Нећемо дозволити избјегличке колоне са КиМ

Избјегличке колоне неће постојати, сачуваћемо наш народ и од прогона и од погрома, рекао је предсједник Србије Александар Вућић. Немамо куд, сатјерани смо у ћошак, додао је предсједник па најавио кораке који ће бити предузети у наредних 10 дана.

Србија 21.08.2022 | 13:14
Нећемо дозволити избјегличке колоне са КиМ

Албанцима је једино стало да се униште животи Срба са Косова и Метохије, казао је Вучић. 

-Једини циљ је укидање било чега што има везе са Србима и протјеривање Срба са Косова и Метохије.

Он је додао да су све идеје Србије одбачене.

-Кад смо дошли смо у Брисел, Курти је рекао да хоће само РСК табле, а ми кажемо добро, у реду, не мора КМ табле, дајте им статусно неутралне КС таблице Унмика, али не, те идеје не пролазе.

Тражили су, каже Вучич, генерални споразум од 6 тачака.

-Под 1. међународно међусобно признање и пријем у све међународне организације.

Друга тачка односила се на силовања, нестале, враћање умјетничких артефаката које је "Србија отела тзв. Косова".

Под 3. је била сарадња у будућности, под 4 о мањинама, а под пет поновно покретање приче о већ постигнутим споразумима...

Затим су говорили о важним данима у "својој историји" из којих бисмо ми Срби требало да научимо лекције, како су рекли.

Говорили су о укидању аутономије 1989, затим "ослобођењу 1999., прескочили су погром 2004, али поменули једнострано порглашење независности. Највише су помињали ту 2010. и пресуду Међународног суда правде...

- Све што је дошло с наше стране, ништа нису хтели да прихвате - додао је он.

Сигурно неће бити дестабилизације на администратвним прелазима

 Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да НАТО и Србија различито гледају на дестабилизацију ситуације на Косову, али је поручио да свакако неће доћи до дестабилизације на административним прелазима.

Вучић је, упитан да ли је од генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга добио гаранције да ће војна алијанса деловати у случају дестабилизације, рекао да ће Кфор деловати, али да различито гледамо на дестабилизацију.

„Неко гледа на постављање барикада као на дестабилизацију, а ми када се крши нешто што пише у споразумима, као што је када косовска полиција упада на север КиМ“, објаснио је он.

Свакако, каже, НАТО не сме да дозволи отворени сукоб било кога на КиМ, јер то пише у Резолуцији 1244.

„У резолуцији пише још свашта али никога брига. Пише и на тараби свашта, па се нико не залеће...“, рекао је он.

Вучић је истакао да сигурно неће доћи до дестабилзације на административним прелазима, већ да је то могуће само негде друго.

Претходно је председник Вучић пренео је Србима са КиМ ток и резултате последње рунде дијалога на највишем нивоу одржане у четвртак у Бриселу.

Састанку у Палати Србија присуствовали су премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, председник Српске листе Горан Ракић, потпредседници Српске листе Игор Симић, Далибор Јевтић, Милан Радоичић градоначелници са севера КиМ, представници институција...

Пређен је Рубикон, Срби са КиМ више неће бити таоци

- Председник Александар Вучић изјавио је данас да су представници Срба са КиМ дали одрешене руке државном руководству да у наредних 10 дана настави да тражи компромисно решење, које ће они подржати, као и да ће напустити приштинске институције на КиМ, уколико се прогон Срба не оконча.

“Састанак са Србима је био кратак и оперативан. Пређен је Рубикон, и данас знамо да чак и да се, неким чудом, догоди компромис до 1.септембра, онда ће бити неки проблем до 31.октобра, или до 30.новембра, или до 31.децембра… Проблеми за Србе неће престати да постоје, јер једино што желе је да укину српску државу и постојање Срба на КиМ, шта год да причају”, рекао је Вучић.

Срби са КиМ су, каже, подржали државно руководство Србије да у наредних 10 дана на сваки начин трага за компромисно решење, дали одрешене руке и да ће, све што ми прихватимо као компромис, и они прихватити.

Ставили су црвене линије, додао је Вучић, не желећи да прецизира о чему је реч.

“Тражили су гаранције да неће доживети погром, као Срби са неких других територија бивше Југославије, и за то су од мене добили апсолутно све гаранције. Није ми важна моја политичка каријера, нити било шта, протеривање Срба се неће догодити. То је моја порука свима, који живве овде, и свима у свету”, нагласио је председник Србије.

Додао је да је свестан, да постоје “увек исти лажови”, који ће да каже да тиме што поручује да неће бити погрома Срба, он некоме прети, јер је, примећује, ваљда нормално да Срби доживе прогон…

“Срби су ме обавестили и да ће, уколико се не прекине са прогоном Срба, у наредних месец дана доћи до напуштања свих институција Приштине. Прв оће учинити политичари, а до краја септембра и полицајци, судије, тужиоци… “, пренео је Вучић.

Онда ће доћи до потпуне разградње бриселског поретка, установљеног Бриселским споразумом.

“Пошто нико неће ЗСО да формира, Срби неће да буду више таоци било чији, Предузеће мере да сачувају себе, народ и своју државу Србију. И без стида им у лице то кажем - у складу са међународним нормама, Повељом УН, Резолуцијом 12 44 СБ УН - своју државу Србију”, рекао је Вучић и поновио да ће у томе Срби са КиМ имати пуну подршку државе Србије.

(БН/Тањуг)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Јес

21.08.2022 11:53

То је исто питас цовијека одакле си он одговара ја сам србин па се ти мисли одакле је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

21.08.2022 12:10

Е бас це тебе да питају

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

21.08.2022 12:14

Пресели се на Косово и одоздо уживо извјештавај сваки дан!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

21.08.2022 13:41

Јели трактори за дом спремни

Name

Коле

21.08.2022 12:46

Примјетио сам да РТРС није емитовао Вучићево обраћање јавностинакон разговора у Бриселу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.08.2022 22:27

И шта онда? Битна ствар?

Name

Нико

21.08.2022 12:53

Проблем је сто си окрузен са НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

21.08.2022 13:19

Ста би било да није окрузен, опет Сребреница, Тонадица, Фица, Зворник итд?

Name

Ре Нико

21.08.2022 15:14

Проблем је што је нато бомбардово Србију , отео Косово и од њега направио лазну дрзаву . А све то ради својих интереса . Требала им је војна база . То је чиста окупација територије Сбије . Зато Србија не смије да рачуна даће нато да заштити Србе .

Name

Ре Босњак

21.08.2022 19:24

Не, него нецемо висе дозволити Јасеновац, Пребиловце, Кравице итд. Ми смо једини вјеровали у братство и јединство и ево ста нам не донијело. А и вас је висе доста. Кад тад изгубицете подрску и ви и Албанци. Е онда цемо се обрацунати. Немој сумњати у то

Name

Ре

21.08.2022 21:35

Није проблем НАТО проблем је узрок и то је занимљиво никада нико неце да казе ста је довело до тога. Вуциц упорно покушава сада да поправи оно сто је непоправљиво а то ствара нове тензије. И он сам зна да је Космет заврсена ствар

Name

за ре

22.08.2022 06:35

какоси паметан свети памет цури из усију косовоје србија тоје бијо тоце и бити даје косово заврсено неби притискали србију док србија неказе косово никад неце бит друго него саставни дијо србије добро запамти

Name

Ат

21.08.2022 13:30

Треба послат Рудоњу на преговоре мозда он несто успије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ат

21.08.2022 22:28

Код твоје маме

Name

БОY

21.08.2022 13:39

Проблем Косова се неће ускоро ријешити јер то нежели како режим у Приштини тако и овај у Београду а грађане нико и непита ништа а на крају се све ломи преко њихових леђа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посљедица

21.08.2022 15:56

...политике од 1989 и укидања аутонимија Косову и Војводини, када је Србија де факто извршила сепаратистички акт и изашла из СФРЈ! Хоће рећи да није све почело референдумима у Хрватској 1991 и БиХ 1992, те говором Стјепана Месића "Мој задатак је извршен, Југославије више нема"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

21.08.2022 17:53

Гдје си ти уцио историју? Србија је остала Југославија и након сто је та Југославија спала само на њу и Црну Гору. Аутономија Војводини и Косову никада није укинита, Војводина је и дан данас аутономна покрајина у Србији. Не вјерујем да неко мозе да налупа толико глупости, а опет му пусте коментар...

Name

Ре ???

21.08.2022 19:10

А гдје си ти учио историју паметњаковићу? Немаш ти појма фрајеру или балавче!!! 1988 године послије склањања Стамболића, Милошевић је у устав Србије унио укидање покрајина Косова и Војводине и тиме им одузео права која су до тада имали загарантована. Аутономност Војводине се враћа послије пада горе наведеног али никако са свим оним овластима које јој је гарантовала СФРЈ. Хајд сад на спавање балавац !!!

Name

клокан

21.08.2022 17:19

Понос срба и србске дрзаве Србије преседник Александар Вуциц и понос ципуљица код бугојна најбољи политицар Александар Вуциц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретко

21.08.2022 18:50

Треба Албанце све оћерати са Косова Косовоје Сбија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.08.2022 06:53

Па де пробај