Срби вјеру граде на поруци Вучића да неће бити погрома

- Срби на Косову и Метохији своју веру у будућност граде на поруци председника Александра Вучића да неће дозволити њихов прогон и погром, али његова оцена да је "пређен Рубикон" говори о томе колико је ситуација озбиљна, оценио је данас уредник портала Косово онлајн Милош Гарић.

Србија 21.08.2022 | 18:07
Срби вјеру граде на поруци Вучића да неће бити погрома

"Председник је рекао да ће у следећих десетак дана да се трага за компромисом и да Србија покушава да до последњег момента учини све што може да дође до мирног решења и да спречи евентуалне врло могуће сукобе на северу КиМ и у српским срединама", рекао је Гарић за Тањуг поводом данашњег обраћања председника Вучића.

Он је указао да Аљбин Курти са наоружаном полицијом покушава да спроведе реципрочне мере и најављује да од тога неће одступити, што је сигнал, како каже, да они не одустају и да косовски и западни спонзори нису учинили ништа да Куртија одврате од такве идеје.

Гарић је оценио и да је истинска заинтересованост међународне заједнице да сачува мир упитна, као и да је сав њихов рад, како је рекао, до сада био само декларативан.

Гарић је оценио да Европска унија нема контролу над процесом дијалога у Бриселу и да одржава привид покушаја разговора, јер, како сматра, ни Борељ ни Лајчак тај разговор нису у стању да воде у оном смеру који би направио било какав резултат.

Он је рекао и да је одуговлачење ЕУ са разговорима Београда и Приштине њихова порука да за сада нема ни изгледа за учлањење држава западног Балкана.

Са друге стране, како је казао, Американцима се жури када су у питању преговори Београда и Приштине.

"Стејт Департмент има идеју да убрза процес дијалога Београда и Приштине, у процесу преговора Београда и Приштине они виде међусобно признање Косова и поштовање приштинског Устава, што ми не можемо да прихватимо и ту пада свака могућност за евентуални договор, а Курти се држи те америчке тезе да је косовска независност неупитна ствар", истиче Гарић.

Он је казао да је то што је Приштина на недавним преговорима у Бриселу захтевала нови споразум са шест тачака показатељ је огромног неразумевања Београда и Приштине, као и да Курти долази примарно са захтевом о међусобном признању.

"Курти долази искључиво са захтевом о међусобном признању и то су сада поново у Бриселу ставили пред председника Вучића, а онда видимо још захтева са њихове стране попут овога о ратној одштети", рекао је Гарић и додао да је то беспотребно враћање у прошлост а да Албанци и данас желе да задрже наратив из 1998, 1999. и 2000. по коме су они жртве, а Србија злочинац.

Што се тиче безбедности Срба на Косову, он је казао да је она упитна иако се тамо налазе јединице КФОР-а. Гарић каже да није сигуран како ће и на који начин КФОР реаговати уколико, како је рекао, "разуларена" косовска полиција крене да кидише на безбедност Срба и њихову имовину.

"Од КФОР-а се очекује да спречи то дивљање косовске полиције, али када узмемо у обзир све изјаве у претходном периоду и да је Столтенберг у Бриселу саопштио да ће они да се баве и регулисањем саобраћаја у смислу да омогуће и слободни саобраћај на северу КиМ, вероватно мислећи да спречи барикаде, значи да они виде као проблем у томе што Срби покушавају да одбране своја права, безбедност, и све оно што им је још остало у рукама постављањем барикада", објаснио је Гарић.

Он сматра и да српски народ на КиМ има много разлога за бригу, али да је показао спремност да не пристане, како је казао, да буде "бачен на колена" и прихвати терор и диктатуру Приштине.

"Срби су потпуно изгубили поверење у међународну заједницу и у запад, а наравно и у Приштину. Више Албанцима и Куртију не можете веровати, и остаје та одбрана кад сте притерани уза зид и немате куда. То су природне реакције и сви морамо да дамо подршку Србима, а суштинска порука председика Вучића да неће дозволити прогон и погром Срба је порука на којој Срби на простору целог КиМ живе и граде своју веру у будућност", закључио је Гарић.

(Тањуг Фото: Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Вук

21.08.2022 17:20

Слушајте поруке Вучића, он је једини господар рата и мира на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

21.08.2022 17:26

Шта у овој ситуацији раде пријатељи Русија и Кина?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

21.08.2022 18:34

Срби и тако и тако не зеле у ЕУ, а мјере које Косово предузима су РЕЦИПРОЦНЕ онима које је Србија подузела! Не разумијем сто се буните, и поцињете поново са ескалацијом насиља и барикадама, јер немојте бити сигурни да српски народ нецете отјерати у пакао рата, а мозда и нестанак, кад га буде на Косову опет, а бице га, као и у Босни, само то је сигурно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

21.08.2022 18:40

Досло је до тога да Срби буду задовљни да не буду протјерани са вјековног огњиста Наравно сада иде медијска харанга да це останак српског народа на Косову бити јос једна велика побједа великог предсједника

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

21.08.2022 18:45

СРЕЋНО ВАМ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ. БОГ И ВУЧИЋ ЋЕ ВАМ ПОМОЋИ. СЛУШАЈТЕ, НАЈВЕЋЕГ СРПСКОГ БОРЦА И СТРПЉЕЊА. ВУЧИЋ НАЈБОЉЕ ЗНА ПОСТУПИТИ, ПРЕМА СИТУАЦИЈИ. СРЕЋНО. ЖИВИ ЈЕЛИ. СРБИН. ПЕНЗИОНЕР. РЕПУБЛИКА СРПСКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

22.08.2022 06:54

Треба се стрпити кад наступи балкански регионални Путко ,Слава Србији.