Стејт департмент: Приоритет је рјешење косовског проблема

Ради се о питању којим се и сам Ентони Блинкен бави већ дуже време, наводе из Вашингтона. Саговорници оцењују да је активно учешће САД од апсолутне важности за успех дијалога.

Србија 20.08.2022 | 07:39
Стејт департмент: Приоритет је рјешење косовског проблема

Сједињене Америчке Државе (САД), по свему судећи, преузимају кључну улогу у решавању косовског питања! Не само да на томе активно ради специјални амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар него се директно ангажовао чак и државни секретар Ентони Блинкен.

Под пуном пажњом

То је потврдио и портпарол Стејт департмента Нед Прајс, који је - након што су у четвртак пропали преговори Београда и Приштине у Бриселу - навео да Вашингтон пажљиво прати ситуацију. САД су одмах позвале обе стране да наставе дијалог.

- Ми у партнерству са ЕУ то пажљиво пратимо и охрабрујемо обе стране да ефикасно користе дијалог и предлажемо им да га наставе - рекао је Прајс.

Званичник Стејт департмента прецизирао је да Вашингтон у потпуности подржава дијалог Београда и Приштине, наводећи да је потребно унапредити дискусију о нормализацији односа заснованој на претпоставци о „узајамном признању“.

- Уверавам вас да дијалог има пуну пажњу америчких званичника. Ради се о питању којим се и сам секретар Блинкен бави већ дуже време. Реч је о приоритету који обухвата целу нашу организацију, како на терену тако и у САД - истакао је Прајс.

Амбасадор САД Кристофер Хил о преговорима

Српска страна дошла у позитивном духу

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил оценио је да је, иако су многи разочарани што у Бриселу није било напретка у дијалогу Београда и Приштине, резултат тих разговора ипак позитиван.

- Пуно је било дискусија, састанака, преговора. Очигледно су сви разочарани што нисмо могли да решимо краткорочна и дугорочна питања, али мислим да су ти разговори резултирали позитивним развојем - рекао је Хил.

Нагласио је да је јасно да САД и ЕУ тесно сарађују и да постоји заједничко разумевање питања, као и добра „хемија“. То ће, каже, помоћи да се постигне напредак.

- Јасно је да је српска страна дошла на разговоре у позитивном духу. Пуно су радили на том питању, припремили се да разговарају и преговарају у циљу напретка - навео је Хил.

Страшна провокација

Освануле заставе „велике Албаније“

У насељу Суви До у Северној Митровици освануле су заставе „УЧК“ и „велике Албаније“, а у Косовској полицији кажу да о том случају није покренута истрага.

Косовска полиција је, са друге стране, покренула истрагу о графитима „Не брините“, „Ту смо“, „Чекамо“, који су прекјуче осванули у Северној Митровици, уз које стоји потпис „Северна бригада“.

Високо на агенди

Коментаришући посвећеност Стејт департмента, али и лично Ентонија Блинкена решавању косовског питања, спољнополитички коментатор Политике Бошко Јакшић каже за Курир да формулација Неда Прајса указује да је дијалог Београда и Приштине једна од тема на агенди државног секретара.

- Наравно да, у тренутку рата у Украјини, ово питање није прво на листи државног секретара, али ово је показатељ да је САД заиста стало да овај проблем буде решен, чим и поред сложене ситуације у свету проналазе времена да се њиме баве - објашњава Јакшић.

Додаје и да је добро што су се Американци активније укључили у дијалог Београда и Приштине, јер су они ефикаснији, за разлику од Европљана, који су инертни и показали су да немају нових идеја које би могли да понуде.

- Тактички је лоше што се у Србији много води рачуна о томе шта каже Ричард Гренел. То само може да нам штети. Поготово би некакво позивање на његове изјаве могло да има негативан ефекат - истиче Јакшић.

Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику каже за наш лист да не постоји ниједан споразум у региону који је постигнут без активне улоге САД, почев од Дејтона па до Преспанског споразума.

- Ни споразум Београда и Приштине неће моћи да буде склопљен без њих - сматра Грубјешић.

Подвлачи да САД једине имају реалан утицај на косовске власти, које одбијају компромисно решење.

- Верујем да је њихово активно учешће од апсолутне важности за успех дијалога - закључује Грубјешићева.

(Курир.рс)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Драган

20.08.2022 06:47

Резолуција УН 1244 је ријешила то питање. Само треба да се спроведе. Повратак Војске Србије на Косово и аутономија за тај део Србије. Али кад су Американци поштовали договоре… Додјете, завадите, опустошите и на крају побјегнете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.08.2022 07:04

Нама увијек неко други крив. Ко је дао Косову аутономију као покрајини. Срби. Од тада је проблем. Зашто нису дали права за учешће у власти Србије а не аутономију. Шта ће бити са Војводином. Историјске грешке је тешко исправити. Кад се Европа уједињавала ми се дијелили.

Name

Ре Ре

20.08.2022 07:28

Наша трагедија је почела кад је луди краљ одабрао Југославију умјесто Србије, али не вриједи се враћати у прошлост. Србија се мора дрзти резолуције 1244 као пијан плота, док не додју боља времена. Европско уједињење је за наивне. Мадјари више не слушају Брисел, Пољска трази одштету од Њемачке итд. Неспособни трећеразредни политичари, антидемократске структуре, корупција, криминал, то је слика данашње ЕУ.

Name

075

20.08.2022 06:53

Значи нови рат на Балкану, нажалост !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

20.08.2022 11:31

Да га избегнемо, цекамо савет Јаксица политицког аналитицара, он зна све. Треба га укљуцити у преговоре, да мало соли памет.

Name

Ма,немојте

20.08.2022 08:11

Најбоље рјешење је да вас нестане,мафијо хулиганска!!?То вам и следује убрзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олуја и Бљесак

20.08.2022 10:19

По узору на Хрватску од стране НАТОа и свих осталих народа, војски, алијанси, насупрот Албаније и досељеника који су тренутно власт, у неко вријеме, али везано је и за Азијско Европски, односно Азијско Америцки и Европско Америцки конфликт ... Ну.кле.ус ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

20.08.2022 11:26

Они су све закухали, подрзали су терористе, бобмардовали су нас, сад хоце да легализирају отимацину. И он се као бави, то му је пријоритет, хоце нас преварити, да њима и терористима поклонимо комад насе земље. Земљу не поклањамо и не продајемо.На насој земљи су инсталирали војну базу, ни питали нас нису, сила су па могу кад хоце и где хоце, радити ста хоце. Али насе остаје насе, на силу су ту, на тудјој земљи.

ОДГОВОРИТЕ