Štrbac: Naredni korak suđenje za zločine u "Oluji"

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je da bi dalji korak, nakon potvrđivanja prve optužnice za ratne zločine počinjene u akciji "Oluja", trebao da bude odluka Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu da se hrvatskim oficirima sudi u odsustvu.

Srbija 21.08.2022 | 11:58
Štrbac: Naredni korak suđenje za zločine u "Oluji"

Štrbac kaže da je očekivao da će Apelacioni sud potvrditi rješenje Višeg suda u Beogradu, kojim je potvrđena prva optužnica koju je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u akciji "Oluja".

"Dalji korak bi trebao biti da Vijeće za ratne zločine Višeg suda odluči da se sudi u odsustvu", rekao je Štrbac za RTS i dodao da vjeruje da će biti donesena takva odluka.

Štrbac objašnjava da Srbija nema mehanizme koji bi mogli da dovedu do eventualnog izručenja, pošto je Hrvatska donijela zakon o ništavnosti akata JNA i nekadašnje Republike Srpske Кrajine, ako su u pitanju državljani Hrvatske i pripadnici njihove vojske.

On kaže da se optuženima može komunicirati preko Ministarstva pravde.

"Imaju svoje advokate, niko im ne brani da se pojave ovdje", ukazuje Štrbac.

On očekuje da će presuda biti osuđujuća, a kada je riječ o kazni, pošto se primjenjuju zakoni iz tog vremena, ona bi mogla biti do 20 godina.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića koja ih tereti da su u akciji "Oluja" 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, kao i u mjestu Svodna u BiH.

U ovim napadima do sada je identifikovano 13 ubijenih, od kojih je šestoro djece, kao i ranjene 24 osobe.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Q

21.08.2022 12:13

I šta kad ih osude? Koga obavezuje ta presuda? To je samo nova igra nakon skoro 30 godina kao i sa Jasenovcem koji nikada nije, niti će ikada dobiti epilog koji zaslužuje. Samo potresaju i daju lažnu nadu porodicama žrtava

ODGOVORITE
Name

Re

21.08.2022 13:46

Kada naviknes da negiras i ignorises presude onda ti ni ova nece znacit nista.

Name

Ambasador

21.08.2022 14:42

Vlast u Srbiji pokušava da skrene pažnju od nestašice gasa i energenata u dolazećoj zimi Kupujte deke

Name

Realista

22.08.2022 07:18

Nema veze, bitno je da ih osude.

Name

Rkte

21.08.2022 16:47

Znam sigurno da ce im Bog suditi.!

ODGOVORITE
Name

Koroslav

21.08.2022 17:17

Ozbiljno.