izgradjivati ce i Manjacu . Jedva narod prezivljava a Oni se voznju u helikopterns i uzivaju po svijetu i ljetovsnjima i morima.

Name

Re Re

26.08.2022 07:24

Eto opet ce ovi glupi narod kao i do sada da glasa za ovakve koji misle samo na svoje fotelje i funkcije kako ih zadrzati i kako dobiti i pokrasti izbore nije njih briga ni za gradane a kamoli za borce jer im glavni baja nije bio u ratu

Name

Saborac

26.08.2022 06:18

Kad bi svaki borac ovako postupio ne bi se bahatili ovi ministri kao da su sveci a ratišta nisu vidjeli ni na tv-u.

ODGOVORITE
Name

Tacno tako

26.08.2022 08:14

Borci nasi su u najvecem broju "borci" u svoja 4 zida ili negdje na slavi...

Name

XXL

26.08.2022 06:32

To je taj čuveni pomoćnik, kad ga pitaju u emisiji kolika ti je plata ona kaže neću da vam odgovorim. Obično smeće od covjeka.

ODGOVORITE
Name

Petar

26.08.2022 06:35

Ovo je sprdnja od države i još jedan dokaz da se iz različitih motiva krije istina o odbrambeno otadžbinskog ratu. Kakav je invalid pomenuti Kostić ako može sa nekim da se gura i fizički razračunava, da li je veća moralna nakaza on ili onaj ko je takvom razbojniku dao status invalida prve ili druge kategorije. Invalidima prve i druge, a vrlo često i treće i četvrte kategorije potrebna je tuđa pomoć i njega i kako oni takvi da prijete nekom i da se fizički obračunavaju. Predlažem da se svim invalidima koji učestvuju u bilo kakvom fizičkom obračunu oduzme zvanje invalida.

ODGOVORITE
Name

&&&&&

26.08.2022 07:54

NEMA DRZAVA PARA DA ISPLATI INVALIDA A KAKO IMA DA SE SICAJU PARAMA PO RZNIM OKUPLJANJIMA KREZUBIH GLASACA I OMLADINE TADA NIKO NE POSTAVLJA PITANJE OTKUD PARE I PLACANJE RALJENJA TAKO ZVANIH ESTRADNIH UMJETNIKA. NEKA JE TAJ INVALID ZIV SVOJOJ PORODICI VALJDA CE BOG POGLEDATI JEDNOM I OVAJ POSTENI NAROD.

Name

Oduzmi ga, sektasu

26.08.2022 08:16

prvo drogiranom klokanu Crti Djajicu, on je invalid 113 odsto, haman ko Zeljka precjednica i vacina vasih zohara

Name

Xxx

26.08.2022 06:45

Kostić jeste ranjen ali je i lopina,seljačina a pritom i pismen da samo znate vjerujte čovjek svih slova ima problem napisati.Uvjek on brsla i traži pravdu a to mu je dala vjetar u leđa ova vlast.

ODGOVORITE
Name

Zoom

26.08.2022 06:48

Ovaj Kostić je bitanga neviđena... Prvom mu je isplaćena odšteta u iznosu od 27000 KM, još 2000. godine i tek tada je položio vozački i zamislite RVI kupio sebi BMW 7, šestak, vozio pola godine i bankrotirao. Alo, gospodine, nisi ti jedini borac bio, sta treba da ti daju državu?

ODGOVORITE
Name

Милан Србац

26.08.2022 06:55

Подршка за борца ,Србац . Важно да се багра из секте снсд бахати ,додиг се возика хеликоптером , а борци и рви ,ко брине за њих .

ODGOVORITE
Name

Pera

26.08.2022 07:24

Ama ljudi ne padajte na sentimentalnost!! Taj kostić se krio po šumama oko BASTASA kod B Luke policija ga morala provoditi, nije se odazvao na mobilizaciju!!!. Nažalost ranjen kao hiljade drugih ALI SE NE RADI NIOKAKVOM HEROJU!!!

ODGOVORITE
Name

re Pera

26.08.2022 09:48

Kakvi Bastasi kod Banja Luke? Sve vi znate gdje je ko bio? Čovjek je dobio metaka u grudi zlobni čovječe pa taman da je bio samo jedan dan.

Name

Sojan

26.08.2022 07:57

Ja sam borac i niej mi palo na pamet da trazim da budem poseban slucaj i da se drzava samo samnom bavi. Kako drugima tako i meni. Na prevarama su mnogi dobijali statuse, placali da se vode da su na ratistu a nikada bili nisu i sad isti takvi hoce prava veca nego bilo ko. Sramota! Pravi borci su casni i dostojanstveni ljudi i ako smatras da si u pravu ides na sud i bice kako sud kaze a ne sta kaze pomocnik ili neko drugi.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

26.08.2022 07:59

Poznajem obojicu i šta reći a ne zaplakati? Pomoćnik Graonić je miran tih i povučen i što je najvažnije porodičan čovjek,a Kostić sve suprotno od toga. Jest bio borac ali je tu svoju borbu,poput ministra Lukača, itekako dobro unovčio i nikad mu dosta. Uspio je da se i razvede od jedne divne žene,koju je zaposlio u zgradi Vlade RS i po BL kafićima se viđa sa curicama koje su mlađe od njegovog sina. Jednom riječju bruka i sramota i on je svoju ,,borbu"za RS itekako naplatio ali je svojim stilom života i popišao.Fujj.

ODGOVORITE
Name

Vlašću obespravljeni

26.08.2022 08:18

Za stanje u kojem se nalaze invalidi i borci niko drugi nije kriv nego ratni profiter i dezerter Milorad Dodik.Svo blato oko njega je samo blato ili njegove podrepne muve.Nemaju oni snagu da donose bilo kakve odluke,oni samo izvršavaju njegove naredbe. Onog momenta kad Dodik ode,sve se po inerciji ruši. Zato dobro pazimo za koga ćemo glasati u oktobru.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

26.08.2022 08:19

Da u RS postoji pravna država, i da se zakon doslovno primjenjuje, i da je jednak za sve njene građane, ovakve situacije se nebi ni događale. Ovo nije usamljen slućaj, odmah nakon rata, na inicijativu nekoga iz vrha vlasti, poćele su revizije invalidnina RVI, i veliki broj invalida je prebaćen u niže kategorije, a sve sa namjerom da se izbjegnu, odnosno ukinu plaćanja invalidnina. I što je zanimljivo, niko od RVI na ovim revizijama nije prebaćen iz niže u višu kategoriju, što samo po sebi mnogo govori o namjerama onih koji su u vlasti, imaju novaca za luksuz, skupe automobile i reprezentacije, a naravno nemaju za borce i RVI, bezobrazan, nepošten, nemoralan i nehuman odnos vlasti prema ljudima koji su stvarali ovu državu!!!

ODGOVORITE
Name

Xy

26.08.2022 21:35

Odakle si ti...prebaĆen!!!

Name

baka

26.08.2022 08:23

Bravo za borca,kada bi tako i drugi sve bi se sredilo na bolje.Kriminalna đubrad mora jednom pasti!

ODGOVORITE
Name

poznavalac neprilika

26.08.2022 08:34

Lopovi obojica

ODGOVORITE
Name

+

26.08.2022 09:15

KOSTIĆU. PA ON JE NA VD FUNKCIJI. SVI NESPOSOBNJAKOVIĆI ZA POSAO, U RS SU PO ZAKONU /VD/ VRŠIOCI DUŽNOSTI. A U ZAKONU SU REKLI DA VD NISU ODGOVORNI ZA SVOJ POSAO. KAO NA PRIMIJER, PRAVI DIREKTORI. ZNAČI, PRIMAJU PLATU, A NISU ODGOVORNI. MOGAO JE BITI TU , DA LI 3 I JOŠ 3 MJESECA. A VIDE KOLIKO JE OVAJOD /2.020/. I SVUDA JE PO RS TAKO, OSTAO DUGO. ZATO JE DAO OSTAVKU. NEKO TREBA ODGOVARATI, ŠTO JE ON TAKO TU DUGO. SVE LOPOV DO LOPOVA. U RS. NEKA IM ODUZMU, ŠTO SU POKRALI, OD NARODA I IZMIRE OBAVEZE. ZDRAVLJE JE VAŽNIJE OD TIH PARA. ŽAO MI JE DA I I OVU BORBU MORATE VODITI. I HVALA VAM, ŠTO SMO U MIRU U RS. MORAMO JE I SAD 2.10.2.O22. BRANITI OD LOPOVA. IZDRŽITE. SREĆNO VAM. Penzioner. Krajišnik.

ODGOVORITE
Name

Srboljub Vlahović Ciganović

26.08.2022 10:46

Kažnjen jer je mobilisan da brani srpski narod!? Pa što nisi pobjegao Aliji ili u inostranstvo?

ODGOVORITE
Name

Idealno

26.08.2022 19:00

Ajde ne baljezgaj... Pa i jesmo kažnjeni, možda smo se i borili da odbranimo Srpski narod, ali tadašnji, a ovaj sad što se izrodio od onog, e to i ispada da smo kažnjeni...

Name

Cisto radi istine.

26.08.2022 18:26

Koliki je i kakav borac ovaj kloc Kostic govori cinjenica da je tuzio Republiku Srpsku i dobio odstetu oko 30 000 KM jos 2000 godine . Ranjen je prilikom pljacke ratnog plijena (skidao tv antenu sa neprijateljske kuce) na Krizu kod Doboja.

ODGOVORITE
Name

Opa cupa

26.08.2022 19:12

Ovaj Graonić je davno trebao podnijeti ostavku džabalebaroš, u Novom ga niko ne voli a i sestru je zaposlio u Boračku u Novom Gradu

ODGOVORITE