ŠOK: Bebu ispustili tokom poroda u bolnici u Foči

Novorođenče iz Trebinja teško je povrijeđeno u Univerzitetskoj bolnici u Foči kada je, poslije poroda u toj ustanovi ispalo medicinskom osoblju i udarilo glavom o tvrdu podlogu, saznaje UNA.

Republika Srpska 23.08.2022 | 16:12
ŠOK: Bebu ispustili tokom poroda u bolnici u Foči

Prema nezvaničnim informacijama tek rođena djevojčica je zadobila frakturu lobanje na dva mjesta, zbog čega je operisana i nalazi se pod budnim okom ljekara u Sarajevu.

Izvori portala una.njorld kažu da prvi rezultati istrage ukazuju da je djevojčicu neposredno nakon poroda ispustila babica, te da je pala na pod. Međutim, ono što je nakon toga usljedilo ljekarima ne služi na čast. Navodno su olako prešli preko tog incidenta, a nije isključeno i da su pokušali da prikriju pad. Nikome ništa nisu prijavili, a poslije nekoliko sati zdravstveno stanje novorođenčeta se naglo pogoršalo, saznaje UNA.

Beba je hitno prevezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Ispostavilo se da ima teške povrede glave, pa je operisana i ukazana joj je neophoda pomoć. Tek su ljekari iz Sarajeva slučaj prijavili policiji, dok su u Foči i dalje ćutali.

Prijavu policiji potom je podnio i otac novorođenčeta, optužujući porodilište fočanske bolnice za nesavjestan rad i ugrožavanje života njegove kćerke.

U Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju je potvrđeno da je pokrenuta istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog šokantnog događaja, odnosno ko je odgovoran za povrijeđivanje bebe i skandalozno ponašanje zdravstvenih radnika nakon toga.

Marijana Elez, portparol PU Foča, kaže da im je cijeli slučaj prijavljen 20. avgusta, a porod je izvršen dan ranije.

– Dežurni ljekar KCU Sarajevo prijavio je da je u navedenu ustanovu dovezeno novorođenče sa povredama u pređelu glave, rođeno u Univerzitetskoj bolnici Foča. Istog dana od strane oca novorođenčeta prijavljen je nesavjesan rad ljekara u Univerzitetskoj bolnici Foča. O svemu je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje koji je naložio da se preduzmu sve mjere i radnje na dokumentovanju krivičnog đela nesavjesno pružanje ljekarske pomoći – rekla je Elez.

(Novosti

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Nole

23.08.2022 14:24

Nije iskljuceno da se to moze desiti,svakom ko radi desavaju se greske.Ali ovde je u pitanju ljudski zivot,tacnije zivot novorodjenceta,i zato je to tako bolna tema.E bas zbog toga sto nije isto kad pogrijesi ljekar,sestra,i kad pogrijesi neki tamo ekonomista,bankar,advokat,gradjevinac..........plate zdravstvenih radnika moraju biti vece od svih ostalih pobrojanih,a svi znamo da je obrnuto.Na zalost...

ODGOVORITE
Name

SAVJEST

23.08.2022 14:38

Slažem se

Name

Re

23.08.2022 14:45

Slazem se u potpunosti! Greske pravimo svi, nismo Bogovi! I tacno je da medicinsko osoblje mora i treba biti daleko bolje placeno. Samo ne mogu da opravdam prikrivanje slucaja, cime je beba dovedena u jos tezu situaciju! To je za mene neoprostivo!

Name

Na UKC Banjaluka

23.08.2022 14:49

Pacijenti skacu kroz prozore, a na respiratorima i inkubatorima disu industrijski kisik, kao i u svim ostalim bolnicama pod Snsd cizmom. Narod koji cuti dok sahranjuje svoje bliznje ubijene na takav nacin ne zasluzuje bolje

Name

Prijedorcanin M.

23.08.2022 15:03

Ovo je zataškavanje zločina.neshvatljiva aljkavost i ne odgovornost.

Name

Re

23.08.2022 15:10

Problem je precutati i ne prijaviti.

Name

Borac

23.08.2022 15:24

Zar se mozemo necem bolje nadati pored seranica,koji je sve sektase primio na posao.

Name

Laktasi

23.08.2022 15:26

Boze sačuvaj,zar smo se toliko moralno srozali da ni dječiji život nema vaznost.Ako i prezivi beba bice teski invalid ,imali ista sveto.Najstroza kazna od direktora pa do sestara koje su radile,horor živi...

Name

Www

23.08.2022 15:32

Tako je,svima se dešavaju greške,ali se to onda i kaže,ne prećutkuje se,strasno

Name

Ljuba

23.08.2022 16:16

Odgovornost se ne odražava na osnovu plate.

Name

Borac

23.08.2022 16:51

Seranicu kad mislis podneti ostavku? Zar ne vidis sta ti rade ovi sektasi koje si ti zaposlio?

Name

Re

23.08.2022 17:17

Kakva greska? To je nemar. Beba se drzi ko kao vode. Jel greska sto se narod ubija na UKC? To je nebriga o pacijentima. Sektasi svasta naprimali.

Name

@Nole

23.08.2022 17:19

Idiote, zanima me da li bi tako pravdao "gresku" da je neko ispustio tvoje novorodjeno dijete. Nema te plate i losih uslova koji mogu opravdati ovako neprofesionalno i neljudsko ponasanje. Nije u pitanju nikakva "ljudska greska" vec cisti nemar i nestrucnost! Zna se sta spada pod ljekarsku gresku, a sta je kriminalno ponasanje. O zataskavanju slucaja ne treba ni komentarisati, to je monstruoznost. A takvi "ljudi" kao sto si ti, vi ste gori od svih nenormalnih pojava u nasem drustvu. Prvo si potrcao da trazis jos para, i nasao si listu opravdanja za to. Potpuno si zaboravio u svemu tome da je neko ispustio na pod tek rodjeno ljudsko bice. Ko nas je kleo, nije dangubio!

Name

Re nole

23.08.2022 17:33

Moraju biti veće ali sami savjesnima, na žalost mnogo je više ovih drugih

Name

Dlc

23.08.2022 17:48

Ovdje je najveći problem zataškivanje. Nesreća se desila i tu niko ništa ne može. Međutim, nedopustivo je da se to odmah ne prijavi i da se odmah ne reaguje. Ovi su prijavili nesrećan slučaj tek kad se stanje novorođenčeta pogoršalo. Da su reagovali odmah možda ne bi bilo nikakvih posljedica. A oni su odabrali da ćute, kockali su se sa djetetovim zdravljem u smislu neće mu biti ništa i najbolje je da niko ne sazna da je dijete ispušteno. Izgubilo se dragoceno vreme koje je moglo da spasi dijete.

Name

Re

23.08.2022 20:08

Seranicu odlazi vise!!! Samo nam zlo nanosis sa svojim sektasima.

Name

Ana

23.08.2022 21:35

Focanka sam koja živi daleko od svog rodnog grada. Bas zbog ovakvog osoblja, ne samo u bolnici već i u bilo kojoj ustanovi. Kako se ponaša medicinsko osoblje, kao da su Boga za bradu povukli. Bilo je pitanje dana kada će se ovako nešto desiti. Vjerujte da im ovo nije prvi slučaj. Samo cu pomenuti djevojku/ženu Maju Stavnjak čiji slučaj i dalje leži u fioci, pokušava se zataškati. A toj medicinskoj sestri (babici) je ovo i te kakva opomena. Zašto - zato što je prema pacijentima nula. Arogantna, bahata. Izuzetaka ima, naravno. Postoje i dobri doktori, medicinski tehničari, itd.

Name

Mira

23.08.2022 21:50

Kakve veze ima plata sa ne odgovornošću na radnom, pogotovo, takvom radnom mjestu. Nema tog novca koji roditeljima može nadoknaditi traume koje preživljavaju, i koje će preživljavati, da će dragi Bog da sa bebom bude sve u redu. Sramota!

Name

Re Nole

24.08.2022 07:40

Nije sve u parama, niti vise novca daje više odgovornosti.

Name

Milanko

24.08.2022 10:16

Iskerno zao mi ja direktora Radmila,brat mu je uvalio vruc kesten u ruke,sjebao mu zivot,brak ,sve. On se izvukao i sve sto se desava je zlo koje je ob decenijama sijao sad je doslo na naplatu. Radmil kakav god bolji je covejk od njga sto puta, beba ce biti dobro dace Bog .

Name

Ibro

23.08.2022 15:20

Oce to posebno kad se diploma kupi. Malom cedu brz oporavak i sve najbolje u zivotu.

ODGOVORITE
Name

Popaj

23.08.2022 15:37

Tragično, žalosno i tužno... Dese se slučajevi, ali zato postoje kontrole. Zato postoji zakon koji regulišu odnos i disciplinu, kaznu za nemar, nehat, neodgovornost... Zato postoji smrtna kazna, doživotna robija, otkaz, udaljenja doživotna od ovakvih poslova.... Smijeniti sve i udaljiti iz bolnice, od direktora do sestre. Banditi i korumpirani idioti... Žalosno a tako je u svim centrima.... Kazniti odmah!

ODGOVORITE
Name

Bruka

23.08.2022 15:58

Ako je istina da su htjeli prikriti slučaj, treba ih odmah suspendovati i uzeti kao otežavajuću okolnost i drastično krivično kazniti. Naravno na ocu je da odluči kako će ih on kazniti.

ODGOVORITE
Name

Боже сачувај

23.08.2022 16:01

Бога молим да беба преживи,и да не буде посљедица,а овај народ је слуђен и у проблемима због накарадне политике снсд,која нас доведе до биједе.А тек њихове свакодневне бахате приче и понашање,све нас доводе у стање апатије и изгубљености.

ODGOVORITE
Name

Maya

23.08.2022 16:03

Bolnica Foca se nazalost pretvorila u jedan centar nestrucnih, neobrazovanih a sa druge strane vrlo iskompleksiranih i prepotentnih kadrova i ovakve situacije tamo postaju svakodnevnica....

ODGOVORITE
Name

Miroslav

23.08.2022 16:21

Zalosno, bas mi je zao bebe i njenih roditelja. Sta ako je sestra prekvalifikovana frizerka, ili konobarica? Te prekvalifikovane u par meseci pa i godinu, treba isterati i bolnica i ambulanti. Medicinska skola traje 4 godine, ozbiljno savladaju teoriju i praksu, za bas ozbiljan j odgovoran posao.

ODGOVORITE
Name

Tamara

23.08.2022 21:38

Tačno tako.

Name

mo

23.08.2022 17:06

Za ovakve situacije nema opravdanja. Život bebe je povjeren osobi koja je stekavši diplomu prihvatila potpunu odgovornost za ono čime se bavi. Zatvor i zabrana rada!

ODGOVORITE
Name

Za Miroslava

23.08.2022 17:40

Konacno jedan pametan komentar i od tebe inace si strucnjak za sve

ODGOVORITE
Name

Bolnica

23.08.2022 18:16

Pa Cancar je poznat kako uzima novac,vec su mu 2 zene umrle!!Ali vazno je da je uzeo pare!!!Vec mu je spremna optuznica za primanje mita,i da ima vlasti u ovoj drzavi on bi izgubio licencu!!Uzeo je novac i za ovu bebu sto je ispala!!!

ODGOVORITE
Name

Istina

23.08.2022 18:51

Šta čeka direktor ustanove, zašto se nije oglasio, već 4 dan kao odgovorno lice? Kad je početkom godine bolesni pacijent gađao stolicama po PUB i razbio staklo digao je sve u javnost do ministra zdravlja, koji je takođe stao u odbranu. Inače u Bolnici Foča zadnjih mjeseci a i godina haos. Zadnjih mjeseci se rade radovi, bušilice hiltiovke udaraju iznad glava pacijetima, štema se, udara čekičima, pacijeti iz operacione sale izvoze se u prljave hodnike, pune blata, paučine prašine, masnoće, u liftove koji su stari takođe prljavi. Operisanim pacijentima od 8mdo 12 h pored i iznad glave se buši vibrira jel to uredu. Nedavno je bila lisica po hodnicima bolnice, da li je izvršena deratizacija hodnila i prostorija od projemno urgentnog bloka, pa pedijatrije, ginekologije pa do operacione sale. Borivoje Vilotić uposlenik ustanlve sa puškom javno ide i ubija lisice ispod zgrade paviljna internog odjeljenja, pacijenti sa prozora gledaju čovjeka sa puškom, prizori zastrašujuči. Bolnica nema obezbeđenje, već portire, neškolovani ljudi, nestručni. Opšti haos. Za vlast je to sve uredu. Nije uredu. Alarmantno je stanje.

ODGOVORITE
Name

Milicaaaaa

23.08.2022 20:05

Slažem se da se greške dešavaju, svi smo mi ljudi od krvi i i mesa... Ali zbog tog prikrivanja... ? e,to bi im bio zadnji radni dan u životu, počevši od načelnika odeljenja pa na dalje...to je neoprostivo ?

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

24.08.2022 04:50

Ljudi dragi izadjimo SVI na proklete izbore i tjerajmo više ovu neskolovanu i bahatu vlast sa cijelom njihovom svitom u tri pm ! Pa ne može se više.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

24.08.2022 06:37

Moguće je naravno, ja imam drugo pitanje, što beba nije prebačena u najbolju kliniku u ovom dijelu Europe sa našim helikopterskim servisom RS, bilo bi brže, sigurnije, manje truckanja po dobrom putu od Foče do Sarajeva, što?

ODGOVORITE
Name

Tatar

24.08.2022 08:59

Kada je ljudski život u pitanju nema presedana nema pravdanja.A to prikrivanje je veliki zločin koji najoštrije osuđujem kao i mlak postupak policije.Doista smo doživjeli dno dna i život običnog građanina ovdje nista ne vredi

Name

Focanka

24.08.2022 07:43

Vala i ja bi tuzila. Vala i radi balavurdija u nasoj Foci u bolnici. Ne bi dala ovce da cuvaju. Prije bi u Sarajevo da se lijecim

ODGOVORITE
Name

Lea

24.08.2022 09:59

Moze se greska desiti ali je strasno da se pokusa zataskati. Zar nisu u pitanju zdr.radnici, koji su mogli pretpostaviti da je padom doslo do komplikacija? Inace, krajnje je vrijeme da se neko pozabavi danasnjim"zdravstvenim radnicima".Molim vas, ucinite nesto. Ne zaposljavajte svašta u zdravstvo. Cula sam da postoji dom zdravlja gdje tri sestre rade u jednoj smjeni, a nijedna ne zna dati injekciju. Da li ministarstvo zdravlja ima uvid u to? Ogroman je broj nezdravstvenih radnika u zdravstvu,.na cije plate ide mnogo novca.Zar nije korisnije njih otpustiti , a novac taj uloziti u obuku zdravstvenih radnika? Zar je problem povecati broj ucenika u srednje med.skole i angazovati kadrove kvalitetne za njihovu obuku neko svašta, kao sto rekoh, zaposljavati na rad s pacijentima!?

ODGOVORITE