Енергетска политика СНСД: Ред афера и судских процеса

"За 15 година власти СНСД слушали смо много најава и обећања изградње нових енергетских објеката и великог јачања наших енергетских капацитета. Тако су нови блок у Гацку градили и ЧЕЗ и Кинези али сем два камена темељца и велике штете за мале акционаре и међународне афере ништа друго нисмо видјели."

Република Српска 22.08.2022 | 17:03
Енергетска политика СНСД: Ред афера и судских процеса
Написао је ово предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић на свом Фејсбук профилу, додаојући да је Сердаров правио и Угљевик и Мрсово али и ту се, како каже, од афера и блиндираног мерцедеса није даље одмакло. 
 
"Бистрицу смо продали за 6 милиона, а откупили за 21 милион, од Калдере наравно, а на мрежи је требала бити 2010. Ко се још сјећа норвешког Тецхнор енергy и четири хидроцентрале на Босни. Елетропривреда је продала 70% удјела у соларној електрани Требиње 1 за 5 милиона марака али јавни позив и уговор јавности нису доступни",  навео је он.
 
Засад је, тврди Бореновић, од читаве енергетске политике, јавности једино познато да је Република Српска дужна фирми Вијадукт преко 100 милиона марака.
 
"У међувремену гас је за домаћинства поскупио 16% , тона пелета је 640 марака а СНСД и даље успјешно блокира у Дому народа привремено укидање акциза на гориво. Наше власти једине су без иједне мјере за борбу против инфлације, док испод радара припремају поскупљење струје одмах послије избора. Свих 5 дистрибутивних предузећа поднијело је захтјеве за повећање цијене струје/ мрежарине, а нека по нашим сазнањима траже да оно буде и 50%", истакао је Бореновић.
 
Додао је да од руководства Електропривреде очекује да обавијести јавност колико повећање струје домаћинства могу очекивати. 
 
"Такође очекујемо да јавно објаве уговор са Мађарима за соларну електрану Требиње 1. Од Владе Републике Српске очекујемо одговор о кривцима за губитак арбитраже са Вијадуктом и да презентују начин на који ће Република Српска измирити обавезе по овом спору", казао је.
 
За 15 година, како каже, то је њихов резултат у енергетици.
 
"То су чињенице. Наш план за енергетику је прво доношење стратегије енергетске политике у Народној скупштини Републике Српске, и то након јавне расправе. Потом конкретни планови за холдинг и зависна предузећа Електропривреде, уз план инвестиција, рокове и дефинисане начине доласка до инвестиционих средстава.
Акценат ће бити на градњи из властитих средстава и задржавање власништва и над старим и, гдје год је могуће, над новоизграђеним капацитетима. Народ мора да зна и њихове резултате, али и наше планове. 2. октобра ће одлучити шта је у њиховом интересу", истакао је Бореновић у објави.
 

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Рајко

22.08.2022 15:18

Бореновиц опет у центар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојица

22.08.2022 16:01

Бореновиц наставља отварати оци народу, ваљда прогледају до другог октобра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

22.08.2022 16:17

Па не знам да ли се више исплати уопште рећи уједно слово за ове ствари.Све је опште познато све је јасно ко дан све се још увек дешава на очиглед свију нас и ко зна докле ће.Јели могуће да је судбина овог народа толико безнадезна.Јели могуће да овај народ нема нити храбрости нити идеју како ово ресити Зар кроз све ове послератне године нисмо схватили двије ствари да нам нико осим нас неће помоћи и да смо сами себи највећи дусмани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

22.08.2022 16:29

Ми смо будале није Додик. Како нас је могао варати оволике године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко то

22.08.2022 16:30

Смије коментарисати бајни СНСД???Јесу ли лијепо обећали Мађарској да им продају акције-ЈЕСУ.Јесу ли испунили обећање-Јесу,аалииии,хм,ма,сачекајте док прођу избори.Тад ће окренути плочу,па ће слиједити тужба Мађарске,а онда ће "држава",узети од својих грађана.Вуци сити,а овце на броју...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реа!иста

22.08.2022 17:00

Одкуд сад на раĉунима мрежарина ,и то је вид поскуљења, кад се то раније није плаћало.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

22.08.2022 17:54

Покрадоше све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма јасно к’о дан

22.08.2022 19:12

Онај Петровић Лука зарадио је до сада 200 година робије без да се трепне. Ову моћну Електропривреду водити тако дилетантски, плаћати којекакве странце, трпати ботове који ће поцети стојећи радити по пуним канцеларијама. Зар се може бити толико опак према своме народу и РС. На Изборе морамо сви јер ово даље не може ићи овако. Ми сиромашни ОНИ пребогати. Борци сиротани, пензионери гладни и биједни тумарају улицама. Власт ће опет узети кредит гдје год било и тако нас гурати у дужничко ропство. Они ће на крају побјеци а наша дјеца ће враћати оволики дуг. У памет се народе.

ОДГОВОРИТЕ