Нова иницијатива: Трајна примјена нулте стопе ПДВ-а на основне животне намирнице

"Одмах ћу у Представничком дому покренути иницијативу да се договорена нулта стопа ПДВ-а примјењује трајно, што је и стајало у мом приједлогу, казао је данас новинарима Мирко Шаровић, посланик СДС у  Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Република Српска 23.08.2022 | 15:05
Нова иницијатива: Трајна примјена нулте стопе ПДВ-а на основне животне намирнице

„Подржао сам амандман на мој приједлог о диференцираној стопи ПДВ-а, у којим је усвојена нулта пореска стопа на основне животне намирнице и увијек ћу подржати све оно што је у интересу грађана, без обзира ко је предлагач“ истакао је Шаровић.

Заједничка комисија оба дома Парламентарне скупштине БиХ за усаглашавање текста Закона о допунама Закона о порезу на додату вриједност усагласила данас увођење диференциране стопе ПДВ-а у БиХ од нула одсто на основне животне намирице, храну и опрему за дјецу, сјеменски и садни материјал, те од 22 одсто на луксузну робу.

На иницијативу СДС-а, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је увођење стопе од пет одсто за прву категорију производа, те стопе од 22 одсто за луксузне производе.

Шаровић, који је поздравио усвајање амандмана на његов приједлог, рекао је новинарима да је незадовољан временским ограничавањем примјене закона, те најавио да ће одмах бити покренута процедура да се нулта стопа ПДВ-а примјењује трајно.

Према његовим ријечима, проблем је и то што  УИО треба да прецизира на које ће се производе примјењивати диференциране пореске стопе умјесто досадашње опште од 17 одсто.

"С обзиром на то да је из УИО најављено за то потребно вријеме, основано сумњамо да до примјене нулте, односно диференциране стопе не би могло доћи у временском року предвиђеном за примјену закона, односно до краја године", рекао је Шаровић. 

(БН)                                                                                                                   

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ре

23.08.2022 13:40

Из чега би се вама исплаћивале толике високе плате, а са укидањем акциза на на гориво, прешли би на потпуно финансирање ММФ-а. Покрените ви иницијативу за смањење 50% свих буџетских плата, отида би и акцизе и пдв на основне животне намернице били укинути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

23.08.2022 13:44

Шта спада у основне животне намирнице? Шта припада у луксуз? Шта остаје и даље 17%? Кладим се кад то наши стручњаци лијепо изанализирају да ћемо плаћати више ПДВ од садашњег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

23.08.2022 13:47

Е јесу ови избори добри само да су барем сваки месец

ОДГОВОРИТЕ
Name

Побрдје БЛ

23.08.2022 14:14

И ја предлазем да ми дају плату 100.000 км и да Мирко изадје из амнезије и пријави некретнине сто је заборавио по БГ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре побрдје

23.08.2022 15:05

Нек ти предсједник исприца о својим некретнинама и тасницама ! Будала остаје будала за 100КМ

Name

Ре

23.08.2022 15:31

Мазалице јеси ли то ти?

Name

Василије

23.08.2022 15:20

Кад овај лик прича о економији је исто како кад би лисица развила теорију о чувању и заштити кокошака. Толико је неувјерљив, без харизме да стварно приглуп човјек може са њим да се слаже. Он прво мора ра разчисти сам са собом како је дошао до шест станова у Београду?

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

23.08.2022 17:31

Храна је животна потреба. БЕЗ УВОЗНЕ ВОДЕ. Па имамо је довољно. Ето тако је. А КО ХОЋЕ. ЛУКСУЗ /мијењати често завијесе, па нека и ПДВ плати/.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

23.08.2022 20:24

Сачекајте док ви будете власт, када нисте ту стопу увели када си ти био министар у Савјету министара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дезави

24.08.2022 10:05

Па био си на власти.Сто се ниси борио за институције и владавину закона?Да сте тад кренули регуларно, нико не би могао тај систем срусити. Колико си нарцисоидан да само ти излазис у јавност испред странке. Цим се неко појави, ко није одвратан народу, као Милицевиц, ти га одмах склонис.Иди, цовјеце!

ОДГОВОРИТЕ