Energetska politika SNSD: Red afera i sudskih procesa

"Za 15 godina vlasti SNSD slušali smo mnogo najava i obećanja izgradnje novih energetskih objekata i velikog jačanja naših energetskih kapaciteta. Tako su novi blok u Gacku gradili i ČEZ i Kinezi ali sem dva kamena temeljca i velike štete za male akcionare i međunarodne afere ništa drugo nismo vidjeli."

Republika Srpska 22.08.2022 | 17:03
Energetska politika SNSD: Red afera i sudskih procesa
Napisao je ovo predsjednik PDP-a Branislav Borenović na svom Fejsbuk profilu, dodaojući da je Serdarov pravio i Ugljevik i Mrsovo ali i tu se, kako kaže, od afera i blindiranog mercedesa nije dalje odmaklo. 
 
"Bistricu smo prodali za 6 miliona, a otkupili za 21 milion, od Kaldere naravno, a na mreži je trebala biti 2010. Ko se još sjeća norveškog Technor energy i četiri hidrocentrale na Bosni. Eletroprivreda je prodala 70% udjela u solarnoj elektrani Trebinje 1 za 5 miliona maraka ali javni poziv i ugovor javnosti nisu dostupni",  naveo je on.
 
Zasad je, tvrdi Borenović, od čitave energetske politike, javnosti jedino poznato da je Republika Srpska dužna firmi Vijadukt preko 100 miliona maraka.
 
"U međuvremenu gas je za domaćinstva poskupio 16% , tona peleta je 640 maraka a SNSD i dalje uspješno blokira u Domu naroda privremeno ukidanje akciza na gorivo. Naše vlasti jedine su bez ijedne mjere za borbu protiv inflacije, dok ispod radara pripremaju poskupljenje struje odmah poslije izbora. Svih 5 distributivnih preduzeća podnijelo je zahtjeve za povećanje cijene struje/ mrežarine, a neka po našim saznanjima traže da ono bude i 50%", istakao je Borenović.
 
Dodao je da od rukovodstva Elektroprivrede očekuje da obavijesti javnost koliko povećanje struje domaćinstva mogu očekivati. 
 
"Takođe očekujemo da javno objave ugovor sa Mađarima za solarnu elektranu Trebinje 1. Od Vlade Republike Srpske očekujemo odgovor o krivcima za gubitak arbitraže sa Vijaduktom i da prezentuju način na koji će Republika Srpska izmiriti obaveze po ovom sporu", kazao je.
 
Za 15 godina, kako kaže, to je njihov rezultat u energetici.
 
"To su činjenice. Naš plan za energetiku je prvo donošenje strategije energetske politike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i to nakon javne rasprave. Potom konkretni planovi za holding i zavisna preduzeća Elektroprivrede, uz plan investicija, rokove i definisane načine dolaska do investicionih sredstava.
Akcenat će biti na gradnji iz vlastitih sredstava i zadržavanje vlasništva i nad starim i, gdje god je moguće, nad novoizgrađenim kapacitetima. Narod mora da zna i njihove rezultate, ali i naše planove. 2. oktobra će odlučiti šta je u njihovom interesu", istakao je Borenović u objavi.
 

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Rajko

22.08.2022 15:18

Borenovic opet u centar

ODGOVORITE
Name

Milojica

22.08.2022 16:01

Borenovic nastavlja otvarati oci narodu, valjda progledaju do drugog oktobra.

ODGOVORITE
Name

Tatar

22.08.2022 16:17

Pa ne znam da li se više isplati uopšte reći ujedno slovo za ove stvari.Sve je opšte poznato sve je jasno ko dan sve se još uvek dešava na očigled sviju nas i ko zna dokle će.Jeli moguće da je sudbina ovog naroda toliko beznadezna.Jeli moguće da ovaj narod nema niti hrabrosti niti ideju kako ovo resiti Zar kroz sve ove posleratne godine nismo shvatili dvije stvari da nam niko osim nas neće pomoći i da smo sami sebi najveći dusmani

ODGOVORITE
Name

Stefan

22.08.2022 16:29

Mi smo budale nije Dodik. Kako nas je mogao varati ovolike godine.

ODGOVORITE
Name

Ko to

22.08.2022 16:30

Smije komentarisati bajni SNSD???Jesu li lijepo obećali Mađarskoj da im prodaju akcije-JESU.Jesu li ispunili obećanje-Jesu,aaliiii,hm,ma,sačekajte dok prođu izbori.Tad će okrenuti ploču,pa će slijediti tužba Mađarske,a onda će "država",uzeti od svojih građana.Vuci siti,a ovce na broju...

ODGOVORITE
Name

Rea!ista

22.08.2022 17:00

Odkud sad na raĉunima mrežarina ,i to je vid poskuljenja, kad se to ranije nije plaćalo.?

ODGOVORITE
Name

Borac

22.08.2022 17:54

Pokradoše sve

ODGOVORITE
Name

Ma jasno k’o dan

22.08.2022 19:12

Onaj Petrović Luka zaradio je do sada 200 godina robije bez da se trepne. Ovu moćnu Elektroprivredu voditi tako diletantski, plaćati kojekakve strance, trpati botove koji će poceti stojeći raditi po punim kancelarijama. Zar se može biti toliko opak prema svome narodu i RS. Na Izbore moramo svi jer ovo dalje ne može ići ovako. Mi siromašni ONI prebogati. Borci sirotani, penzioneri gladni i bijedni tumaraju ulicama. Vlast će opet uzeti kredit gdje god bilo i tako nas gurati u dužničko ropstvo. Oni će na kraju pobjeci a naša djeca će vraćati ovoliki dug. U pamet se narode.

ODGOVORITE