Грађани ће опет плаћати дупло више пелет него 2021.

На приједлог Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Савјет министара БиХ на ванредној сједници одржаној 15.06. ове године донио је Одлуку о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената, огревног дрцвета и производа од дрвета, а чије трајање је 90 дана.

Босна и Херцеговина 25.08.2022 | 18:11
Грађани ће опет плаћати дупло више пелет него 2021.

Поменута Одлука изазвала је мноштво проблема међу произвођачима пелета и огревног дрвета. Тим поводом одржан је састанак у Привредној комори са представницима привредних друштава из овог сектора, како би се пронашло рјешење за превазилажење новонастале ситуације.

Одлука о привременој забрани извоза одређених шумских сортимената требала је да утиче на смањење цијена, међутим, цијене су остале исте као и прије доношења одлуке.

На састанку у подручној Привредној комори договорено је да цијена пелета за сад стагнира и да тона пелета буде 480 КМ +ПДВ.

Произвођачи пелета траже укидање забране извоза али ни то неће смањити цијену тако да ће грађани опет плаћати пелет дупло више него 2021. године.

 „Ми смо свјесни да је ово скупа цијена за слабу платежну моћ али неки од произвођача су спремни да прихвате цијену и да радимо на граници рентабилности, али да се забрана извоза пелета што прије укине да се компензује губитак који би се остварио на домаћем тржишту“, каже Горан Ивановић, предсједник Асоцијације произвођача пелета у БиХ.

Са произвођачима огревног дрвета договорено је да задрже цијене на нивоу прошлогодишњих односно 180 КМ по једној палети. 

 „Са представницима Шума РС договорили да задрже цијену и да са удружењима, породицама палих бораца синдикатима договоре да директно купују од Шума РС дрво по цијени од 72КМ и да се им се дају повластице у смислу одгођеног плаћања тих огревног дрвета“, каже Горан Рачић, предсједник Подручне Привредне коморе РС.

Иако постоје најаве рестриктивнијих законских мјера, ако до 24.септембра, до кад је Одлука о забрани извоза на снази, не дође до испољавања, како су рекли, економског патриотизма, то не пружа грађанима олакшање јер су увијек они на губитку. 

Неки произвођачи остварују екстра профите, а властима очигледно недостаје или воље или способности да се позабаве са кључним питањима за буџете грађана.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Супер

25.08.2022 16:18

За плату могу купит готов 2 тоне ал среца имају дјеца у Њемацкој па саљу пара инаце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

25.08.2022 19:22

Ја сам купијо дупло по дуплој цијени хвала богу миран сам 2022 и 2023 и заболе ме нека ствар као сто полтицаре заболе па ви гласај те будте своби са својима и мрзните се гладуј те

Name

Ре:

26.08.2022 01:04

Један лаже, други полагује, а по неписмености би се рекло да је у питању један пањ, који сам себи пише реплику.

Name

Лопови

25.08.2022 17:35

Искоријените криминал у Шумама па ће се цијена пелета преполовити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

25.08.2022 19:51

Да није можда и ово крива Влада Републике Српске, а можда је Влада Републике Српске крива и за кризу у Украјини!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

25.08.2022 20:10

Није цијена сировине као у цјеновнику Шума Републиле Српске. У Сокоцу извођачи радова имају уговоре на шдс и препродају исте по знатно већим цијенама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кинг

25.08.2022 20:56

Пљацкате свој народ, пропали дабогда све и један. Ја сам за то да се организује протест и стане с пљацком овог народа. Цуј пелет 560 км и то је њима ок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШОНЕ

25.08.2022 21:49

На западу је забрањен извоз дрвета,обловине или огревног. Они прозведу намјештај,врата,кухиње и онда извозе.Тако се заради пет пута више.А наши производјаци намјештаја не могу добити сировину јер оде за извоз. Забранити извоз дрвене сировине трајно!!! Препиши закон са запада и нема промашаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОНЕ

25.08.2022 21:52

Ово је фора производјаца са овом цијеном само да им дозволе извоз. Сад кад одеш да питаш за пелет реци це та цијена али ето нема.Све це ици за извоз. Ови из привредне коморе су наивни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

26.08.2022 06:57

Јесте ФОРА Соне, у праву си. Ево вец 2 мјесеца се упиру на разне нацине да доказу да цијена не пада не би ли укинули забрану извоза. Али мислим да блефирају, лагерују робу и ако се забрана продузи до нове год.( цујем да хоце) они це бити у проблему јер неце бити лако продати пелет у јануару! Лопови су то стари, за сада се дрзе своје тактике...видјецемо.

Name

Цињеница

26.08.2022 07:42

Ако хоце да помогну, не треба забрана, него извозне таксе којима би се ублазиле цијене за унутрасњу дистрибуцију. Узми ономе сто извози 80КМ на излазу по палети и регресирај по палети на домацем трзисту...наравно по испоруци крајњем купцу... врло једноставно и у складу са Законом, а роба иде

ОДГОВОРИТЕ