Revizori utvrdili brojne nepravilnosti u ministarstvima i javnim institucijama u Srpskoj

Nezakonita zapošljavanja, prijem pripravnika bez prethodno provedenih konkursa, imenovanje direktora ili vršioca dužnosti direktora mimo zakona – samo su neke od nepravilnosti koje su uočili revizori u brojnim ministarstvima u Vladi Srpske, republičkim agencijama ili institucijama.

Republika Srpska 21.08.2022 | 10:35
Revizori utvrdili brojne nepravilnosti u ministarstvima i javnim institucijama u Srpskoj

Uizvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji Кonsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za 2021. godinu za korisnike budžeta Republike Srpske, revizori nisu dali pozitivno mišljenje ni za jednu komponentu finansijske revizije.

I za finansijske izvještaje i za usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima revizori su dali „mišljenje s rezervom“.

Revizori su, tako, utvrdili da su u Generalnom sekretarijatu Vlade i Agenciji za agrarna plaćanja u prošloj godini primali pripravnike bez prethodnog provođenja javnog konkursa, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima.

Utvrđeno je da je pet ministarstava u Vladi Srpske, kao i nekoliko republičkih javnih institucija u prošloj godini zapošljavalo radnike na određeno vrijeme na period duži od šest mjeseci što, takođe, nije u skladu sa Zakona o državnim službenicima.

Takođe, kako se dodaje u izvještaju revizora, vršioci dužnosti postavljeni su na period duži nego što je to propisano navedenim zakonom.

– Imenovanje direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Prijedor izvršeno je bez provedenog konkursa, što nije u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida – upozoravaju revizori.

Utvrđeno je i da je na osnovu rješenja Vlade Srpske iz 2018. godine imenovan Upravni odbor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Prijedor koji broji sedam članova, iako je Zakonom o sistemu javnih službi propisano da upravni odbor ima tri ili pet članova.

Takođe, kako se upozorava u izvještaju revizora, vršilac dužnosti direktora JU Službeni glasnik Republike Srpske imenovan je u 2019. godini na period do 60 dana, a od navedenog perioda imenovanje vršioca dužnosti je vršeno u kontinuitetu i do kraja prošle godine, bez provedenog konkursa.

– Zakonom o sistemu javnih službi definisano je da direktora imenuje i razrješava osnivač na period od četiri godine, uz prethodno sproveden javni konkurs – navode revizori.

Ističu da Zavod za transfuzijsku medicinu, Zavod za stomatologiju i Zavod za sudsku medicinu Srpske nisu pribavili saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite za novo zapošljavanje i produženje ugovora o radu, shodno Zaključku Vlade Republike Srpske o ograničavanju zapošljavanja u javnim zdravstvenim ustanovama i fondovima u Republici Srpskoj od 28. januara 2015. godine.

– Pored navedenog, u Zavodu za sudsku medicinu radni odnos sa sedam zaposlenih nije zasnovan u skladu s Pravilnikom o organizaciji rada i sistematizaciji radnih mjesta, jer je njih pet zaposleno na radnim mjestima koja nisu sistematizovana, a na dva radna mjesta na kojima je sistematizovan po jedan izvršilac zaposlena su po dva lica, što nije u skladu sa Zakonom o radu – navode revizori.


Upozoravaju i na to da je u Generalnom sekretarijatu Vlade, te šest ministarstava, kao i pojedinim zavodima i drugim republičkim institucijama utvrđeno da su zaključivali ugovore o djelu za sistematizovane poslove suprotno Zakonu o radu.

– Кod Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, ugovori o djelu su zaključeni i sa dva savjetnika ministra koji su rješenjima o imenovanju imenovani na određeno vrijeme u mandatu ministra, što nije u skladu sa Zakonom o radu, jer isti nisu zasnovali radni odnos na određeno vrijeme u trajanju mandata ministra – ističe se u revizorskom izvještaju.

Ističe se da su i pojedine republičke institucije zaključivale ugovor o privremenim i povremenim poslovima suprotno Zakonu o radu.

Pored navedenog, revizori su utvrdili još niz nepravilnosti.

Tako su za pojedina ministarstva i javne institucije utvrdili da su dodjeljivali grantove u visini do 50.000 КM na osnovu zahtjeva korisnika sredstava, ali da prethodno nisu utvrdili kriterijume za davanje navedenih grantova niti su tražili izvještaje o utrošku primljenih sredstava.

– I kod Generalnog sekretarijata Vlade za dio dodijeljenih grantova nisu dostavljeni izvještaji o utrošku sredstava. Navedeno nije u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2021. godinu i Metodologijom upravljanja grantovima za programe i projekte koji se finansiraju ili sufinansiraju sredstvima budžeta Republike Srpske – navodi se u izvještaju.

Ističe se da su, pored navedenog, pojedina ministarstva sufinansirala programe i projekte bez provedene procedure javnog konkursa.

– Na osnovu prethodno navedenog, a i u daljem dijelu izvještaja, kod pojedinih budžetskih korisnika sistem internih kontrola nije funkcionisao na način da je obezbijedio istinito i fer izvještavanje i usklađenost sa važećim zakonima i drugim propisima. Preporučuje se Vladi Republike Srpske da obezbijedi da se postavljenje pomoćnika ministara i direktora u organima republičke uprave obavlja u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i direktora u javnim ustanovama u skladu sa Zakonom o sistemu javnih službi – poručili su revizori.

Dodali su da su u izvještajima o provedenoj finansijskoj reviziji pojedinačnih budžetskih korisnika za 2021. godinu kod 10 budžetskih korisnika, uključujući i Generalni sekretarijat Vlade RS, utvrđene nepravilnosti u primjeni Zakona o javnim nabavkama.

(Srpska info)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

XOXO

21.08.2022 10:01

5-tog oktobra odma hapsiti Vladu Srpske na čelu sa malim Radovanom a odma potom Burlu i Biserku pa sve od čistačica do savetnika a posebnu pažnju posvetiti vozačima i tjelohraniteljima lopovluka oni su se ponašali kao KRALJEVI a stvaraoci SRPSKE kao NISTARIJA bagro izdajnicka

ODGOVORITE
Name

E moj prijatelju

21.08.2022 11:34

Ko je još uhapšen i procesuiran. Ne možeš ti sa kriminalcima. Malo je njih koji se nisu okoristili o ovaj narod. Niko i nikad u istoriji nije hapšen,niti mu je oduzeta imovina stečena pljačkom. Još će oni opet pobjediti,jer je puno upošljenih na državnim jaslama koji moraju glasati za njih... Sve u svemu najebali smo...

Name

Re

21.08.2022 12:38

Jel to vlada gde je balvan glavni?

Name

MIRKO

21.08.2022 13:46

I ???? Nikom ništa???

Name

Re

21.08.2022 17:34

Sta mazalica i sulic na ovo kazu?

Name

Tatar

21.08.2022 10:46

Pa dobro utvrdile se velike nepravilnosti utvrdili se počinioci i to je kraj.Nemojte ne daj Bože, nekoga na odgovornost pozvati možda nekoga privesti.Sta da time izgubite samo jedan poen a tako je teško danas namaknuti.Mozete čak bez fotelje ostati i eto ti smaka sveta

ODGOVORITE
Name

Stefan

21.08.2022 12:54

Utvrdili ste nepravilnosti i šta dalje. Nikom ništa i tako iz godine u godinu.

ODGOVORITE
Name

+

21.08.2022 12:54

OVI SU TAKVA LOPOVSKA PRAVILA POSIJALI JOŠ 92. SAMO SE PRILAGOĐAVAJU DATOJ SITUACIJI. KRAĐA, SVIH VRSTA. PARE IZBORI. NEOTKRIVENA UBISTVA. SUKOBI INTERESA. PALJEVINE. IRB...REPUBLIČKE REZERVE. KUPIOVINA DIPLOMA. KAKVI KONKURSI. NJIHOVU DIJECU ČEKA IZMIŠLJENO RADNO MIJESTO. Nemora biti posla. VAŽNO JE DA IMA PLATA. MNOGI SU DAVNIH GODINA, OD RATA TO USAVRŠILI. Dijeca njihova na spisku za plate. Nikad ni u javnim preduzećima ni u Vladi se nisu ni pojavili. Važni su POLTRONI, koji to kriju. Papiri zastarjevaju ili se zapale. NARODE. SVE JE TO ZA HAPS VEĆ ODAVNO. INSTITUCIJE TREBA DA RADE POSLOVE PO ZAKONU. NIŠTA SE NE MOŽE SAKRITI. SAMO. ŠAROVIĆ, JELENA, VUKAN, RADOVIĆ, BOSIĆ, GOVEDARICA, BORENOVIĆ, CRNADAK, DRAŠKO, STANIĆ I SVA OPOZICIJA. 2.10.2.O22. GOD.

ODGOVORITE
Name

+

21.08.2022 13:11

NARODE. PA NEĆEMO DOZVOLITI, DA SVU BUDUĆNOST DIJECE UNIŠTE OVI. Š T A. SE. B O J I T E. IMATE LI MUŠKI ONU. S T V A R. ZAR MLADI IZGINULI U RATU, DRUGI ISTJERANI,. TREĆE OVDJE. U L O S T A V LJ A J U NA SVE NAČINE. GLAD, EKSPLOATACIJA, SVIH VRSTA. Poniženje. Jedni kupe diplome, a konkursa nema. Šta treba više. Odoše biti tuđe sluge. MI RODITELJI SMO I KRIVI , PTO JE IVA VLAST TAKO BAHATA. I KAO DA IM JE OD. Ć A Ć E. NISU VIJEČNI. OČEVI SRBI. MNOGO VAM ZAMIJERIM. SPORT, TV, KAFIĆI, a Budučnost DIJECE.

ODGOVORITE