Stejt department: Prioritet je rješenje kosovskog problema

Radi se o pitanju kojim se i sam Entoni Blinken bavi već duže vreme, navode iz Vašingtona. Sagovornici ocenjuju da je aktivno učešće SAD od apsolutne važnosti za uspeh dijaloga.

Srbija 20.08.2022 | 07:39
Stejt department: Prioritet je rješenje kosovskog problema

Sjedinjene Američke Države (SAD), po svemu sudeći, preuzimaju ključnu ulogu u rešavanju kosovskog pitanja! Ne samo da na tome aktivno radi specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nego se direktno angažovao čak i državni sekretar Entoni Blinken.

Pod punom pažnjom

To je potvrdio i portparol Stejt departmenta Ned Prajs, koji je - nakon što su u četvrtak propali pregovori Beograda i Prištine u Briselu - naveo da Vašington pažljivo prati situaciju. SAD su odmah pozvale obe strane da nastave dijalog.

- Mi u partnerstvu sa EU to pažljivo pratimo i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog i predlažemo im da ga nastave - rekao je Prajs.

Zvaničnik Stejt departmenta precizirao je da Vašington u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine, navodeći da je potrebno unaprediti diskusiju o normalizaciji odnosa zasnovanoj na pretpostavci o „uzajamnom priznanju“.

- Uveravam vas da dijalog ima punu pažnju američkih zvaničnika. Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi već duže vreme. Reč je o prioritetu koji obuhvata celu našu organizaciju, kako na terenu tako i u SAD - istakao je Prajs.

Ambasador SAD Kristofer Hil o pregovorima

Srpska strana došla u pozitivnom duhu

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je, iako su mnogi razočarani što u Briselu nije bilo napretka u dijalogu Beograda i Prištine, rezultat tih razgovora ipak pozitivan.

- Puno je bilo diskusija, sastanaka, pregovora. Očigledno su svi razočarani što nismo mogli da rešimo kratkoročna i dugoročna pitanja, ali mislim da su ti razgovori rezultirali pozitivnim razvojem - rekao je Hil.

Naglasio je da je jasno da SAD i EU tesno sarađuju i da postoji zajedničko razumevanje pitanja, kao i dobra „hemija“. To će, kaže, pomoći da se postigne napredak.

- Jasno je da je srpska strana došla na razgovore u pozitivnom duhu. Puno su radili na tom pitanju, pripremili se da razgovaraju i pregovaraju u cilju napretka - naveo je Hil.

Strašna provokacija

Osvanule zastave „velike Albanije“

U naselju Suvi Do u Severnoj Mitrovici osvanule su zastave „UČK“ i „velike Albanije“, a u Kosovskoj policiji kažu da o tom slučaju nije pokrenuta istraga.

Kosovska policija je, sa druge strane, pokrenula istragu o grafitima „Ne brinite“, „Tu smo“, „Čekamo“, koji su prekjuče osvanuli u Severnoj Mitrovici, uz koje stoji potpis „Severna brigada“.

Visoko na agendi

Komentarišući posvećenost Stejt departmenta, ali i lično Entonija Blinkena rešavanju kosovskog pitanja, spoljnopolitički komentator Politike Boško Jakšić kaže za Kurir da formulacija Neda Prajsa ukazuje da je dijalog Beograda i Prištine jedna od tema na agendi državnog sekretara.

- Naravno da, u trenutku rata u Ukrajini, ovo pitanje nije prvo na listi državnog sekretara, ali ovo je pokazatelj da je SAD zaista stalo da ovaj problem bude rešen, čim i pored složene situacije u svetu pronalaze vremena da se njime bave - objašnjava Jakšić.

Dodaje i da je dobro što su se Amerikanci aktivnije uključili u dijalog Beograda i Prištine, jer su oni efikasniji, za razliku od Evropljana, koji su inertni i pokazali su da nemaju novih ideja koje bi mogli da ponude.

- Taktički je loše što se u Srbiji mnogo vodi računa o tome šta kaže Ričard Grenel. To samo može da nam šteti. Pogotovo bi nekakvo pozivanje na njegove izjave moglo da ima negativan efekat - ističe Jakšić.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže za naš list da ne postoji nijedan sporazum u regionu koji je postignut bez aktivne uloge SAD, počev od Dejtona pa do Prespanskog sporazuma.

- Ni sporazum Beograda i Prištine neće moći da bude sklopljen bez njih - smatra Grubješić.

Podvlači da SAD jedine imaju realan uticaj na kosovske vlasti, koje odbijaju kompromisno rešenje.

- Verujem da je njihovo aktivno učešće od apsolutne važnosti za uspeh dijaloga - zaključuje Grubješićeva.

(Kurir.rs)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dragan

20.08.2022 06:47

Rezolucija UN 1244 je riješila to pitanje. Samo treba da se sprovede. Povratak Vojske Srbije na Kosovo i autonomija za taj deo Srbije. Ali kad su Amerikanci poštovali dogovore… Dodjete, zavadite, opustošite i na kraju pobjegnete.

ODGOVORITE
Name

Re

20.08.2022 07:04

Nama uvijek neko drugi kriv. Ko je dao Kosovu autonomiju kao pokrajini. Srbi. Od tada je problem. Zašto nisu dali prava za učešće u vlasti Srbije a ne autonomiju. Šta će biti sa Vojvodinom. Istorijske greške je teško ispraviti. Kad se Evropa ujedinjavala mi se dijelili.

Name

Re Re

20.08.2022 07:28

Naša tragedija je počela kad je ludi kralj odabrao Jugoslaviju umjesto Srbije, ali ne vrijedi se vraćati u prošlost. Srbija se mora drzti rezolucije 1244 kao pijan plota, dok ne dodju bolja vremena. Evropsko ujedinjenje je za naivne. Madjari više ne slušaju Brisel, Poljska trazi odštetu od Njemačke itd. Nesposobni trećerazredni političari, antidemokratske strukture, korupcija, kriminal, to je slika današnje EU.

Name

075

20.08.2022 06:53

Znači novi rat na Balkanu, nažalost !

ODGOVORITE
Name

Miroslav

20.08.2022 11:31

Da ga izbegnemo, cekamo savet Jaksica politickog analiticara, on zna sve. Treba ga ukljuciti u pregovore, da malo soli pamet.

Name

Ma,nemojte

20.08.2022 08:11

Najbolje rješenje je da vas nestane,mafijo huliganska!!?To vam i sleduje ubrzo.

ODGOVORITE
Name

Oluja i Bljesak

20.08.2022 10:19

Po uzoru na Hrvatsku od strane NATOa i svih ostalih naroda, vojski, alijansi, nasuprot Albanije i doseljenika koji su trenutno vlast, u neko vrijeme, ali vezano je i za Azijsko Evropski, odnosno Azijsko Americki i Evropsko Americki konflikt ... Nu.kle.us ...

ODGOVORITE
Name

Miroslav

20.08.2022 11:26

Oni su sve zakuhali, podrzali su teroriste, bobmardovali su nas, sad hoce da legaliziraju otimacinu. I on se kao bavi, to mu je prijoritet, hoce nas prevariti, da njima i teroristima poklonimo komad nase zemlje. Zemlju ne poklanjamo i ne prodajemo.Na nasoj zemlji su instalirali vojnu bazu, ni pitali nas nisu, sila su pa mogu kad hoce i gde hoce, raditi sta hoce. Ali nase ostaje nase, na silu su tu, na tudjoj zemlji.

ODGOVORITE