Расипништво: Град Добој троши јавна средства без плана

Трошење јавних средства без плана, обрачунавање плата које нису у складу са важећим коефицијентима, те проблематични уговори о дјелу, само су неке од примједби које су ревизори имали на финансије Града Добоја за прошлу годину. Због тих недостатака, ова локална заједница је добила мишљење са резервом.

Република Српска 25.08.2022 | 16:17
Расипништво: Град Добој троши јавна средства без плана

Главна служба за ревизију јавног сектора РС је прегледавала финансије Града Добој за 2021. годину, који је након ребаланса износио од 68,5 милиона КМ.

Утврдили су бројне недостатке, а једна од њих је да нису сачињавани оперативни финансијски планови за извршење буџета са утврђеним приоритетима у сврху планирања буџетске ликвидности.

“Ребалансом буџета вршено је усклађивање буџетских средстава и издатака повећањем буџетских позиција на којима су исказани непорески приходи и грантови које није било засновано на реалној основи”, наведено је у извјештају.

Плате нису у складу са коефицијентима
Осим тога утврдили су да је обрачун плата у Градској управи, код предшколске установе “Мајке Југовић” и Центра за социјални рад, вршен по коефицијентима који нису у складу са коефицијентима у посебним колективним уговорима, који дефинишу те области.

Исто тако је наведено да је Центар за социјални рад Добој закључивао уговоре о раду на одређено вријеме у периоду дужем од 24 мјесеца, што није у складу са Законом о раду.

Поред тога су констатовали да је предсједнику и потпредсједнику Скупштине града уз плату, исплаћивана и одборничка накнада, што није у складу са Законом о статусу функционера јединица локалне самоуправе.

Осим тога, утврђено је да обавезе за порез на доходак на исплаћена лична примања и за доприносе фондовима социјалне заштите у Градској управи нису благовремено измирене за 2021. годину.

Колико јавна управа у Добоју има запослених?
Број запослених у овој локалној заједници такође је био интересантан ревизорима.

У извјештају који су припремили је објашњено да је Град Добој донио Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у Градској управи. Тим правилником утврђена су радна мјеста са потребним бројем извршилаца по радном мјесту, а није дефинисан укупан број радних мјеста градских службеника, намјештеника и осталих запослених.

У Извјештају је наведено да је укупно је систематизовано 188 радних мјеста са 321 извршиоцем.

“Интерним актима у Центру за социјални рад систематизовано је 35 радних мјеста са 52 извршиоца, у Центру за културу и образовање 17 радних мјеста са 17 извршилаца и предшколској установи „Мајке Југовић“ 18 радних мјеста са 78 извршилаца” прецизирано је у ревизорском извјештају.

Проблематични уговори о дјелу
Осим тога, утврдили су да су уговори о надзору над извођењем радова, који по својој суштини представљају привремене и повремене послове, закључивани запосленима у Градској управи, са пуним радним временом.

То није у складу са Законом о раду којим је дефинисано да се уговор о обављању привремених и повремених послова може закључити са радником који ради непотпуно радно вријеме до потпуног радног времена.

Исто тако констатовано је да код ових уговора нису дефинисани поступци, процедуре и висина накнаде за обављање наведених послова.

Под лупом изградња новог Административног центра
Ревизори су се позабавили и јавним набавкама, а посебно изградњом новог Административног центра Градске управе Добој.

Утврдили су да је приликом провођења поступка набавке радова на рушењу постојећег и изградњи новог Административног центра процијењена вриједност уговора о јавној набавци у износу од 3.272.400 КМ није заснована на укупном износу који ће платити без ПДВ-а.

Ревизори су констатовали да нису планиране нити доносене посебне одлуке за покретање набавки најмање у износу од 449.077 КМ, а које се односе на архитектонске и инжењерске, адвокатске, нотарске процјенитељске, хотелске и угоститељске услуге.

(Цапитал)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

!

25.08.2022 14:32

Морамо да предњачимо у свему. Све што нема везе с мозгом дешава се у Добоју,граду криминала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст добојлије

25.08.2022 15:32

Тако вам је кад Сања Вулиц води град, СТЈЗ

Name

БЛ

25.08.2022 14:42

Код ових ревизора је стално мишљење са резервом. А те ревизије нико не зарезује ни проценат. По мени и они су само бацање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нике расипниство

25.08.2022 14:45

Вец цист криминал

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

25.08.2022 14:55

Растјерајте независне кандидате за изборе и бице боба у бобу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

25.08.2022 15:06

Додо је продао све. Остале су још улице и семафори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

25.08.2022 16:16

Хоћели распоп успјети продати ону земљу у Станарима док је на власти или ће можда кад слети са власти отићи у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

25.08.2022 16:19

То казе њихова ревизија!Ста би било да је ревизију правио покојни Шњегота или покојни Чеко?Катастрофа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

25.08.2022 18:09

Није то само добој у свакој опстини се исто пљацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цастле

25.08.2022 19:38

У Добоју је свеједно која је партија на власти у питању су само дресови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

26.08.2022 05:21

Шта год говорили и мислили о појединцима који руководе Добојем ја као обичан човјек који не живи у Добоју и који може сигурно правилније оцијенити то стање поредећи Добој са другим општинама и градовима могу само да кажем капа доле добојском руководству поготово када су се окренули према републичкој власти јер су то на најбољи начин искористили за Град Добој. Ја нисам био у Добоју можда и двије године и када сам отишао прије пар мјесеци видио сам од улаза у град из правца старе болнице и медицинске школе па све скоро до центра да је град препорођен и потпуно је измијенио изглед на боље. Свако се у то може лично увјерити. Нека онда сад свако сам размисли да ли је требало добојско руководство остати у екипи коју воде пропалице попут Шаровића, Говедарице, Босића и њима сличним и да тако град чами и труне или је боље прићи Додику, Цвијановићки и осталим људима.

ОДГОВОРИТЕ