Штрбац: Наредни корак суђење за злочине у "Олуји"

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да би даљи корак, након потврђивања прве оптужнице за ратне злочине почињене у акцији "Олуја", требао да буде одлука Вијеће за ратне злочине Вишег суда у Београду да се хрватским официрима суди у одсуству.

Србија 21.08.2022 | 11:58
Штрбац: Наредни корак суђење за злочине у "Олуји"

Штрбац каже да је очекивао да ће Апелациони суд потврдити рјешење Вишег суда у Београду, којим је потврђена прва оптужница коју је српско Тужилаштво за ратне злочине подигло против четворице официра хрватског ратног ваздухопловства за злочине почињене у акцији "Олуја".

"Даљи корак би требао бити да Вијеће за ратне злочине Вишег суда одлучи да се суди у одсуству", рекао је Штрбац за РТС и додао да вјерује да ће бити донесена таква одлука.

Штрбац објашњава да Србија нема механизме који би могли да доведу до евентуалног изручења, пошто је Хрватска донијела закон о ништавности аката ЈНА и некадашње Републике Српске Крајине, ако су у питању држављани Хрватске и припадници њихове војске.

Он каже да се оптуженима може комуницирати преко Министарства правде.

"Имају своје адвокате, нико им не брани да се појаве овдје", указује Штрбац.

Он очекује да ће пресуда бити осуђујућа, а када је ријеч о казни, пошто се примјењују закони из тог времена, она би могла бити до 20 година.

Апелациони суд у Београду потврдио је оптужницу против Владимира Микца, Зденка Радуља, Жељка Јеленића и Данијела Боровића која их терети да су у акцији "Олуја" 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне српских избјеглица на Петровачкој цести, код Босанског Петровца, као и у мјесту Сводна у БиХ.

У овим нападима до сада је идентификовано 13 убијених, од којих је шесторо дјеце, као и рањене 24 особе.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Q

21.08.2022 12:13

И шта кад их осуде? Кога обавезује та пресуда? То је само нова игра након скоро 30 година као и са Јасеновцем који никада није, нити ће икада добити епилог који заслужује. Само потресају и дају лажну наду породицама жртава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.08.2022 13:46

Када навикнес да негирас и игнорисес пресуде онда ти ни ова неце знацит ниста.

Name

Амбасадор

21.08.2022 14:42

Власт у Србији покушава да скрене пажњу од несташице гаса и енергената у долазећој зими Купујте деке

Name

Реалиста

22.08.2022 07:18

Нема везе, битно је да их осуде.

Name

Ркте

21.08.2022 16:47

Знам сигурно да це им Бог судити.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

21.08.2022 17:17

Озбиљно.