"Balkanski Al Kapone" uhapšen u ZG, traži ga BG

U glavnom gradu Hrvatske uhapšen je Podgoričanin Ivan Vujović koga mediji zovu "Balkanski Al Kapone".

Region 21.08.2022 | 17:04
"Balkanski Al Kapone" uhapšen u ZG, traži ga BG

U ćeliji pulskog zatvora nalazi se "balkanski Al Kapone“ – tako mediji nazivaju 35-godišnjeg Podgoričanina Ivana Vujovića , kome su specijalci Policijske uprave u Zagrebu uhapsili u  petak. A Vujović nije ni slutio da je na policijskom "radaru” nakon što je policiji dao falsifikovanu crnogorsku vozačku dozvolu, koja je bila na tuđe ime, ali sa njegovom fotografijom, prilikom provere dokumenata u Medulinu u noći sa utorka na sredu.

On je iz Pule došao u Zagreb na dogovorenu plastičnu operaciju, takođe pod lažnim imenom, jer je nameravao, osim identiteta, da promeni i fizički izgled kako bi nastavio sa svojim "trikovima" sa policijom. Čovek čiji je dosije, kako su svojevremeno pisali crnogorski i srpski mediji, "debeo kao Biblija" do sada je nekoliko puta uspeo da izmakne policiji i pravosuđu - bilo fizičkom silom ili lukavstvom, ali i upotrebom " insajdera“, što je učinio prilikom jednog od svojih bekstava iz zatvora. A ko je Ivan Vujović i zašto ga traži nacionalni Interpol Srbije i zašto su ga tražili hrvatski specijalci?

Beograd ga traži

Policijska uprava istarska saopštila je da su njeni policijski službenici Službe organiziranog kriminala, u saradnji sa Nacionalnom policijskom uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) – Služba Zagreb, i jedinicom FAST Crne Gore izvršili kriminalističko istraživanje 35 -ogodišnji državljanin Crne Gore koji je u četvrtak uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično delo falsifikovanje isprave, a utvrđeno je i da je beogradski Interpol za njim raspisao međunarodnu poteru zbog ubistva u pokušaju radi hapšenja i izručenja Republici Srbiji.

Policija je u stanu i automobilu koji koristi Vujović pronašla više falsifikovanih dokumenata i drugih predmeta i veću količinu novca. U međuvremenu se oglasila i potvrdila Uprava policije Crne Gore. Zločin za koji je beogradski Interpol tražio Vujovića je ranjavanje Darka Bulatovića (29), koje se dogodilo 29. jula 2016. godine u beogradskom lokalu Đura Bar u Venizelosovoj ulici u Beogradu, inače u vlasništvu glumca Petra Benčine.

Bulatovićev otac je u to vreme bio direktor fudbalske Super lige Srbije, a bio je i bivši direktor fudbalskih klubova Zemun, OFK Beograd, Budućnosti iz Podgorice i Metalca iz Gornjeg Milanovca. Vujović je pobegao, a na više mesta su ga snimile nadzorne kamere. Uhapšen je 6. novembra 2016. godine na autoputu u Nemačkoj nedaleko od granice sa Holandijom. Nepunih godinu dana ranije, 24. decembra 2015. godine, uspeo je da pobegne iz zatvora u Bijelom Polju, gde je izdržavao kaznu od 14 godina zatvora na koju je osuđen 3. marta 2016. godine zbog ubistva Radovana Savovića. nedaleko od zgrade crnogorske televizije maja 2008.

Osvetio se Savoviću što ga je pretukao u lokalu Stara Crna Gora u Budvi 27. marta 2008. godine. Savović je sa prijateljima sedeo u piceriji Primicija u Podgorici, a Vujović ga je čekao da izađe i, prelazeći ulicu, prišao mu je s leđa i ispalio u njega nekoliko hitaca iz revolvera, od čega ga je na licu mesta ubio. Kada su ga izvodili sa suđenja, pokazao je srednji prst fotografima. Prvobitno je kaznu služio u zatvoru Spuž, ali je zbog čestih tuča prebačen u zatvor u Bijelom Polju.

Jednog zatvorenika je pokušao da ubije šiljatom kašikom, a pretio je i policajcima.

Spektakularno bekstvo

Zbog svog spektakularnog bekstva – kada je pri telefonskom razgovoru pištoljem uz pretnju savladao dežurne čuvare, koji inače ne nose oružje, a potom, takođe preteći oružjem, savladao policajca koji je obezbeđivao glavni ulaz u zatvor - suspendovano je nekoliko upravnika u zatvoru jer je nedostajao službeni pištolj šefa zatvorske straže, a svi pravosudni službenici su imali ključ od sefa.

S obzirom na to da se radilo o opasnoj osobi, pokrenuta je opsežna potraga pod nazivom "BPBLOK“, a potom je, krajem 2015. godine, o njegovom bekstvu obaveštena i hrvatska policija. Međutim, u januaru 2016. bio je lociran u Beogradu, ali je u poslednjem trenutku izbegao hapšenje i promenio adresu u glavnom gradu Srbije.

Uspeo je da se krije skoro godinu dana, a u međuvremenu je teško ranio Darka Bulatovića i ponovo pobegao, godinama izmičući policiji. Bio je jedan od najtraženijih begunaca u Evropi.

Hrvatski specijalci za potrage, u saradnji sa srpskom, crnogorskom i holandskom policijom, uspeli su da ga uhapse i Vujović će sada sačekati odluku suda da ga izruči Srbiji. Sve okolnosti kako je sa lažnim dokumentima uspeo da dođe do Hrvatske, koliko se ovde zadržao, da li je imao pomagače dok je bio u bekstvu, tek treba da se razjasne.

Sasvim je izvesno da će sve što je pronađeno u Vujovićevoj kući, a posebno komunikacija koju je vodio, biti predmet dalje istrage hrvatske policije. Njegov branilac, pulski advokat Matija Miloš, potvrdio nam je da je Vujoviću određen istražni zatvor od 30 dana, ali ne zna detalje njegovog hapšenja, osim da se ono dogodilo u Zagrebu i da je sproveden u Pulu, gde je je osumnjičen za falsifikovanje isprava.

Sasvim je izvesno da bi u Puli prvo mogao da se sprovede postupak za falsifikovanje isprave, a po okončanju tog postupka, zahtev za ekstradiciju bi mogao da bude odobren pošto sva dokumentacija stigne iz Srbije. Uz to, sve zavisi od toga kako će Ivan Vujović svedočiti pred sudom u Puli o zahtevu srpskog pravosuđa da ga izruči i sudi za ubistvo.

(MONDO Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/ AL JAZEERA BALKANS)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Darko

21.08.2022 17:20

A koliki tekst o kriminalcu kao da je neka poznata licnost. Nije cudno sto niko ne radi vec zeli biti kao oni. Nisu oni zaslužili jedan red, a ne sabrana dijela.

ODGOVORITE
Name

re

22.08.2022 06:34

upravo tako, samo se piše o kokainu, drogi i kriminalcima, čemu da se onda nadaju mladi ljudi koji uče i studiraju...ničemu

Name

Mirkan

21.08.2022 17:20

Ko je više tu glavni,Šarić,Zvicer,Luka Bojović,Velja Nevolja ...ili ovaj najnoviji ? Razvodnjavate i previše sluđujete ovaj narod sa tim imenima.

ODGOVORITE
Name

IMA LI IKO

21.08.2022 18:54

IMA LI U TOJ CRNOJ GORI IKO DA NIJE NARKO DILER.

Name

Vladimir V2

22.08.2022 05:43

Taku bagru treba po kratko postupku rijesiti taj je opasan po okolinu

Name

gogo

21.08.2022 19:22

Sve zavisi cije sve drzavljanstvo ima. U telstu pise 'Podgorican' a sta asocira da ima i drzavlanstvo Crne Gore, a ne znamo dali da ima i drzavlanstvo Srbije koja je raspisala poteernicu za njim. A po sada vazecim zakonima on moze izraziti zelju kome da bude isporucen ili cak moze zatraziti da mu se sudi i u Hrvatskoj

ODGOVORITE
Name

Idemo

22.08.2022 01:32

Jeben je taj SKAJ

ODGOVORITE
Name

mrga

22.08.2022 05:38

Ono što je nekada milicija, jeste redovno trošenje olova na ovakve fukare. Kad ponovo policija počne da ubija kriminalce ko pseta, vjerovaću u pravnu državu. A tada će konačno djeca prestati da se ugledaju na "uspješne bez škole".

ODGOVORITE