Седамнаест пута више кандидата, него мандата

Предзборна кампања још није званично почела, али борба кандидата за мјесто у политичком животу Републике Српске у наредне четири године, увелико траје. Централна изборна комисија је објавила овјерене листе за изборе, а за лов на гласове који обезбјеђују мандате у Парламенту Српске пријавило се скоро 1500 кандидата.

Република Српска 20.08.2022 | 20:09
Седамнаест пута више кандидата, него мандата

Да је политика најуноснији посао у Републици Српској показале су и овогодишње листе кандидата за учешће на општим изборима 2022. године.

Пријављено је чак 1439 кандидата за посланике у Народној скупштини Републике Српске. С обзиром на то да су свега 83 посланичке столице, бирачи из девет изборних јединица ће имати пуне руке посла, јер се за једно посланичко мјесто, у просјеку, бори 17 људи.

Политички аналитичар Младен Бубоњић објашњава да су ове појаве честе, али и да најбоље показују у каквом друштву живимо.

 “Друштва која су демократски и политички незрела као што је наше, плус што смо економски веома сиромашни, и за посљедицу имамо то да људи једини излаз виде у политици. И то не само они који желе директно да учествују у политици, већ и они који индиректно учествују подржавајући неку политику или политичара, обезбјеђујући тако своју егзистенцију”, каже Младен Бубоњић.

Листе су и у овом изборном циклусу предале кључне политичке партије, а међу тридесет једном странком која жели да кроји политику у Српској у наредне четири године, налазе се и оне мање познате, као што су Отаџбинска странка, Демократски центар, Ново доба и сличне. Струка објашњава да су то фантомске странке које само одвлаче гласове, без стварног утицаја.

“Велики број кандидата и политичких партија као плурализам који се појављује у друштву јесте добар у демократским друштвима ако он није претјеран а за РС и колико ми имамо становника ово заиста јесте велики број а наравно ту има много фактора зашто се то дешава. Прије свега имали смо велики раскол странака у претходне четири године, оно што се такође манифестује као негативна појава при изборима у РС када имамо превелики број кандидата јесте да опада демократски потенцијал и квалитетно гласање гдје се гласа за праве кандидате и оне који требају да донесу нешто добро РС а заправо се иде линијом гласаћу за рођака, кума, пријатеља а наравно ту губимо на квалитету кандидата који долазе у састав НСРС”, каже политиколог Филип Матић.

На кандидатским листама политичких партија из Републике Српске налази се и велики број народних посланика из актуелног сазива који ће покушати да обнове мандат, али и министара, локалних функционера, градоначелника и начелника. Општи избори у Босни и Херцеговини заказани су за 2. октобар ове године.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Спс Бијељина

20.08.2022 22:06

За сада знамо једног сигурног, а то је др Срдјан Мијатовиц, напред докторе, цека те место у НСРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.08.2022 12:39

Јел то онај сто сваки мјесец мења странку?

Name

сале

21.08.2022 05:25

Па г дине Бубоњицу мислим да то првенствено говори о нама као људима, народу јер и дијеца у вртићу знају да на свијету нема ниста нецасније и прљавије од политике. Зато смо ту гдије јесмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

21.08.2022 05:43

Мото избора, превари, побједи и ништа за народ не ради само за себе кради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не може боље

21.08.2022 07:50

Нема бољег посла. Не мораш имати школу, не мораш се мијешати у свој посао, не мораш ни проговорити... Ником не одговараш, плата већа него код најбољег неурохирурга, на располагању возила, шофери, телефони, хотели путовања... Треба укинути привилегије, плате свести на највише три просјечне, па да видимо ко ће се пријавити. Само поштени и они који желе да направе нешто од ове земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реци

21.08.2022 07:57

Бизнис гдје се лако додје до новца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рви

21.08.2022 08:11

И не цуди ме сто је толики број, многи би да добију плату без рада а политика је најуноснија за зараду,плате добре ниста се не ради, најтезе је остати будан до краја и понекад за несто гласати у току скупстине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

21.08.2022 10:06

То нам је донијела демократија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица

21.08.2022 20:11

Хоце ли се градјани једном опаметити и схватити да су нам довољне двије партије љевица и десница. евентуално за прелазни период три партије тј партија центра. Никад ми нецемо доци памети. Па мале партије које улазе у коалицију власти су највеци уцјењиваци . И зато теско идемо напријед и коци се развој због опструкције гласања малих партија. Народе у памет. Гласајте за љевицу или десницу. Па нису развијене земље луде. А ми као паметни са оволиким бројем партија и привјесака неких партија од 4 цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоми

21.08.2022 20:19

Е моји биједни борци за шта сте се борили,остајали инвалиди и за шта је толико младића,који би данас били родитељи,дали животе.

ОДГОВОРИТЕ