Nećemo dozvoliti izbjegličke kolone sa KiM

Izbjegličke kolone neće postojati, sačuvaćemo naš narod i od progona i od pogroma, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vućić. Nemamo kud, satjerani smo u ćošak, dodao je predsjednik pa najavio korake koji će biti preduzeti u narednih 10 dana.

Srbija 21.08.2022 | 13:14
Nećemo dozvoliti izbjegličke kolone sa KiM

Albancima je jedino stalo da se unište životi Srba sa Kosova i Metohije, kazao je Vučić. 

-Jedini cilj je ukidanje bilo čega što ima veze sa Srbima i protjerivanje Srba sa Kosova i Metohije.

On je dodao da su sve ideje Srbije odbačene.

-Kad smo došli smo u Brisel, Kurti je rekao da hoće samo RSК table, a mi kažemo dobro, u redu, ne mora КM table, dajte im statusno neutralne КS tablice Unmika, ali ne, te ideje ne prolaze.

Tražili su, kaže Vučič, generalni sporazum od 6 tačaka.

-Pod 1. međunarodno međusobno priznanje i prijem u sve međunarodne organizacije.

Druga tačka odnosila se na silovanja, nestale, vraćanje umjetničkih artefakata koje je "Srbija otela tzv. Kosova".

Pod 3. je bila saradnja u budućnosti, pod 4 o manjinama, a pod pet ponovno pokretanje priče o već postignutim sporazumima...

Zatim su govorili o važnim danima u "svojoj istoriji" iz kojih bismo mi Srbi trebalo da naučimo lekcije, kako su rekli.

Govorili su o ukidanju autonomije 1989, zatim "oslobođenju 1999., preskočili su pogrom 2004, ali pomenuli jednostrano porglašenje nezavisnosti. Najviše su pominjali tu 2010. i presudu Međunarodnog suda pravde...

- Sve što je došlo s naše strane, ništa nisu hteli da prihvate - dodao je on.

Sigurno neće biti destabilizacije na administratvnim prelazima

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da NATO i Srbija različito gledaju na destabilizaciju situacije na Kosovu, ali je poručio da svakako neće doći do destabilizacije na administrativnim prelazima.

Vučić je, upitan da li je od generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga dobio garancije da će vojna alijansa delovati u slučaju destabilizacije, rekao da će Kfor delovati, ali da različito gledamo na destabilizaciju.

„Neko gleda na postavljanje barikada kao na destabilizaciju, a mi kada se krši nešto što piše u sporazumima, kao što je kada kosovska policija upada na sever KiM“, objasnio je on.

Svakako, kaže, NATO ne sme da dozvoli otvoreni sukob bilo koga na KiM, jer to piše u Rezoluciji 1244.

„U rezoluciji piše još svašta ali nikoga briga. Piše i na tarabi svašta, pa se niko ne zaleće...“, rekao je on.

Vučić je istakao da sigurno neće doći do destabilzacije na administrativnim prelazima, već da je to moguće samo negde drugo.

Prethodno je predsednik Vučić preneo je Srbima sa КiM tok i rezultate poslednje runde dijaloga na najvišem nivou održane u četvrtak u Briselu.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Кancelarije za КiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici Srpske liste Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić gradonačelnici sa severa КiM, predstavnici institucija...

Pređen je Rubikon, Srbi sa KiM više neće biti taoci

- Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da su predstavnici Srba sa KiM dali odrešene ruke državnom rukovodstvu da u narednih 10 dana nastavi da traži kompromisno rešenje, koje će oni podržati, kao i da će napustiti prištinske institucije na KiM, ukoliko se progon Srba ne okonča.

“Sastanak sa Srbima je bio kratak i operativan. Pređen je Rubikon, i danas znamo da čak i da se, nekim čudom, dogodi kompromis do 1.septembra, onda će biti neki problem do 31.oktobra, ili do 30.novembra, ili do 31.decembra… Problemi za Srbe neće prestati da postoje, jer jedino što žele je da ukinu srpsku državu i postojanje Srba na KiM, šta god da pričaju”, rekao je Vučić.

Srbi sa KiM su, kaže, podržali državno rukovodstvo Srbije da u narednih 10 dana na svaki način traga za kompromisno rešenje, dali odrešene ruke i da će, sve što mi prihvatimo kao kompromis, i oni prihvatiti.

Stavili su crvene linije, dodao je Vučić, ne želeći da precizira o čemu je reč.

“Tražili su garancije da neće doživeti pogrom, kao Srbi sa nekih drugih teritorija bivše Jugoslavije, i za to su od mene dobili apsolutno sve garancije. Nije mi važna moja politička karijera, niti bilo šta, proterivanje Srba se neće dogoditi. To je moja poruka svima, koji živve ovde, i svima u svetu”, naglasio je predsednik Srbije.

Dodao je da je svestan, da postoje “uvek isti lažovi”, koji će da kaže da time što poručuje da neće biti pogroma Srba, on nekome preti, jer je, primećuje, valjda normalno da Srbi dožive progon…

“Srbi su me obavestili i da će, ukoliko se ne prekine sa progonom Srba, u narednih mesec dana doći do napuštanja svih institucija Prištine. Prv oće učiniti političari, a do kraja septembra i policajci, sudije, tužioci… “, preneo je Vučić.

Onda će doći do potpune razgradnje briselskog poretka, ustanovljenog Briselskim sporazumom.

“Pošto niko neće ZSO da formira, Srbi neće da budu više taoci bilo čiji, Preduzeće mere da sačuvaju sebe, narod i svoju državu Srbiju. I bez stida im u lice to kažem - u skladu sa međunarodnim normama, Poveljom UN, Rezolucijom 12 44 SB UN - svoju državu Srbiju”, rekao je Vučić i ponovio da će u tome Srbi sa KiM imati punu podršku države Srbije.

(BN/Tanjug)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Jes

21.08.2022 11:53

To je isto pitas covijeka odakle si on odgovara ja sam srbin pa se ti misli odakle je

ODGOVORITE
Name

Mile

21.08.2022 12:10

E bas ce tebe da pitaju

ODGOVORITE
Name

disident

21.08.2022 12:14

Preseli se na Kosovo i odozdo uživo izvještavaj svaki dan!!

ODGOVORITE
Name

Koroslav

21.08.2022 13:41

Jeli traktori za dom spremni

Name

Коле

21.08.2022 12:46

Примјетио сам да РТРС није емитовао Вучићево обраћање јавностинакон разговора у Бриселу...

ODGOVORITE
Name

Re

21.08.2022 22:27

I šta onda? Bitna stvar?

Name

Niko

21.08.2022 12:53

Problem je sto si okruzen sa NATO

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

21.08.2022 13:19

Sta bi bilo da nije okruzen, opet Srebrenica, Tonadica, Fica, Zvornik itd?

Name

Re Niko

21.08.2022 15:14

Problem je što je nato bombardovo Srbiju , oteo Kosovo i od njega napravio laznu drzavu . A sve to radi svojih interesa . Trebala im je vojna baza . To je čista okupacija teritorije Sbije . Zato Srbija ne smije da računa daće nato da zaštiti Srbe .

Name

Re Bosnjak

21.08.2022 19:24

Ne, nego necemo vise dozvoliti Jasenovac, Prebilovce, Kravice itd. Mi smo jedini vjerovali u bratstvo i jedinstvo i evo sta nam ne donijelo. A i vas je vise dosta. Kad tad izgubicete podrsku i vi i Albanci. E onda cemo se obracunati. Nemoj sumnjati u to

Name

Re

21.08.2022 21:35

Nije problem NATO problem je uzrok i to je zanimljivo nikada niko nece da kaze sta je dovelo do toga. Vucic uporno pokušava sada da popravi ono sto je nepopravljivo a to stvara nove tenzije. I on sam zna da je Kosmet zavrsena stvar

Name

za re

22.08.2022 06:35

kakosi pametan sveti pamet curi iz usiju kosovoje srbija toje bijo toce i biti daje kosovo zavrseno nebi pritiskali srbiju dok srbija nekaze kosovo nikad nece bit drugo nego sastavni dijo srbije dobro zapamti

Name

At

21.08.2022 13:30

Treba poslat Rudonju na pregovore mozda on nesto uspije.

ODGOVORITE
Name

Re At

21.08.2022 22:28

Kod tvoje mame

Name

BOY

21.08.2022 13:39

Problem Kosova se neće uskoro riješiti jer to neželi kako režim u Prištini tako i ovaj u Beogradu a građane niko i nepita ništa a na kraju se sve lomi preko njihovih leđa.

ODGOVORITE
Name

Posljedica

21.08.2022 15:56

...politike od 1989 i ukidanja autonimija Kosovu i Vojvodini, kada je Srbija de fakto izvršila separatistički akt i izašla iz SFRJ! Hoće reći da nije sve počelo referendumima u Hrvatskoj 1991 i BiH 1992, te govorom Stjepana Mesića "Moj zadatak je izvršen, Jugoslavije više nema"!

ODGOVORITE
Name

???

21.08.2022 17:53

Gdje si ti ucio istoriju? Srbija je ostala Jugoslavija i nakon sto je ta Jugoslavija spala samo na nju i Crnu Goru. Autonomija Vojvodini i Kosovu nikada nije ukinita, Vojvodina je i dan danas autonomna pokrajina u Srbiji. Ne vjerujem da neko moze da nalupa toliko gluposti, a opet mu puste komentar...

Name

Re ???

21.08.2022 19:10

A gdje si ti učio istoriju pametnjakoviću? Nemaš ti pojma frajeru ili balavče!!! 1988 godine poslije sklanjanja Stambolića, Milošević je u ustav Srbije unio ukidanje pokrajina Kosova i Vojvodine i time im oduzeo prava koja su do tada imali zagarantovana. Autonomnost Vojvodine se vraća poslije pada gore navedenog ali nikako sa svim onim ovlastima koje joj je garantovala SFRJ. Hajd sad na spavanje balavac !!!

Name

klokan

21.08.2022 17:19

Ponos srba i srbske drzave Srbije presednik Aleksandar Vucic i ponos cipuljica kod bugojna najbolji politicar Aleksandar Vucic

ODGOVORITE
Name

Sretko

21.08.2022 18:50

Treba Albance sve oćerati sa Kosova Kosovoje Sbija

ODGOVORITE
Name

Re

22.08.2022 06:53

Pa de probaj