"Балкански Ал Капоне" ухапшен у ЗГ, тражи га БГ

У главном граду Хрватске ухапшен је Подгоричанин Иван Вујовић кога медији зову "Балкански Ал Капоне".

Регион 21.08.2022 | 17:04
"Балкански Ал Капоне" ухапшен у ЗГ, тражи га БГ

У ћелији пулског затвора налази се "балкански Ал Капоне“ – тако медији називају 35-годишњег Подгоричанина Ивана Вујовића , коме су специјалци Полицијске управе у Загребу ухапсили у  петак. А Вујовић није ни слутио да је на полицијском "радару” након што је полицији дао фалсификовану црногорску возачку дозволу, која је била на туђе име, али са његовом фотографијом, приликом провере докумената у Медулину у ноћи са уторка на среду.

Он је из Пуле дошао у Загреб на договорену пластичну операцију, такође под лажним именом, јер је намеравао, осим идентитета, да промени и физички изглед како би наставио са својим "триковима" са полицијом. Човек чији је досије, како су својевремено писали црногорски и српски медији, "дебео као Библија" до сада је неколико пута успео да измакне полицији и правосуђу - било физичком силом или лукавством, али и употребом " инсајдера“, што је учинио приликом једног од својих бекстава из затвора. А ко је Иван Вујовић и зашто га тражи национални Интерпол Србије и зашто су га тражили хрватски специјалци?

Београд га тражи

Полицијска управа истарска саопштила је да су њени полицијски службеници Службе организираног криминала, у сарадњи са Националном полицијском уредом за сузбијање корупције и организираног криминала (ПНУСКОК) – Служба Загреб, и јединицом ФАСТ Црне Горе извршили криминалистичко истраживање 35 -огодишњи држављанин Црне Горе који је у четвртак ухапшен због сумње да је починио кривично дело фалсификовање исправе, а утврђено је и да је београдски Интерпол за њим расписао међународну потеру због убиства у покушају ради хапшења и изручења Републици Србији.

Полиција је у стану и аутомобилу који користи Вујовић пронашла више фалсификованих докумената и других предмета и већу количину новца. У међувремену се огласила и потврдила Управа полиције Црне Горе. Злочин за који је београдски Интерпол тражио Вујовића је рањавање Дарка Булатовића (29), које се догодило 29. јула 2016. године у београдском локалу Ђура Бар у Венизелосовој улици у Београду, иначе у власништву глумца Петра Бенчине.

Булатовићев отац је у то време био директор фудбалске Супер лиге Србије, а био је и бивши директор фудбалских клубова Земун, ОФК Београд, Будућности из Подгорице и Металца из Горњег Милановца. Вујовић је побегао, а на више места су га снимиле надзорне камере. Ухапшен је 6. новембра 2016. године на аутопуту у Немачкој недалеко од границе са Холандијом. Непуних годину дана раније, 24. децембра 2015. године, успео је да побегне из затвора у Бијелом Пољу, где је издржавао казну од 14 година затвора на коју је осуђен 3. марта 2016. године због убиства Радована Савовића. недалеко од зграде црногорске телевизије маја 2008.

Осветио се Савовићу што га је претукао у локалу Стара Црна Гора у Будви 27. марта 2008. године. Савовић је са пријатељима седео у пицерији Примиција у Подгорици, а Вујовић га је чекао да изађе и, прелазећи улицу, пришао му је с леђа и испалио у њега неколико хитаца из револвера, од чега га је на лицу места убио. Када су га изводили са суђења, показао је средњи прст фотографима. Првобитно је казну служио у затвору Спуж, али је због честих туча пребачен у затвор у Бијелом Пољу.

Једног затвореника је покушао да убије шиљатом кашиком, а претио је и полицајцима.

Спектакуларно бекство

Због свог спектакуларног бекства – када је при телефонском разговору пиштољем уз претњу савладао дежурне чуваре, који иначе не носе оружје, а потом, такође претећи оружјем, савладао полицајца који је обезбеђивао главни улаз у затвор - суспендовано је неколико управника у затвору јер је недостајао службени пиштољ шефа затворске страже, а сви правосудни службеници су имали кључ од сефа.

С обзиром на то да се радило о опасној особи, покренута је опсежна потрага под називом "БПБЛОК“, а потом је, крајем 2015. године, о његовом бекству обавештена и хрватска полиција. Међутим, у јануару 2016. био је лоциран у Београду, али је у последњем тренутку избегао хапшење и променио адресу у главном граду Србије.

Успео је да се крије скоро годину дана, а у међувремену је тешко ранио Дарка Булатовића и поново побегао, годинама измичући полицији. Био је један од најтраженијих бегунаца у Европи.

Хрватски специјалци за потраге, у сарадњи са српском, црногорском и холандском полицијом, успели су да га ухапсе и Вујовић ће сада сачекати одлуку суда да га изручи Србији. Све околности како је са лажним документима успео да дође до Хрватске, колико се овде задржао, да ли је имао помагаче док је био у бекству, тек треба да се разјасне.

Сасвим је извесно да ће све што је пронађено у Вујовићевој кући, а посебно комуникација коју је водио, бити предмет даље истраге хрватске полиције. Његов бранилац, пулски адвокат Матија Милош, потврдио нам је да је Вујовићу одређен истражни затвор од 30 дана, али не зна детаље његовог хапшења, осим да се оно догодило у Загребу и да је спроведен у Пулу, где је је осумњичен за фалсификовање исправа.

Сасвим је извесно да би у Пули прво могао да се спроведе поступак за фалсификовање исправе, а по окончању тог поступка, захтев за екстрадицију би могао да буде одобрен пошто сва документација стигне из Србије. Уз то, све зависи од тога како ће Иван Вујовић сведочити пред судом у Пули о захтеву српског правосуђа да га изручи и суди за убиство.

(МОНДО Фото: YОУТУБЕ/ПРИНТСЦРЕЕН/ АЛ ЈАЗЕЕРА БАЛКАНС)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Дарко

21.08.2022 17:20

А колики текст о криминалцу као да је нека позната лицност. Није цудно сто нико не ради вец зели бити као они. Нису они заслужили један ред, а не сабрана дијела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.08.2022 06:34

управо тако, само се пише о кокаину, дроги и криминалцима, чему да се онда надају млади људи који уче и студирају...ничему

Name

Миркан

21.08.2022 17:20

Ко је више ту главни,Шарић,Звицер,Лука Бојовић,Веља Невоља ...или овај најновији ? Разводњавате и превише слуђујете овај народ са тим именима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИМА ЛИ ИКО

21.08.2022 18:54

ИМА ЛИ У ТОЈ ЦРНОЈ ГОРИ ИКО ДА НИЈЕ НАРКО ДИЛЕР.

Name

Владимир В2

22.08.2022 05:43

Таку багру треба по кратко поступку ријесити тај је опасан по околину

Name

гого

21.08.2022 19:22

Све зависи ције све дрзављанство има. У телсту писе 'Подгорицан' а ста асоцира да има и дрзавланство Црне Горе, а не знамо дали да има и дрзавланство Србије која је расписала потеерницу за њим. А по сада вазецим законима он мозе изразити зељу коме да буде испоруцен или цак мозе затразити да му се суди и у Хрватској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идемо

22.08.2022 01:32

Јебен је тај СКАЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

22.08.2022 05:38

Оно што је некада милиција, јесте редовно трошење олова на овакве фукаре. Кад поново полиција почне да убија криминалце ко псета, вјероваћу у правну државу. А тада ће коначно дјеца престати да се угледају на "успјешне без школе".

ОДГОВОРИТЕ