Sedamnaest puta više kandidata, nego mandata

Predzborna kampanja još nije zvanično počela, ali borba kandidata za mjesto u političkom životu Republike Srpske u naredne četiri godine, uveliko traje. Centralna izborna komisija je objavila ovjerene liste za izbore, a za lov na glasove koji obezbjeđuju mandate u Parlamentu Srpske prijavilo se skoro 1500 kandidata.

Republika Srpska 20.08.2022 | 20:09
Sedamnaest puta više kandidata, nego mandata

Da je politika najunosniji posao u Republici Srpskoj pokazale su i ovogodišnje liste kandidata za učešće na opštim izborima 2022. godine.

Prijavljeno je čak 1439 kandidata za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske. S obzirom na to da su svega 83 poslaničke stolice, birači iz devet izbornih jedinica će imati pune ruke posla, jer se za jedno poslaničko mjesto, u prosjeku, bori 17 ljudi.

Politički analitičar Mladen Bubonjić objašnjava da su ove pojave česte, ali i da najbolje pokazuju u kakvom društvu živimo.

 “Društva koja su demokratski i politički nezrela kao što je naše, plus što smo ekonomski veoma siromašni, i za posljedicu imamo to da ljudi jedini izlaz vide u politici. I to ne samo oni koji žele direktno da učestvuju u politici, već i oni koji indirektno učestvuju podržavajući neku politiku ili političara, obezbjeđujući tako svoju egzistenciju”, kaže Mladen Bubonjić.

Liste su i u ovom izbornom ciklusu predale ključne političke partije, a među trideset jednom strankom koja želi da kroji politiku u Srpskoj u naredne četiri godine, nalaze se i one manje poznate, kao što su Otadžbinska stranka, Demokratski centar, Novo doba i slične. Struka objašnjava da su to fantomske stranke koje samo odvlače glasove, bez stvarnog uticaja.

“Veliki broj kandidata i političkih partija kao pluralizam koji se pojavljuje u društvu jeste dobar u demokratskim društvima ako on nije pretjeran a za RS i koliko mi imamo stanovnika ovo zaista jeste veliki broj a naravno tu ima mnogo faktora zašto se to dešava. Prije svega imali smo veliki raskol stranaka u prethodne četiri godine, ono što se takođe manifestuje kao negativna pojava pri izborima u RS kada imamo preveliki broj kandidata jeste da opada demokratski potencijal i kvalitetno glasanje gdje se glasa za prave kandidate i one koji trebaju da donesu nešto dobro RS a zapravo se ide linijom glasaću za rođaka, kuma, prijatelja a naravno tu gubimo na kvalitetu kandidata koji dolaze u sastav NSRS”, kaže politikolog Filip Matić.

Na kandidatskim listama političkih partija iz Republike Srpske nalazi se i veliki broj narodnih poslanika iz aktuelnog saziva koji će pokušati da obnove mandat, ali i ministara, lokalnih funkcionera, gradonačelnika i načelnika. Opšti izbori u Bosni i Hercegovini zakazani su za 2. oktobar ove godine.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Sps Bijeljina

20.08.2022 22:06

Za sada znamo jednog sigurnog, a to je dr Srdjan Mijatovic, napred doktore, ceka te mesto u NSRS.

ODGOVORITE
Name

Re

21.08.2022 12:39

Jel to onaj sto svaki mjesec menja stranku?

Name

sale

21.08.2022 05:25

Pa g dine Bubonjicu mislim da to prvenstveno govori o nama kao ljudima, narodu jer i dijeca u vrtiću znaju da na svijetu nema nista necasnije i prljavije od politike. Zato smo tu gdije jesmo.

ODGOVORITE
Name

c

21.08.2022 05:43

Moto izbora, prevari, pobjedi i ništa za narod ne radi samo za sebe kradi.

ODGOVORITE
Name

Ne može bolje

21.08.2022 07:50

Nema boljeg posla. Ne moraš imati školu, ne moraš se miješati u svoj posao, ne moraš ni progovoriti... Nikom ne odgovaraš, plata veća nego kod najboljeg neurohirurga, na raspolaganju vozila, šoferi, telefoni, hoteli putovanja... Treba ukinuti privilegije, plate svesti na najviše tri prosječne, pa da vidimo ko će se prijaviti. Samo pošteni i oni koji žele da naprave nešto od ove zemlje.

ODGOVORITE
Name

Sta reci

21.08.2022 07:57

Biznis gdje se lako dodje do novca

ODGOVORITE
Name

Rvi

21.08.2022 08:11

I ne cudi me sto je toliki broj, mnogi bi da dobiju platu bez rada a politika je najunosnija za zaradu,plate dobre nista se ne radi, najteze je ostati budan do kraja i ponekad za nesto glasati u toku skupstine

ODGOVORITE
Name

Milan

21.08.2022 10:06

To nam je donijela demokratija!

ODGOVORITE
Name

Mica

21.08.2022 20:11

Hoce li se gradjani jednom opametiti i shvatiti da su nam dovoljne dvije partije ljevica i desnica. eventualno za prelazni period tri partije tj partija centra. Nikad mi necemo doci pameti. Pa male partije koje ulaze u koaliciju vlasti su najveci ucjenjivaci . I zato tesko idemo naprijed i koci se razvoj zbog opstrukcije glasanja malih partija. Narode u pamet. Glasajte za ljevicu ili desnicu. Pa nisu razvijene zemlje lude. A mi kao pametni sa ovolikim brojem partija i privjesaka nekih partija od 4 covjeka.

ODGOVORITE
Name

Jomi

21.08.2022 20:19

E moji bijedni borci za šta ste se borili,ostajali invalidi i za šta je toliko mladića,koji bi danas bili roditelji,dali živote.

ODGOVORITE