Građani će opet plaćati duplo više pelet nego 2021.

Na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Savjet ministara BiH na vanrednoj sjednici održanoj 15.06. ove godine donio je Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drcveta i proizvoda od drveta, a čije trajanje je 90 dana.

Bosna i Hercegovina 25.08.2022 | 18:11
Građani će opet plaćati duplo više pelet nego 2021.

Pomenuta Odluka izazvala je mnoštvo problema među proizvođačima peleta i ogrevnog drveta. Tim povodom održan je sastanak u Privrednoj komori sa predstavnicima privrednih društava iz ovog sektora, kako bi se pronašlo rješenje za prevazilaženje novonastale situacije.

Odluka o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata trebala je da utiče na smanjenje cijena, međutim, cijene su ostale iste kao i prije donošenja odluke.

Na sastanku u područnoj Privrednoj komori dogovoreno je da cijena peleta za sad stagnira i da tona peleta bude 480 KM +PDV.

Proizvođači peleta traže ukidanje zabrane izvoza ali ni to neće smanjiti cijenu tako da će građani opet plaćati pelet duplo više nego 2021. godine.

 „Mi smo svjesni da je ovo skupa cijena za slabu platežnu moć ali neki od proizvođača su spremni da prihvate cijenu i da radimo na granici rentabilnosti, ali da se zabrana izvoza peleta što prije ukine da se kompenzuje gubitak koji bi se ostvario na domaćem tržištu“, kaže Goran Ivanović, predsjednik Asocijacije proizvođača peleta u BiH.

Sa proizvođačima ogrevnog drveta dogovoreno je da zadrže cijene na nivou prošlogodišnjih odnosno 180 KM po jednoj paleti. 

 „Sa predstavnicima Šuma RS dogovorili da zadrže cijenu i da sa udruženjima, porodicama palih boraca sindikatima dogovore da direktno kupuju od Šuma RS drvo po cijeni od 72KM i da se im se daju povlastice u smislu odgođenog plaćanja tih ogrevnog drveta“, kaže Goran Račić, predsjednik Područne Privredne komore RS.

Iako postoje najave restriktivnijih zakonskih mjera, ako do 24.septembra, do kad je Odluka o zabrani izvoza na snazi, ne dođe do ispoljavanja, kako su rekli, ekonomskog patriotizma, to ne pruža građanima olakšanje jer su uvijek oni na gubitku. 

Neki proizvođači ostvaruju ekstra profite, a vlastima očigledno nedostaje ili volje ili sposobnosti da se pozabave sa ključnim pitanjima za budžete građana.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Super

25.08.2022 16:18

Za platu mogu kupit gotov 2 tone al sreca imaju djeca u Njemackoj pa salju para inace

ODGOVORITE
Name

Rade

25.08.2022 19:22

Ja sam kupijo duplo po duploj cijeni hvala bogu miran sam 2022 i 2023 i zabole me neka stvar kao sto polticare zabole pa vi glasaj te budte svobi sa svojima i mrznite se gladuj te

Name

Re:

26.08.2022 01:04

Један лаже, други полагује, а по неписмености би се рекло да је у питању један пањ, који сам себи пише реплику.

Name

Lopovi

25.08.2022 17:35

Iskorijenite kriminal u Šumama pa će se cijena peleta prepoloviti.

ODGOVORITE
Name

Milan

25.08.2022 19:51

Da nije možda i ovo kriva Vlada Republike Srpske, a možda je Vlada Republike Srpske kriva i za krizu u Ukrajini!

ODGOVORITE
Name

Sokolac

25.08.2022 20:10

Nije cijena sirovine kao u cjenovniku Šuma Republile Srpske. U Sokocu izvođači radova imaju ugovore na šds i preprodaju iste po znatno većim cijenama.

ODGOVORITE
Name

King

25.08.2022 20:56

Pljackate svoj narod, propali dabogda sve i jedan. Ja sam za to da se organizuje protest i stane s pljackom ovog naroda. Cuj pelet 560 km i to je njima ok.

ODGOVORITE
Name

ŠONE

25.08.2022 21:49

Na zapadu je zabranjen izvoz drveta,oblovine ili ogrevnog. Oni prozvedu namještaj,vrata,kuhinje i onda izvoze.Tako se zaradi pet puta više.A naši proizvodjaci namještaja ne mogu dobiti sirovinu jer ode za izvoz. Zabraniti izvoz drvene sirovine trajno!!! Prepiši zakon sa zapada i nema promašaja.

ODGOVORITE
Name

SONE

25.08.2022 21:52

Ovo je fora proizvodjaca sa ovom cijenom samo da im dozvole izvoz. Sad kad odeš da pitaš za pelet reci ce ta cijena ali eto nema.Sve ce ici za izvoz. Ovi iz privredne komore su naivni.

ODGOVORITE
Name

Bob

26.08.2022 06:57

Jeste FORA Sone, u pravu si. Evo vec 2 mjeseca se upiru na razne nacine da dokazu da cijena ne pada ne bi li ukinuli zabranu izvoza. Ali mislim da blefiraju, lageruju robu i ako se zabrana produzi do nove god.( cujem da hoce) oni ce biti u problemu jer nece biti lako prodati pelet u januaru! Lopovi su to stari, za sada se drze svoje taktike...vidjecemo.

Name

Cinjenica

26.08.2022 07:42

Ako hoce da pomognu, ne treba zabrana, nego izvozne takse kojima bi se ublazile cijene za unutrasnju distribuciju. Uzmi onome sto izvozi 80KM na izlazu po paleti i regresiraj po paleti na domacem trzistu...naravno po isporuci krajnjem kupcu... vrlo jednostavno i u skladu sa Zakonom, a roba ide

ODGOVORITE