Rasipništvo: Grad Doboj troši javna sredstva bez plana

Trošenje javnih sredstva bez plana, obračunavanje plata koje nisu u skladu sa važećim koeficijentima, te problematični ugovori o djelu, samo su neke od primjedbi koje su revizori imali na finansije Grada Doboja za prošlu godinu. Zbog tih nedostataka, ova lokalna zajednica je dobila mišljenje sa rezervom.

Republika Srpska 25.08.2022 | 16:17
Rasipništvo: Grad Doboj troši javna sredstva bez plana

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je pregledavala finansije Grada Doboj za 2021. godinu, koji je nakon rebalansa iznosio od 68,5 miliona KM.

Utvrdili su brojne nedostatke, a jedna od njih je da nisu sačinjavani operativni finansijski planovi za izvršenje budžeta sa utvrđenim prioritetima u svrhu planiranja budžetske likvidnosti.

“Rebalansom budžeta vršeno je usklađivanje budžetskih sredstava i izdataka povećanjem budžetskih pozicija na kojima su iskazani neporeski prihodi i grantovi koje nije bilo zasnovano na realnoj osnovi”, navedeno je u izvještaju.

Plate nisu u skladu sa koeficijentima
Osim toga utvrdili su da je obračun plata u Gradskoj upravi, kod predškolske ustanove “Majke Jugović” i Centra za socijalni rad, vršen po koeficijentima koji nisu u skladu sa koeficijentima u posebnim kolektivnim ugovorima, koji definišu te oblasti.

Isto tako je navedeno da je Centar za socijalni rad Doboj zaključivao ugovore o radu na određeno vrijeme u periodu dužem od 24 mjeseca, što nije u skladu sa Zakonom o radu.

Pored toga su konstatovali da je predsjedniku i potpredsjedniku Skupštine grada uz platu, isplaćivana i odbornička naknada, što nije u skladu sa Zakonom o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave.

Osim toga, utvrđeno je da obaveze za porez na dohodak na isplaćena lična primanja i za doprinose fondovima socijalne zaštite u Gradskoj upravi nisu blagovremeno izmirene za 2021. godinu.

Koliko javna uprava u Doboju ima zaposlenih?
Broj zaposlenih u ovoj lokalnoj zajednici takođe je bio interesantan revizorima.

U izvještaju koji su pripremili je objašnjeno da je Grad Doboj donio Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Gradskoj upravi. Tim pravilnikom utvrđena su radna mjesta sa potrebnim brojem izvršilaca po radnom mjestu, a nije definisan ukupan broj radnih mjesta gradskih službenika, namještenika i ostalih zaposlenih.

U Izvještaju je navedeno da je ukupno je sistematizovano 188 radnih mjesta sa 321 izvršiocem.

“Internim aktima u Centru za socijalni rad sistematizovano je 35 radnih mjesta sa 52 izvršioca, u Centru za kulturu i obrazovanje 17 radnih mjesta sa 17 izvršilaca i predškolskoj ustanovi „Majke Jugović“ 18 radnih mjesta sa 78 izvršilaca” precizirano je u revizorskom izvještaju.

Problematični ugovori o djelu
Osim toga, utvrdili su da su ugovori o nadzoru nad izvođenjem radova, koji po svojoj suštini predstavljaju privremene i povremene poslove, zaključivani zaposlenima u Gradskoj upravi, sa punim radnim vremenom.

To nije u skladu sa Zakonom o radu kojim je definisano da se ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova može zaključiti sa radnikom koji radi nepotpuno radno vrijeme do potpunog radnog vremena.

Isto tako konstatovano je da kod ovih ugovora nisu definisani postupci, procedure i visina naknade za obavljanje navedenih poslova.

Pod lupom izgradnja novog Administrativnog centra
Revizori su se pozabavili i javnim nabavkama, a posebno izgradnjom novog Administrativnog centra Gradske uprave Doboj.

Utvrdili su da je prilikom provođenja postupka nabavke radova na rušenju postojećeg i izgradnji novog Administrativnog centra procijenjena vrijednost ugovora o javnoj nabavci u iznosu od 3.272.400 KM nije zasnovana na ukupnom iznosu koji će platiti bez PDV-a.

Revizori su konstatovali da nisu planirane niti donosene posebne odluke za pokretanje nabavki najmanje u iznosu od 449.077 KM, a koje se odnose na arhitektonske i inženjerske, advokatske, notarske procjeniteljske, hotelske i ugostiteljske usluge.

(Capital)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

!

25.08.2022 14:32

Moramo da prednjačimo u svemu. Sve što nema veze s mozgom dešava se u Doboju,gradu kriminala

ODGOVORITE
Name

Svaka cast dobojlije

25.08.2022 15:32

Tako vam je kad Sanja Vulic vodi grad, STJZ

Name

BL

25.08.2022 14:42

Kod ovih revizora je stalno mišljenje sa rezervom. A te revizije niko ne zarezuje ni procenat. Po meni i oni su samo bacanje.

ODGOVORITE
Name

Nike rasipnistvo

25.08.2022 14:45

Vec cist kriminal

ODGOVORITE
Name

Doboj

25.08.2022 14:55

Rastjerajte nezavisne kandidate za izbore i bice boba u bobu.

ODGOVORITE
Name

Stefan

25.08.2022 15:06

Dodo je prodao sve. Ostale su još ulice i semafori.

ODGOVORITE
Name

Србо

25.08.2022 16:16

Хоћели распоп успјети продати ону земљу у Станарима док је на власти или ће можда кад слети са власти отићи у затвор.

ODGOVORITE
Name

Rambo

25.08.2022 16:19

To kaze njihova revizija!Sta bi bilo da je reviziju pravio pokojni Šnjegota ili pokojni Čeko?Katastrofa!

ODGOVORITE
Name

Zna se

25.08.2022 18:09

Nije to samo doboj u svakoj opstini se isto pljacka.

ODGOVORITE
Name

Castle

25.08.2022 19:38

U Doboju je svejedno koja je partija na vlasti u pitanju su samo dresovi.

ODGOVORITE
Name

Milan

26.08.2022 05:21

Šta god govorili i mislili o pojedincima koji rukovode Dobojem ja kao običan čovjek koji ne živi u Doboju i koji može sigurno pravilnije ocijeniti to stanje poredeći Doboj sa drugim opštinama i gradovima mogu samo da kažem kapa dole dobojskom rukovodstvu pogotovo kada su se okrenuli prema republičkoj vlasti jer su to na najbolji način iskoristili za Grad Doboj. Ja nisam bio u Doboju možda i dvije godine i kada sam otišao prije par mjeseci vidio sam od ulaza u grad iz pravca stare bolnice i medicinske škole pa sve skoro do centra da je grad preporođen i potpuno je izmijenio izgled na bolje. Svako se u to može lično uvjeriti. Neka onda sad svako sam razmisli da li je trebalo dobojsko rukovodstvo ostati u ekipi koju vode propalice poput Šarovića, Govedarice, Bosića i njima sličnim i da tako grad čami i trune ili je bolje prići Dodiku, Cvijanovićki i ostalim ljudima.

ODGOVORITE