Srbi vjeru grade na poruci Vučića da neće biti pogroma

- Srbi na Kosovu i Metohiji svoju veru u budućnost grade na poruci predsednika Aleksandra Vučića da neće dozvoliti njihov progon i pogrom, ali njegova ocena da je "pređen Rubikon" govori o tome koliko je situacija ozbiljna, ocenio je danas urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić.

Srbija 21.08.2022 | 18:07
Srbi vjeru grade na poruci Vučića da neće biti pogroma

"Predsednik je rekao da će u sledećih desetak dana da se traga za kompromisom i da Srbija pokušava da do poslednjeg momenta učini sve što može da dođe do mirnog rešenja i da spreči eventualne vrlo moguće sukobe na severu KiM i u srpskim sredinama", rekao je Garić za Tanjug povodom današnjeg obraćanja predsednika Vučića.

On je ukazao da Aljbin Kurti sa naoružanom policijom pokušava da sprovede recipročne mere i najavljuje da od toga neće odstupiti, što je signal, kako kaže, da oni ne odustaju i da kosovski i zapadni sponzori nisu učinili ništa da Kurtija odvrate od takve ideje.

Garić je ocenio i da je istinska zainteresovanost međunarodne zajednice da sačuva mir upitna, kao i da je sav njihov rad, kako je rekao, do sada bio samo deklarativan.

Garić je ocenio da Evropska unija nema kontrolu nad procesom dijaloga u Briselu i da održava privid pokušaja razgovora, jer, kako smatra, ni Borelj ni Lajčak taj razgovor nisu u stanju da vode u onom smeru koji bi napravio bilo kakav rezultat.

On je rekao i da je odugovlačenje EU sa razgovorima Beograda i Prištine njihova poruka da za sada nema ni izgleda za učlanjenje država zapadnog Balkana.

Sa druge strane, kako je kazao, Amerikancima se žuri kada su u pitanju pregovori Beograda i Prištine.

"Stejt Department ima ideju da ubrza proces dijaloga Beograda i Prištine, u procesu pregovora Beograda i Prištine oni vide međusobno priznanje Kosova i poštovanje prištinskog Ustava, što mi ne možemo da prihvatimo i tu pada svaka mogućnost za eventualni dogovor, a Kurti se drži te američke teze da je kosovska nezavisnost neupitna stvar", ističe Garić.

On je kazao da je to što je Priština na nedavnim pregovorima u Briselu zahtevala novi sporazum sa šest tačaka pokazatelj je ogromnog nerazumevanja Beograda i Prištine, kao i da Kurti dolazi primarno sa zahtevom o međusobnom priznanju.

"Kurti dolazi isključivo sa zahtevom o međusobnom priznanju i to su sada ponovo u Briselu stavili pred predsednika Vučića, a onda vidimo još zahteva sa njihove strane poput ovoga o ratnoj odšteti", rekao je Garić i dodao da je to bespotrebno vraćanje u prošlost a da Albanci i danas žele da zadrže narativ iz 1998, 1999. i 2000. po kome su oni žrtve, a Srbija zločinac.

Što se tiče bezbednosti Srba na Kosovu, on je kazao da je ona upitna iako se tamo nalaze jedinice KFOR-a. Garić kaže da nije siguran kako će i na koji način KFOR reagovati ukoliko, kako je rekao, "razularena" kosovska policija krene da kidiše na bezbednost Srba i njihovu imovinu.

"Od KFOR-a se očekuje da spreči to divljanje kosovske policije, ali kada uzmemo u obzir sve izjave u prethodnom periodu i da je Stoltenberg u Briselu saopštio da će oni da se bave i regulisanjem saobraćaja u smislu da omoguće i slobodni saobraćaj na severu KiM, verovatno misleći da spreči barikade, znači da oni vide kao problem u tome što Srbi pokušavaju da odbrane svoja prava, bezbednost, i sve ono što im je još ostalo u rukama postavljanjem barikada", objasnio je Garić.

On smatra i da srpski narod na KiM ima mnogo razloga za brigu, ali da je pokazao spremnost da ne pristane, kako je kazao, da bude "bačen na kolena" i prihvati teror i diktaturu Prištine.

"Srbi su potpuno izgubili poverenje u međunarodnu zajednicu i u zapad, a naravno i u Prištinu. Više Albancima i Kurtiju ne možete verovati, i ostaje ta odbrana kad ste priterani uza zid i nemate kuda. To su prirodne reakcije i svi moramo da damo podršku Srbima, a suštinska poruka predsedika Vučića da neće dozvoliti progon i pogrom Srba je poruka na kojoj Srbi na prostoru celog KiM žive i grade svoju veru u budućnost", zaključio je Garić.

(Tanjug Foto: Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Vuk

21.08.2022 17:20

Slušajte poruke Vučića, on je jedini gospodar rata i mira na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

Lule

21.08.2022 17:26

Šta u ovoj situaciji rade prijatelji Rusija i Kina?

ODGOVORITE
Name

Decko

21.08.2022 18:34

Srbi i tako i tako ne zele u EU, a mjere koje Kosovo preduzima su RECIPROCNE onima koje je Srbija poduzela! Ne razumijem sto se bunite, i pocinjete ponovo sa eskalacijom nasilja i barikadama, jer nemojte biti sigurni da srpski narod necete otjerati u pakao rata, a mozda i nestanak, kad ga bude na Kosovu opet, a bice ga, kao i u Bosni, samo to je sigurno!

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

21.08.2022 18:40

Doslo je do toga da Srbi budu zadovljni da ne budu protjerani sa vjekovnog ognjista Naravno sada ide medijska haranga da ce ostanak srpskog naroda na Kosovu biti jos jedna velika pobjeda velikog predsjednika

ODGOVORITE
Name

+

21.08.2022 18:45

SREĆNO VAM NA KOSOVU I METOHIJI. BOG I VUČIĆ ĆE VAM POMOĆI. SLUŠAJTE, NAJVEĆEG SRPSKOG BORCA I STRPLJENJA. VUČIĆ NAJBOLJE ZNA POSTUPITI, PREMA SITUACIJI. SREĆNO. ŽIVI JELI. SRBIN. PENZIONER. REPUBLIKA SRPSKA.

ODGOVORITE
Name

Koroslav

22.08.2022 06:54

Treba se strpiti kad nastupi balkanski regionalni Putko ,Slava Srbiji.