Ревизори утврдили бројне неправилности у министарствима и јавним институцијама у Српској

Незаконита запошљавања, пријем приправника без претходно проведених конкурса, именовање директора или вршиоца дужности директора мимо закона – само су неке од неправилности које су уочили ревизори у бројним министарствима у Влади Српске, републичким агенцијама или институцијама.

Република Српска 21.08.2022 | 10:35
Ревизори утврдили бројне неправилности у министарствима и јавним институцијама у Српској

Уизвјештај о проведеној финансијској ревизији Консолидованог годишњег финансијског извјештаја за 2021. годину за кориснике буџета Републике Српске, ревизори нису дали позитивно мишљење ни за једну компоненту финансијске ревизије.

И за финансијске извјештаје и за усклађеност пословања са законима и другим прописима ревизори су дали „мишљење с резервом“.

Ревизори су, тако, утврдили да су у Генералном секретаријату Владе и Агенцији за аграрна плаћања у прошлој години примали приправнике без претходног провођења јавног конкурса, што није у складу са Законом о државним службеницима.

Утврђено је да је пет министарстава у Влади Српске, као и неколико републичких јавних институција у прошлој години запошљавало раднике на одређено вријеме на период дужи од шест мјесеци што, такође, није у складу са Закона о државним службеницима.

Такође, како се додаје у извјештају ревизора, вршиоци дужности постављени су на период дужи него што је то прописано наведеним законом.

– Именовање директора Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Приједор извршено је без проведеног конкурса, што није у складу са Законом о професионалној рехабилитацији, оспособљавању и запошљавању инвалида – упозоравају ревизори.

Утврђено је и да је на основу рјешења Владе Српске из 2018. године именован Управни одбор Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Приједор који броји седам чланова, иако је Законом о систему јавних служби прописано да управни одбор има три или пет чланова.

Такође, како се упозорава у извјештају ревизора, вршилац дужности директора ЈУ Службени гласник Републике Српске именован је у 2019. години на период до 60 дана, а од наведеног периода именовање вршиоца дужности је вршено у континуитету и до краја прошле године, без проведеног конкурса.

– Законом о систему јавних служби дефинисано је да директора именује и разрјешава оснивач на период од четири године, уз претходно спроведен јавни конкурс – наводе ревизори.

Истичу да Завод за трансфузијску медицину, Завод за стоматологију и Завод за судску медицину Српске нису прибавили сагласност Министарства здравља и социјалне заштите за ново запошљавање и продужење уговора о раду, сходно Закључку Владе Републике Српске о ограничавању запошљавања у јавним здравственим установама и фондовима у Републици Српској од 28. јануара 2015. године.

– Поред наведеног, у Заводу за судску медицину радни однос са седам запослених није заснован у складу с Правилником о организацији рада и систематизацији радних мјеста, јер је њих пет запослено на радним мјестима која нису систематизована, а на два радна мјеста на којима је систематизован по један извршилац запослена су по два лица, што није у складу са Законом о раду – наводе ревизори.


Упозоравају и на то да је у Генералном секретаријату Владе, те шест министарстава, као и појединим заводима и другим републичким институцијама утврђено да су закључивали уговоре о дјелу за систематизоване послове супротно Закону о раду.

– Код Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, уговори о дјелу су закључени и са два савјетника министра који су рјешењима о именовању именовани на одређено вријеме у мандату министра, што није у складу са Законом о раду, јер исти нису засновали радни однос на одређено вријеме у трајању мандата министра – истиче се у ревизорском извјештају.

Истиче се да су и поједине републичке институције закључивале уговор о привременим и повременим пословима супротно Закону о раду.

Поред наведеног, ревизори су утврдили још низ неправилности.

Тако су за поједина министарства и јавне институције утврдили да су додјељивали грантове у висини до 50.000 КМ на основу захтјева корисника средстава, али да претходно нису утврдили критеријуме за давање наведених грантова нити су тражили извјештаје о утрошку примљених средстава.

– И код Генералног секретаријата Владе за дио додијељених грантова нису достављени извјештаји о утрошку средстава. Наведено није у складу са Законом о извршењу буџета Републике Српске за 2021. годину и Методологијом управљања грантовима за програме и пројекте који се финансирају или суфинансирају средствима буџета Републике Српске – наводи се у извјештају.

Истиче се да су, поред наведеног, поједина министарства суфинансирала програме и пројекте без проведене процедуре јавног конкурса.

– На основу претходно наведеног, а и у даљем дијелу извјештаја, код појединих буџетских корисника систем интерних контрола није функционисао на начин да је обезбиједио истинито и фер извјештавање и усклађеност са важећим законима и другим прописима. Препоручује се Влади Републике Српске да обезбиједи да се постављење помоћника министара и директора у органима републичке управе обавља у складу са Законом о државним службеницима и директора у јавним установама у складу са Законом о систему јавних служби – поручили су ревизори.

Додали су да су у извјештајима о проведеној финансијској ревизији појединачних буџетских корисника за 2021. годину код 10 буџетских корисника, укључујући и Генерални секретаријат Владе РС, утврђене неправилности у примјени Закона о јавним набавкама.

(Српска инфо)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

XОXО

21.08.2022 10:01

5-тог октобра одма хапсити Владу Српске на челу са малим Радованом а одма потом Бурлу и Бисерку па све од чистачица до саветника а посебну пажњу посветити возачима и тјелохранитељима лоповлука они су се понашали као КРАЉЕВИ а ствараоци СРПСКЕ као НИСТАРИЈА багро издајницка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој пријатељу

21.08.2022 11:34

Ко је још ухапшен и процесуиран. Не можеш ти са криминалцима. Мало је њих који се нису окористили о овај народ. Нико и никад у историји није хапшен,нити му је одузета имовина стечена пљачком. Још ће они опет побједити,јер је пуно упошљених на државним јаслама који морају гласати за њих... Све у свему најебали смо...

Name

Ре

21.08.2022 12:38

Јел то влада где је балван главни?

Name

МИРКО

21.08.2022 13:46

И ???? Ником ништа???

Name

Ре

21.08.2022 17:34

Ста мазалица и сулиц на ово казу?

Name

Татар

21.08.2022 10:46

Па добро утврдиле се велике неправилности утврдили се починиоци и то је крај.Немојте не дај Боже, некога на одговорност позвати можда некога привести.Ста да тиме изгубите само један поен а тако је тешко данас намакнути.Мозете чак без фотеље остати и ето ти смака света

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

21.08.2022 12:54

Утврдили сте неправилности и шта даље. Ником ништа и тако из године у годину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

21.08.2022 12:54

ОВИ СУ ТАКВА ЛОПОВСКА ПРАВИЛА ПОСИЈАЛИ ЈОШ 92. САМО СЕ ПРИЛАГОЂАВАЈУ ДАТОЈ СИТУАЦИЈИ. КРАЂА, СВИХ ВРСТА. ПАРЕ ИЗБОРИ. НЕОТКРИВЕНА УБИСТВА. СУКОБИ ИНТЕРЕСА. ПАЉЕВИНЕ. ИРБ...РЕПУБЛИЧКЕ РЕЗЕРВЕ. КУПИОВИНА ДИПЛОМА. КАКВИ КОНКУРСИ. ЊИХОВУ ДИЈЕЦУ ЧЕКА ИЗМИШЉЕНО РАДНО МИЈЕСТО. Немора бити посла. ВАЖНО ЈЕ ДА ИМА ПЛАТА. МНОГИ СУ ДАВНИХ ГОДИНА, ОД РАТА ТО УСАВРШИЛИ. Дијеца њихова на списку за плате. Никад ни у јавним предузећима ни у Влади се нису ни појавили. Важни су ПОЛТРОНИ, који то крију. Папири застарјевају или се запале. НАРОДЕ. СВЕ ЈЕ ТО ЗА ХАПС ВЕЋ ОДАВНО. ИНСТИТУЦИЈЕ ТРЕБА ДА РАДЕ ПОСЛОВЕ ПО ЗАКОНУ. НИШТА СЕ НЕ МОЖЕ САКРИТИ. САМО. ШАРОВИЋ, ЈЕЛЕНА, ВУКАН, РАДОВИЋ, БОСИЋ, ГОВЕДАРИЦА, БОРЕНОВИЋ, ЦРНАДАК, ДРАШКО, СТАНИЋ И СВА ОПОЗИЦИЈА. 2.10.2.О22. ГОД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

21.08.2022 13:11

НАРОДЕ. ПА НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ, ДА СВУ БУДУЋНОСТ ДИЈЕЦЕ УНИШТЕ ОВИ. Ш Т А. СЕ. Б О Ј И Т Е. ИМАТЕ ЛИ МУШКИ ОНУ. С Т В А Р. ЗАР МЛАДИ ИЗГИНУЛИ У РАТУ, ДРУГИ ИСТЈЕРАНИ,. ТРЕЋЕ ОВДЈЕ. У Л О С Т А В Љ А Ј У НА СВЕ НАЧИНЕ. ГЛАД, ЕКСПЛОАТАЦИЈА, СВИХ ВРСТА. Понижење. Једни купе дипломе, а конкурса нема. Шта треба више. Одоше бити туђе слуге. МИ РОДИТЕЉИ СМО И КРИВИ , ПТО ЈЕ ИВА ВЛАСТ ТАКО БАХАТА. И КАО ДА ИМ ЈЕ ОД. Ћ А Ћ Е. НИСУ ВИЈЕЧНИ. ОЧЕВИ СРБИ. МНОГО ВАМ ЗАМИЈЕРИМ. СПОРТ, ТВ, КАФИЋИ, а Будучност ДИЈЕЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ