Трамп тужио америчку владу због претреса

Бивши амерички председник Доналд Трамп поднео је тужбу против америчке владе због претреса његовог имања и затражио од суда да привремено блокира Федерални истражни биро (ФБИ) у прегледању материјала које је пре две недеље агенција запленила у његовој кући на Флориди, све док се не именује специјални службеник који ће надгледати овај посао.

Свијет 23.08.2022 | 07:53
Трамп тужио америчку владу због претреса

Трамп у тужби, поднетој у понедељак федералном суду у Вест Палм Бичу на Флориди, тражи и да му америчко Министарство правде достави детаљан списак предмета које је ФБИ одузео из његове куће у Мар-а-Лагу током претреса 8. августа, као и да му истражитељи врате све оне који су прекорачују оквире налога за претрес, преноси Ројтерс.

"Не може се дозволити да политика утиче на спровођење правде...Спровођење закона се не може користити као оружје у политичке сврхе", наводи се у Трамповом поднеску.

Понекад се у веома осетљивим случајевима, од стране суда може именовати посебан управник, најчешће пензионисани судија или адвокат, који ће проћи кроз заплењене материјале и обезбедити да истражитељи не прегледају заштићене информације, преноси Ројтерс.

Тако је током ФБИ претреса домова Трампових бивших адвоката Мајкла Коена и Рудија Ðулијанија, канцеларија америчког тужиоца на Менхетну затражила именовање специјалног управника, наводи британска агенција.

Претрес Мар-а-Лага од 8. августа представља значајну ескалацију у једној од многих федералних и државних истрага са којима се Трамп суочава, и које се односе на време проведено на функцији, као и на његово приватно пословање.

Након што су бивши амерички председник пожалио у медијима да је овај претрес политички мотивисан, амерички државни тужилац Мерик Гарланд затражио је од суда да објави уређену копију налога за претрес и признанице о имовини у којима се наводе одузети предмети.

Америчка влада је пронашла више од 300 поверљивих докумената у Мар-а-Лагу, укључујући материјале ЦИА-е, Агенције за националну безбедност и ФБИ-а, известио је у понедељак Њујорк тајмс, позивајући се на више извора обавештених о том питању.

Претрес ФБИ је део федералне истраге о томе да ли је Трамп незаконито уклонио документе када је напуштао функцију у јануару 2021, након што је изгубио на председничким изборима од демократског кандидата Џозефа Бајдена, преноси Ројтерс.

Током претреса, ФБИ је запленио 11 скупова поверљивих материјала у Мар-а-Лагу, од којих су неки означени као "строго поверљиво", што је највиши ниво поверљивости резервисан за најстроже чуване информације о националној безбедности САД и којима се може приступати само у посебним државним објектима, наводи британска агенција.

(Тањуг Фото: АП)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Маxо

23.08.2022 07:06

Липов остаје лопов??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

23.08.2022 07:53

Када у Русији прогоне неког политичког неистомишљеника, онда је то кршење људских права и диктатура на дјелу, а кад у УСА прогоне бившег преседника, који је исто тако политички неистомишљеник, онда су то демократски потези владе, која се бори за безбиједност државе , замисли !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.08.2022 14:14

Али тај у русији никад није био предсједник док овај јесте и јос наводно тајне информације дијелио са другим дрзавама.

Name

Боже

23.08.2022 08:06

Какве будале су испливале на површину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трула АМЕРИКО!

23.08.2022 08:50

Пали сте у надубљи понор,па прогањате Трампа ког сте покрали на изборима.Није ни чудо кад вас води дементно Бајден,и налоге доставља дубока држава,сатаниста! Трамп је најбољи,зато вам и смета,али ће он поново бити предсједник Америке,ма како вам то тешко пало.Живио Трамп,будући предсједник Америке!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хонестлy абоут тхе УСА

23.08.2022 12:03

Доналд Јохн Трумп је био до сада најбољи предсједник УСА и ако Бог да, биће поново!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.08.2022 13:43

Слажем се

Name

Драган

23.08.2022 12:16

Покрали су изборе и избацили Трампа. Послије измјена изборних закона у великом дијелу савезних дрзава остало им је само још да га казно оптузују или не дај Бозе уклоне као Кенедија. Без преваре, Трамп, ако се кандидује, разбиће демократе заувијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

23.08.2022 14:16

Ста це му повјерљиви документи кад висе није предсједник. Ста је радио с њима? Да је Биден или Хиларy тразиле би се оставке у коментарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

23.08.2022 15:13

Недај се кућо стара