Послије Украјине, ово би могла да буду нова жаришта

Ратови које људи изазивају такође могу имати свој узрок у дубоким историјским процесима. Борбе у Украјини могу да послуже као доказ за то.

Свијет 22.08.2022 | 21:54
Послије Украјине, ово би могла да буду нова жаришта

Како пише “Блумберг” у свом коментару, тај сукоб је дјело руског предсједника Владимира Путина, владара који је одлучио да прошири Русију на рачун независне Украјине. Ипак, све ово је такође дио шире приче о посљедицама распада империја.

Рат у Украјини је најновији и најгори од ратова који се воде око остатака Совјетског Савеза, империје чије се самртне муке настављају тридесет година након што је СССР престао да постоји. И вјероватно неће неће бити посљедњи, додаје амерички медиј.

У 20. вијеку дошло је до распада великих евроазијских империја које су некада доминирале глобалном позорницом. Први свјетски рат уништио је Руско, Аустроугарско, Османско и Њемачко царство. Други свјетски рат је срушио империје којима су владали Токио, Рим и – још једном – Берлин.

Деколонизација је тада окончала британско, француско и португалско царство. А крај Хладног рата је “убио” Совјетски Савез, који је прво изгубио своје дијелове у источној Европи, а затим се распао на 15 независних држава.

Међутим, империје не умиру брзо. Њихов колапс је, како је писао историчар Серхиј Плохи, “процес, а не догађај”. Када велики ентитет који је некада држала гвоздена дисциплина његове престонице попусти, нови статус кво се не може десити преко ноћи.

Тренутне тензије на Балкану и Блиском истоку подсјетник су да је наслеђе Аустроугарске и Отоманске империје још увијек у процесу рјешавања, а да се односи између Велике Британије и њених бивших колонија и даље развијају.

Пошто се Совјетским Савезом управљало веома брутално, додаје амерички медиј, његов распад је био посебно хаотичан. Крај совјетске државе избацио је на површину потискиване етничке тензије и национална ривалства међу саставним дјеловима империје, стварајући нове, политички нестабилне државе. То је убрзало борбу између земље која је доминирала царством, Русије, и држава и народа који су жељели да побјегну из стиска Москве.

Резултат је био оно што су научници назвали “ратовима за совјетско наслеђе”, односно серија крвавих сукоба око спорних територија од источне Европе до централне Азије. Током 1990-их, ратови су потресли Нагорно-Карабах, Придњестровље, Чеченију, Абхазију, Јужну Осетију и Таџикистан, често увлачећи суседне земље и међународне мировне снаге.

Неки од ових сукоба су од тада повремено тињали, док су други, попут спора око Нагорно-Карабаха између Јерменије и Азербејџана или сукоба између Грузије и отцепљених провинција Јужне Осетије и Абхазије које подржава Москва, поново распламсали у велике међународне сукобе. Смрт Совјетског Савеза био је геополитички земљотрес чији накнадни потреси и данас дестабилизују међународни систем.

Украјина је доживјела најјачи од ових накнадних потреса. Његово најнепосредније поријекло може се наћи у све тоталитарнијој природи Путиновог режима, који му омогућава да буде агресивнији док истовремено захтјева од њега да пронађе спољне непријатеље.

Међутим, тај рат је такође дио већих постсовјетских превирања. Украјинско проглашење независности крајем 1991. помогло је да се уништи совјетска држава. Стога није изненађујуће и нажалост симболично је што је Украјина у центру Путинових напора да поново потврди доминацију коју је Москва некада имала.

(Блиц  ФОТО: СХУТТЕРСТОЦК, ПРОФИМЕДИА, МИКХАИЛ КЛИМЕНТYЕВ / РИНГИЕР)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Приједорцанин М.

22.08.2022 21:42

Ал неко глуми да није империјалиста.само да је џабане и експлоатисања других...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС Но1

23.08.2022 12:12

А ти глумиш да си Приједорчанин!

Name

Прњавор

22.08.2022 22:11

Аман срби каква руссија,изгубила је рат против 1 Украјине,ем је банкротирала..кад они су дошли до тога да од ирана дроне купују и истерују тенкове из 2 светског,и да ни на параду нису имали ста истерат..они су готови..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.08.2022 08:15

Илија Гарасанин је о русији говорио сљедеце:„Русија никада неће служити српским интересима, док ће увек тежити да Србија служи њеним интересима“ Стога се Србија, у свом настојању да поврати славу и моћ Душановог царства, мора окренути западним силама, пре свега Француској

Name

Мирослав

22.08.2022 22:45

Европа је и тако крвава, кроз целу своју историју. Дуго је трајао мир од другог рата, ако се искљуци градјански рат на Балкану. За рат су увек потребне две стране, такк је и сад. Пропаганда која се скупо плаца, одабере добре и лосе момке.Све зависи ко је уптљан и ко има интерес, истина мора цутати, а оргијање са информацијама постаје истина. Ко је поцео то није вазно, вазно је ста казе пропаганда, јер то је и само то истина. Мени је ово све исцасено са наркоманом Зеленским, али он је одабран за доброг момка, он мозе све, он мозе цак бомбардовати и нуклеарку, он мозе ако позели унистити целу Европу, али он остаје добар момак, јер пропаганда тако хоце, јер је неко плаца. Тако да моземо оцекивати и велики рат у Европи, јер је то интерес амера, а наркоман Зеленски је само један од слуга. Добро је сто су унистени они биолоски лабораторији, у које је упетљан и Бајденов син, инаце би цркавали од којекаквих болесцура. Избегнута је једна катастрофа, али нам над главом висе нуклеарна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сенад

23.08.2022 07:28

Додирнуо си сустину, у метафиxицком смислу. Истина је субјективна, нападас Зеленског (за лика знамо само из новина) потајно бранеци Путина ( за кога знамо само из новина) и оптузујуци амере и остале које помазу Украјини! Размисљас као дрзавник умјесто као обицан цовјек, то су домети високе политике империјалистицки интереси крупног капитала! Размисљај ко домацин о својој њиви, буде ти зао кад суса или туца убије принос и ту трази и разумијевање за обицне људе који гину у тим ратовима. Људи који вриједно обрадују своје њиве и иди свакодневно на посао бореци се за своје породице. Само треба бити домацин и гајити љубав према другим људима… нисмо сви политицари

Name

855

23.08.2022 12:16

Ово је типичан примјер "завади па владај". Имали смо ми такву ситуацију. Код нас је крив био Краљ још од 01.12.1918. што није одмах јасно дефинисао државу. Слично је и са Русима. Ипак, овај горе коментар је одличан, прије свега треба бити човјек, домаћин а остало дође све по себи!

Name

Замена теза

23.08.2022 04:40

Заобилазење истине,медијске манипулације и остало.Или се купи или се запрети па удри по "правди".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

23.08.2022 05:08

Вама је Путин трн у оку само зато што је стао на пут фашистичком западу. Није Путину стало до туђих територија али му је стало до слободе и једнаких права за све људе на тим територијама. Да ли значи да Срби желе Хрватску територију ако се жале да им је у Хрватској отуђена или угрожена имовина или угрожена слобода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

23.08.2022 08:22

Ето сад имају сва права

Name

мислим

23.08.2022 05:15

Распад су мозда могли сацувати али поново ујединити никад висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

23.08.2022 05:36

Знамо ко изазива и управља ратовима али мали ту ништа не могу чинити.донекле су не сврстане земље имале утицаја а ли су нестале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљиво

23.08.2022 08:02

УСА се цио живот борила против комунизма, сад када комунизма више нема, они се боре за границе, које су управо комунисти исцртали, за њих су оне светиња ! Да додам, прва је УСА, војном силом, дио територије једне Државе, додијелила ,у овоме случају Албанцима, одатле је све кренуло, а каће стат , не зна се !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим ајде де

23.08.2022 09:20

Путин је давно дао до знања Украјини све можете али не улазите у НАТО јер рушите безбедност Русије. Само то не. И шта су урадили ти бајни Украјинци задњих десетак година? Баш то на наговор Западних сила (највише злотвора свјетских) Британаца. Баш то су урадили. Шта је то требао Путин да уради? Да гледа како му Украјинци бомбардују на крају Руски народ у дијеловима гдје су већина у Украјини. Да гледа паљење зграде у Одеси у којој горе Руси, гранатирања, укидања струје воде, укидања Руског језика, рушење споменика ослободиоцима од Нацизма у 2. Св. Рату. Да гледа све то и да ћути. Да се то дешавало Америма били би други Вијетнам а можда и Хирошима. Нико на Западу не би такво нешто трпио. Али тренутно Зспаду одговара све што је против Руса и ма ко то радио. Зато потези Путина су изнуђени и не мислите ваљда да није могло брже и много горе да се одради. Могло је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

24.08.2022 19:47

Бука.