ШОК: Бебу испустили током порода у болници у Фочи

Новорођенче из Требиња тешко је повријеђено у Универзитетској болници у Фочи када је, послије порода у тој установи испало медицинском особљу и ударило главом о тврду подлогу, сазнаје УНА.

Република Српска 23.08.2022 | 16:12
ШОК: Бебу испустили током порода у болници у Фочи

Према незваничним информацијама тек рођена дјевојчица је задобила фрактуру лобање на два мјеста, због чега је оперисана и налази се под будним оком љекара у Сарајеву.

Извори портала уна.њорлд кажу да први резултати истраге указују да је дјевојчицу непосредно након порода испустила бабица, те да је пала на под. Међутим, оно што је након тога усљедило љекарима не служи на част. Наводно су олако прешли преко тог инцидента, а није искључено и да су покушали да прикрију пад. Никоме ништа нису пријавили, а послије неколико сати здравствено стање новорођенчета се нагло погоршало, сазнаје УНА.

Беба је хитно превезена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву. Испоставило се да има тешке повреде главе, па је оперисана и указана јој је неопхода помоћ. Тек су љекари из Сарајева случај пријавили полицији, док су у Фочи и даље ћутали.

Пријаву полицији потом је поднио и отац новорођенчета, оптужујући породилиште фочанске болнице за несавјестан рад и угрожавање живота његове кћерке.

У Окружном јавном тужилаштву у Требињу је потврђено да је покренута истрага како би се утврдиле све околности овог шокантног догађаја, односно ко је одговоран за повријеђивање бебе и скандалозно понашање здравствених радника након тога.

Маријана Елез, портпарол ПУ Фоча, каже да им је цијели случај пријављен 20. августа, а пород је извршен дан раније.

– Дежурни љекар КЦУ Сарајево пријавио је да је у наведену установу довезено новорођенче са повредама у пређелу главе, рођено у Универзитетској болници Фоча. Истог дана од стране оца новорођенчета пријављен је несавјесан рад љекара у Универзитетској болници Фоча. О свему је обавијештен тужилац Окружног јавног тужилаштва Требиње који је наложио да се предузму све мјере и радње на документовању кривичног ђела несавјесно пружање љекарске помоћи – рекла је Елез.

(Новости) 

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Ноле

23.08.2022 14:24

Није искљуцено да се то мозе десити,сваком ко ради десавају се греске.Али овде је у питању људски зивот,тацније зивот новородјенцета,и зато је то тако болна тема.Е бас због тога сто није исто кад погријеси љекар,сестра,и кад погријеси неки тамо економиста,банкар,адвокат,градјевинац..........плате здравствених радника морају бити веце од свих осталих побројаних,а сви знамо да је обрнуто.На залост...

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВЈЕСТ

23.08.2022 14:38

Слажем се

Name

Ре

23.08.2022 14:45

Слазем се у потпуности! Греске правимо сви, нисмо Богови! И тацно је да медицинско особље мора и треба бити далеко боље плацено. Само не могу да оправдам прикривање слуцаја, циме је беба доведена у јос тезу ситуацију! То је за мене неопростиво!

Name

На УКЦ Бањалука

23.08.2022 14:49

Пацијенти скацу кроз прозоре, а на респираторима и инкубаторима дису индустријски кисик, као и у свим осталим болницама под Снсд цизмом. Народ који цути док сахрањује своје близње убијене на такав нацин не заслузује боље

Name

Приједорцанин М.

23.08.2022 15:03

Ово је заташкавање злочина.несхватљива аљкавост и не одговорност.

Name

Ре

23.08.2022 15:10

Проблем је прецутати и не пријавити.

Name

Борац

23.08.2022 15:24

Зар се моземо нецем боље надати поред сераница,који је све сектасе примио на посао.

Name

Лактаси

23.08.2022 15:26

Бозе сачувај,зар смо се толико морално срозали да ни дјечији живот нема вазност.Ако и презиви беба бице тески инвалид ,имали иста свето.Најстроза казна од директора па до сестара које су радиле,хорор живи...

Name

Www

23.08.2022 15:32

Тако је,свима се дешавају грешке,али се то онда и каже,не прећуткује се,страсно

Name

Љуба

23.08.2022 16:16

Одговорност се не одражава на основу плате.

Name

Борац

23.08.2022 16:51

Сераницу кад мислис поднети оставку? Зар не видис ста ти раде ови сектаси које си ти запослио?

Name

Ре

23.08.2022 17:17

Каква греска? То је немар. Беба се дрзи ко као воде. Јел греска сто се народ убија на УКЦ? То је небрига о пацијентима. Сектаси сваста напримали.

Name

@Ноле

23.08.2022 17:19

Идиоте, занима ме да ли би тако правдао "греску" да је неко испустио твоје новородјено дијете. Нема те плате и лосих услова који могу оправдати овако непрофесионално и нељудско понасање. Није у питању никаква "људска греска" вец цисти немар и неструцност! Зна се ста спада под љекарску греску, а ста је криминално понасање. О затаскавању слуцаја не треба ни коментарисати, то је монструозност. А такви "људи" као сто си ти, ви сте гори од свих ненормалних појава у насем друству. Прво си потрцао да тразис јос пара, и насао си листу оправдања за то. Потпуно си заборавио у свему томе да је неко испустио на под тек родјено људско бице. Ко нас је клео, није дангубио!

Name

Ре ноле

23.08.2022 17:33

Морају бити веће али сами савјеснима, на жалост много је више ових других

Name

Длц

23.08.2022 17:48

Овдје је највећи проблем заташкивање. Несрећа се десила и ту нико ништа не може. Међутим, недопустиво је да се то одмах не пријави и да се одмах не реагује. Ови су пријавили несрећан случај тек кад се стање новорођенчета погоршало. Да су реаговали одмах можда не би било никаквих посљедица. А они су одабрали да ћуте, коцкали су се са дјететовим здрављем у смислу неће му бити ништа и најбоље је да нико не сазна да је дијете испуштено. Изгубило се драгоцено време које је могло да спаси дијете.

Name

Ре

23.08.2022 20:08

Сераницу одлази висе!!! Само нам зло наносис са својим сектасима.

Name

Ана

23.08.2022 21:35

Фоцанка сам која живи далеко од свог родног града. Бас због оваквог особља, не само у болници већ и у било којој установи. Како се понаша медицинско особље, као да су Бога за браду повукли. Било је питање дана када ће се овако нешто десити. Вјерујте да им ово није први случај. Само цу поменути дјевојку/жену Мају Ставњак чији случај и даље лежи у фиоци, покушава се заташкати. А тој медицинској сестри (бабици) је ово и те каква опомена. Зашто - зато што је према пацијентима нула. Арогантна, бахата. Изузетака има, наравно. Постоје и добри доктори, медицински техничари, итд.

Name

Мира

23.08.2022 21:50

Какве везе има плата са не одговорношћу на радном, поготово, таквом радном мјесту. Нема тог новца који родитељима може надокнадити трауме које преживљавају, и које ће преживљавати, да ће драги Бог да са бебом буде све у реду. Срамота!

Name

Ре Ноле

24.08.2022 07:40

Није све у парама, нити висе новца даје више одговорности.

Name

Миланко

24.08.2022 10:16

Искерно зао ми ја директора Радмила,брат му је увалио вруц кестен у руке,сјебао му зивот,брак ,све. Он се извукао и све сто се десава је зло које је об деценијама сијао сад је досло на наплату. Радмил какав год бољи је цовејк од њга сто пута, беба це бити добро даце Бог .

Name

Ибро

23.08.2022 15:20

Оце то посебно кад се диплома купи. Малом цеду брз опоравак и све најбоље у зивоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попај

23.08.2022 15:37

Трагично, жалосно и тужно... Десе се случајеви, али зато постоје контроле. Зато постоји закон који регулишу однос и дисциплину, казну за немар, нехат, неодговорност... Зато постоји смртна казна, доживотна робија, отказ, удаљења доживотна од оваквих послова.... Смијенити све и удаљити из болнице, од директора до сестре. Бандити и корумпирани идиоти... Жалосно а тако је у свим центрима.... Казнити одмах!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брука

23.08.2022 15:58

Ако је истина да су хтјели прикрити случај, треба их одмах суспендовати и узети као отежавајућу околност и драстично кривично казнити. Наравно на оцу је да одлучи како ће их он казнити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боже сачувај

23.08.2022 16:01

Бога молим да беба преживи,и да не буде посљедица,а овај народ је слуђен и у проблемима због накарадне политике снсд,која нас доведе до биједе.А тек њихове свакодневне бахате приче и понашање,све нас доводе у стање апатије и изгубљености.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маyа

23.08.2022 16:03

Болница Фоца се назалост претворила у један центар неструцних, необразованих а са друге стране врло искомплексираних и препотентних кадрова и овакве ситуације тамо постају свакодневница....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

23.08.2022 16:21

Залосно, бас ми је зао бебе и њених родитеља. Ста ако је сестра преквалификована фризерка, или конобарица? Те преквалификоване у пар месеци па и годину, треба истерати и болница и амбуланти. Медицинска скола траје 4 године, озбиљно савладају теорију и праксу, за бас озбиљан ј одговоран посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамара

23.08.2022 21:38

Тачно тако.

Name

мо

23.08.2022 17:06

За овакве ситуације нема оправдања. Живот бебе је повјерен особи која је стекавши диплому прихватила потпуну одговорност за оно чиме се бави. Затвор и забрана рада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Мирослава

23.08.2022 17:40

Конацно један паметан коментар и од тебе инаце си струцњак за све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болница

23.08.2022 18:16

Па Цанцар је познат како узима новац,вец су му 2 зене умрле!!Али вазно је да је узео паре!!!Вец му је спремна оптузница за примање мита,и да има власти у овој дрзави он би изгубио лиценцу!!Узео је новац и за ову бебу сто је испала!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

23.08.2022 18:51

Шта чека директор установе, зашто се није огласио, већ 4 дан као одговорно лице? Кад је почетком године болесни пацијент гађао столицама по ПУБ и разбио стакло дигао је све у јавност до министра здравља, који је такође стао у одбрану. Иначе у Болници Фоча задњих мјесеци а и година хаос. Задњих мјесеци се раде радови, бушилице хилтиовке ударају изнад глава пацијетима, штема се, удара чекичима, пацијети из операционе сале извозе се у прљаве ходнике, пуне блата, паучине прашине, масноће, у лифтове који су стари такође прљави. Оперисаним пацијентима од 8мдо 12 х поред и изнад главе се буши вибрира јел то уреду. Недавно је била лисица по ходницима болнице, да ли је извршена дератизација ходнила и просторија од пројемно ургентног блока, па педијатрије, гинекологије па до операционе сале. Боривоје Вилотић упосленик устанлве са пушком јавно иде и убија лисице испод зграде павиљна интерног одјељења, пацијенти са прозора гледају човјека са пушком, призори застрашујучи. Болница нема обезбеђење, већ портире, нешколовани људи, нестручни. Општи хаос. За власт је то све уреду. Није уреду. Алармантно је стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милицааааа

23.08.2022 20:05

Слажем се да се грешке дешавају, сви смо ми људи од крви и и меса... Али због тог прикривања... ? е,то би им био задњи радни дан у животу, почевши од начелника одељења па на даље...то је неопростиво ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

24.08.2022 04:50

Људи драги изадјимо СВИ на проклете изборе и тјерајмо више ову несколовану и бахату власт са цијелом њиховом свитом у три пм ! Па не може се више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

24.08.2022 06:37

Могуће је наравно, ја имам друго питање, што беба није пребачена у најбољу клинику у овом дијелу Еуропе са нашим хеликоптерским сервисом РС, било би брже, сигурније, мање труцкања по добром путу од Фоче до Сарајева, што?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

24.08.2022 08:59

Када је људски живот у питању нема преседана нема правдања.А то прикривање је велики злочин који најоштрије осуђујем као и млак поступак полиције.Доиста смо доживјели дно дна и живот обичног грађанина овдје ниста не вреди

Name

Фоцанка

24.08.2022 07:43

Вала и ја би тузила. Вала и ради балавурдија у насој Фоци у болници. Не би дала овце да цувају. Прије би у Сарајево да се лијецим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леа

24.08.2022 09:59

Мозе се греска десити али је страсно да се покуса затаскати. Зар нису у питању здр.радници, који су могли претпоставити да је падом досло до компликација? Инаце, крајње је вријеме да се неко позабави данасњим"здравственим радницима".Молим вас, уцините несто. Не запосљавајте свашта у здравство. Цула сам да постоји дом здравља гдје три сестре раде у једној смјени, а ниједна не зна дати ињекцију. Да ли министарство здравља има увид у то? Огроман је број нездравствених радника у здравству,.на ције плате иде много новца.Зар није корисније њих отпустити , а новац тај улозити у обуку здравствених радника? Зар је проблем повецати број уценика у средње мед.сколе и ангазовати кадрове квалитетне за њихову обуку неко свашта, као сто рекох, запосљавати на рад с пацијентима!?

ОДГОВОРИТЕ