Мађарска фирма потврдила тајно склапање уговора са Електропривредом Српске

Према документима у које је РСЕ имао увид, Мађари ће бити власници 70 посто удјела у предузећу "Соларна електрана Требиње 1", као и концесије, која је првобитно додијељена "Електропривреди РС" (ЕРС), једном од три јавна предузећа за дистрибуцију електричне енергије у БиХ и оснивачу електране. Потписивање уговора о градњи соларне електране Требиње 1 услиједило је након посјете премијера Мађарске Виктора Орбана БиХ у новембру 2021. године.

Република Српска 18.08.2022 | 23:02
Мађарска фирма потврдила тајно склапање уговора са Електропривредом Српске

Мађарска компанија "Лугос Ренеwаблес" (ЛРЕН) биће већински власник соларне електране вриједне више од 50 милиона евра, која би требало да се гради у околини Требиња.

Ово је за Радио Слободна Европа (РСЕ) у писаном одговору потврдио Иштван Халаш, генерални директор компаније.

Халаш је за РСЕ рекао и да је компанија с Електропривредом Републике Српске потписала споразум о тајности, што се тиче одређених детаља уговора.

На чињеницу да су детаљи уговора тајни, више пута је упозорио Транспаренцy Интернатионал у БиХ.

Према документима у које је РСЕ имао увид, Мађари ће бити власници 70 посто удјела у предузећу "Соларна електрана Требиње 1", као и концесије, која је првобитно додијељена "Електропривреди РС" (ЕРС), једном од три јавна предузећа за дистрибуцију електричне енергије у БиХ и оснивачу електране.

Вриједност удјела који је у власништву Мађара износи нешто више од пет милиона КМ (око 2,5 милиона евра).

У организацији Транспаренцy Интернатионал (ТИ) БиХ кажу да им ЕРС није жељела доставити уговор којим је мађарски инвеститор дошао до концесије за електрану, те да је ЛРЕН без јавног надметања дошао до ње.

Власти Републике Српске најављивале су да ће соларна електрана у Зупцима код Требиња бити највећа у регији, а радови су требали почети у прољеће ове године.

Почетак радова чека одлуку Конкуренцијског вијећа БиХ, које мора да одобри преузимање већинског удјела. Из овог тијела – које штити и промовише тржишну конкуренцију у држави – за РСЕ је речено да је предмет још у процедури.

Према Закону о конкуренцији БиХ, фирме које се спајају, односно ако једна остварује већинско власништво над другом, дужне су да то пријаве Конкуренцијском вијећу БиХ.

Шта кажу у мађарској компанији?

Из компаније појашњавају да је соларна електрана започела као пројекат ЕРС-а, након чега је ЕРС њих контактирао, те су "отпочели преговори о дугорочној сарадњи".

"Ми смо се у априлу 2021. придружили пројекту као тим стручњака, чије је циљ био изградња електране по највишим стандардима. Касније смо редизајнирали пројекат, те послали писмо намјере које је заједнички потписано 21. јуна 2021", истичу из ЛРЕН-а.

Тврде да нови концепт пројекта значи и једну од највећих соларних електрана на Балкану, који ће производити зелену, карбон-неутралну и одрживу енергију.

"Током развоја пројекта, детаљи купопродајног уговора су договорени, те је потписан уговор за куповину удјела. Резултат тога да су Лугос и ЕРС заједнички власници компаније 'Требиње 1 д.о.о', од чега Лугосу припада 70 посто а ЕРС-у 30 посто", речено је из компаније.

Додају да је одобравање уговора и даље у процедури пред Конкуренцијским вијећем, те да то "траје дуже него што је било ко очекивао", али да након одобрења, слиједи регистрација нове структуре власништва у Суду.

"У зависности од процеса одобрења, планирамо да почнемо са изградњом у другом кварталу 2023. а комплетирање се очекује крајем 2024. године", процјењују из ЛРЕН-а.

Наводе да у складу са већ постојећим споразумима, постоји валидан уговор о откупу електричне енергије између електране и електродистрибутера, ЕРС.

"Ово обезбјеђује дугорочно, одрживо и корисно напајање струјом за тржиште Републике Српске", оцјењују у мађарској компанији.

Подсјећају да је споразум о тајности, што се тиче одређених детаља уговора, његов дио, те да су га обје уговорне стране прихватиле.

На званичној wеб страници компаније, наводи се да је ЛУГОС Ренеwаблес Кфт. (ЛРЕН) основана 2012. године са сједиштем у Будимпешти, главном граду Мађарске.

Истиче се да се ради о инвестиционој компанији која дјелује у више од пет земаља (не наводе којих), специјализованој за развој пројеката, с пројектним правима и управљањем соларним парковима.

У опису се истиче и да су власници соларног парка капацитета више од 50 мегаwат пика (МWп - мјера соларне енергије у фотонапонској индустрији за описивање називне снаге јединице), те успјешног развоја соларног парка укупног капацитета преко 2500 МW у Мађарској и иностранству.

Шта кажу у Електропривреди РС?

Електропривреда Републике Српске потписала је током јануара уговор с мађарском компанијом о изградњи фотонапонске соларне електране, што је за РСЕ раније потврдио директор Електропривреде Републике Српске (РС) Лука Петровић.

Он је тада истакао да се не ради о продаји, већ инвестицији.

"То је најповољнији модел који је потписан у Европи. Модел се односи на то да ће Електропривреда по повољној цијени откупљивати електричну енергију и добиће на старту 5,5 милиона марака (2,75 милиона евра), а неће ни марке уложити у реализацију те инвестиције", рекао је Петровић.

Према његовим ријечима, Електропривреда РС је продала удјеле у власништву, а Мађари ће "заузврат реализовати инвестицију".

Но, Петровић није прецизирао о којим удјелима је ријеч.

"Када буде објекат направљен, након истека концесије, предузеће престаје да функционише у правом смислу те ријечи. Концесија је дата на 50 година", рекао је Петровић.

Ово је прва соларна електрана у Босни и Херцеговини која је требало да почне са радом ове године.

Шта је спорно у пројекту?

Транспаренцy Интернатионал (ТИ) БиХ тврди да је мађарски инвеститор дошао до концесије намијењене ЕРС-у заобилажењем процедура и без јавног надметања, те да ће радити посао под "условима који још нису познати јавности".

У одговору управа ЕРС-а наводи да тај уговор још није закључен, него је само "утврђен његов садржај".

ЕРС даље наводи да постоји "изузетак од Закона који се односи на приступ информацијама а који укључује повјерљиве интересе треће стране, те је утврђено да информација није од јавног интереса".

Срђан Траљић из Транспаренсија је рекао за РСЕ да они често на суду дођу до потребних информација, и уговори буду објелодањени – али тек када штета већ настане и када се не може реаговати.

"Инсистираћемо и даље да се то објави, апелујемо, с обзиром да је важно да тај поступак буде транспарентан, јер имамо лоше искуство из ранијег периода. Ово су информације које јесу од јавног интереса, које су значајне и које занимају грађане, те је важно да их имамо", сматра Траљић.

Он каже да се приликом мијењања власништва над електраном није радило по законским процедурама, него је на крају дошло до обичне продаје привредног друштва.

"Није први пут да се концесија даје јавном предузећу, а онда се без икаквог јавног позива у то уводе приватни инвеститори", упозорава Траљић.

Да је уговор нетранспарентан, истиче за РСЕ и Синиша Вукелић, уредник портала "Цапитал.ба".

Он наводи да када је Електропривреда РС добила концесију за соларну електрану, тада није ријечи било о продаји било каквог удјела.

Додаје да је договор са мађарском компанијом нетранспарентан, с обзиром да је посао склапан под велом тајне.

"Тако велики пројекат који је Електропривреда РС, по сопственом признању, припремала скоро 10 година како би направила највећу соларну електрану на Балкану, дат је, испод руке, неком другом фонду", истиче Вукелић и додаје да уколико је било потребе за уступање концесије другој компанији, Електропривреда је то требала јавно да објави, како би се увидјело да ли би се појавили још неки инвеститори.

Опозиција објавила потписивање уговора

Електропривреда РС није објавила потписивање уговора са Мађарима. То је учинила опозициона политичка партија, Српска демократска странка (СДС), која тврди како се ради о "сумњивом послу".

"Ми сматрамо да је то злоупотреба, узимање без јавног надметања јавног ресурса, а онда да се то уступи, без јавног надметања, мађарској компанији", изјавио је Мирко Шаровић, лидер Српске демократске странке (СДС) неколико седмица након потписивања.

Први човјек СДС-а каже и да је сумњива вриједност соларне електране од око 50 милиона евра.

"Цијена је, по мојим процјенама, једног мегавата соларне електране милион и по евра, можда може и јефтиније, то је сто и нешто милиона еура", наводи Шаровић.

Шта предвиђа концесија за соларну електрану у Требињу?

Електропривреда РС је концесију на 50 година од Владе РС-а, једног од два ентитета у БиХ, добила у октобру 2020. године. Вриједност градње процијењена је на 50 милиона еура, а електрана је требала бити снаге 72,92 мегавата.

Како је тада најављено, електрана би требала производити око 100 гигаватчасова (ГWх) електричне енергије годишње и простираће се на 120 хектара површине.

У прошлој години БиХ је произвела нешто више од 17.000 ГWх струје.

У октобру 2020. године Електропривреда РС је формирала Привредно друштво "Соларна фотонапонска електрана Требиње 1" д.о.о.

То предузеће је било у стоодстотном власништву Електропривреде РС до потписивања уговора са мађарском компанијом.

Тада је најављено да је фотонапонска електрана дио десетогодишњег плана Електропривреде РС о градњи електрана на обновљиве изворе снаге 1.000 Мгw.

Прво је дошао Орбан

Потписивање уговора о градњи соларне електране Требиње 1 услиједило је након посјете премијера Мађарске Виктора Орбана БиХ у новембру 2021. године.

Орбан је тада боравио у Лакташима поред Бањалуке, гдје се састао са Милорадом Додиком, чланом Предсједништва БиХ и лидером Савеза независних социјалдемократа (СНСД).

Након те посјете најављено је да Орбан планира помоћи РС са 100 милиона евра, кроз оснивање фонда за помоћ привреди.

План је да из тог фонда мали и средњи предузетници, као и пољопривредници у РС добијају бесповратна средства.

Лука Петровић, директор Електропривреде РС је оцјене о повезаности Орбана са пројектом соларне електране назвао “конструкцијама”.

“Али, ево и да има (премијер Мађарске везе са пројектом), какав је то проблем”, упитао је Петровић.

(РСЕ

Коментари / 68

Оставите коментар
Name

Б

18.08.2022 21:07

Па боље Мадјари него Кинези!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

19.08.2022 00:17

Боље Мађари него Кинези,што не би било боље Срби него Мађари.Додик је блокаду санкција ЕУ од стране Мађарске платио ресурсима ове земље.Од народа је узео већ 500 милиона марака више на основу акциза и пореза,па што није од тих пара бар 10 дио инвестирао у ту електрану,па да добит иде буџет РС-а. Чекам само дан да Срби у Босни и Херцеговини,поготово из РС-а почну призивати Уставни суд Босне и Херцеговине,да им заштити имовину од СНСД-БАГРЕ. То ће бити парадокс.

Name

Мило лопов

19.08.2022 03:18

Лоповлук је лоповлук ма коме се "продало"! Опет Додиков лоповски маневар! Уништавање РС је циљ усташке власти!!!!

Name

Заштитимо РС и Бих

19.08.2022 03:25

Ово је нова пљачка РС и Бих! Милорад, бакир и Драган су опљачкали са својим лоповслим мафијашким странкама цијелу Бих ал нико као Луди Милојко, Рундов, усташки потомак (додиг) који се буса у прса као велики Србин, пјева по лединама и шаторима велико Српске пјесме а на другој страни урнише РС, смрад................!

Name

Ре

19.08.2022 04:18

А најбоље је да све остане у власниству РС и да РС улазе у своју златну коку и да остварује профит.

Name

Радосав

19.08.2022 04:43

ИНТЕРЕСИРА МЕНЕ САМО КОЈИ ФАКТОР ЈЕ У ОВОЈ ПОЛИТИЦИ ОВЕ НАСЕ БИЈЕДНЕ ДРЗАВЕ ОВАЈ ДОДИКОВ КЛЕМПО ИГОР ,СТА ОН РАЗАРА ОВУ ДРЗАВУ КАДА ЈЕ ЊЕМУ ТАТА ДАО ТОЛИКЕ МИЛИОНЕ ЗА ВОЦАРСТВО ЗАР НИЈЕ ЊЕГОВ ПОСАО ДА САДИ ВОЦКЕ И ЈЕ БАЉЕГУ.

Name

Ко.то тамо краде

19.08.2022 04:47

Све су то мафијаси који тајно а и наоциглед гледају само сто висе да ојади и осиромасе овај народ и ову дрзаву ..Додик и његови пулени то ти је једна мафијаска масинерија коју подрзава луди народ .

Name

Јован

19.08.2022 05:08

Јесу ли нас то Кинези некада стријељали на Дунаву и по Војводини?

Name

ПРИЈЕДОР

19.08.2022 05:12

За 50 година од Републике Српске остаће само Застава и Грб, све остало биће, Кинеско, мађарско, Израелско, Руско, Србијанско, Ско, Ско, Ско, Ско, !!!!!!! Додиковско, Шпирићевско, Лукачево, Цвијановићево, Курчубићево????

Name

Приједорцанин М.

19.08.2022 05:24

Проблем је што није транспарентно и по обичају наши руководиоци воле муљати узимати проценат у свој џеп.

Name

855

19.08.2022 05:48

Ниси у праву. Кинези стоје иза сваког пројекта 100%. Они имају све могуће ресурсе које мало ко има у свијету. У Европи и свијету уопште су сваки посао и пројекат завршили коректно. Друга је ствар што код нас политика је уплела прсте у све поре друштвеног живота.

Name

Тузно

19.08.2022 05:49

Какав боједан коментар. Не могу да вјерујрм до које мхере је yдодик затуцао мозак овом народу.

Name

Јаанко

19.08.2022 06:07

На фотографији видимо Милорадовог дебила. Која је његова улога у овом лоповлуку. Какви су то састанци по Лакташима гдје се крчме ресурси Републике Српске уз ђедову ракију. Крчмите је уз осмијех а ни на крај памети вам нису гробови оних који су животе дали за домовину као ни инвалиди и живи паћеници који се зову борци.

Name

ре: Тужно

19.08.2022 07:08

Друже, нисам ја то мислио. И ја радим у приватној фирми као коњ. Говорим о Кинезима који ураде оно што треба и да су поштенији од ових наших па чак и од европљана. Ја сам дебил за политику и заболи ме за то...

Name

борац

19.08.2022 07:17

А сто нисмо ми?

Name

Ре

19.08.2022 07:47

Требали су питати хрватску ИНУ како су прошли са мађарским МОЛ-ом. Афера Санадер и остали.

Name

Бањалучанин

19.08.2022 07:57

Тајни уговор а Мађари објавили ахахах. Па каква је то тајна?!

Name

Ре

19.08.2022 08:49

Милетов поклон за Орбанове изјаве и подршку. Јадно

Name

Апис

19.08.2022 10:18

додиг је опљачкао око 6 милијарди КМ у РС.

Name

Ре

19.08.2022 10:27

Тајни уговор, знаци преварантски угивор. Тако је Додик потписао и са Русима за рафинерије... све тајно и преварантски опљацкао милионе.

Name

БАЈА ВЕЛИКИ

19.08.2022 16:00

гдје су мућке око пара,морам да учествујем барем савјетодавно

Name

Зока

18.08.2022 21:42

Виде овог брадатог мало ракија мало бијелог....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.08.2022 06:47

И Санадер је радио са мађарима. И био је силан и велик. И како је завршио? Зна се.

Name

Јанаћко

18.08.2022 21:56

Радови кренули на Магареће ливаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небитно

18.08.2022 21:56

Приватна дрзава, Додикових. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

На слици су власници

19.08.2022 07:59

Па ипак се цуди стока ситног зуба засто ја уговор тајан хехе

Name

Лоповима

18.08.2022 21:57

...Мађарима као и Кинезима не треба ништа дати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.08.2022 07:50

Распродају имовину свих грађана и још таје дијелове уговора. Криминал тешки.

Name

Срахиња

19.08.2022 01:20

Имамо ли ми ишта да је наше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.08.2022 07:51

Имали смо, али више не.

Name

Коментар

19.08.2022 01:29

Па зар је неко сумњао?! Ко је нормалан могао повјеровати да Мађари тек тако "поклањају" 100 милиона еура? А и тих 100 милиона се у међувремену истопило на 28. Због сличног "пословног аранжмана" је Санадер заглавио у затвору. Надам се да ће и у овом случају епилог бити исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.08.2022 07:52

Браво за коментар.

Name

Фениx

19.08.2022 02:40

Па оних 30% власништва Електра је вв земља гдје ће је монтирати.Тако иде кад човјек нешто из нужде продаје.Шта год купац каже он каже може може.На шта нас је овај режим довео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо

19.08.2022 02:51

Тако то банда ради продаје народно, друствено без натјецаја.. вец склопе тајне уговоре узму себи кесх а јефтино продају дрзавно власниство. Не знам сто би се у будуцности звала Република Српска кад неце имати никаквог властниства. Хорор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

19.08.2022 10:50

То је исто као што сте писали да се хет приватизује.Дизали галаму протесте замајавали народ кад је све завршено испоставило се да је држава власник фирме у висе процената него прије ове радње .И ста сад непусете ниста о томе сад о соларној .

Name

39065927

19.08.2022 04:10

А јавно ће раскинути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоча

19.08.2022 04:35

Устани те браћо, да протјерамо ову гамад дезетерску!!! Ако не устанете, ми поштени идемо с'вама!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

михаил

19.08.2022 04:40

Гледај балу Додиг-а.Кога он представља у том уговору. Страсно, људи дрзавну имовину поистовјетили са својом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

19.08.2022 05:09

Народе шта је ово? Додик све распрода, хоћеш до идуће године ишта остати у власништву РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

19.08.2022 06:52

Остаце вам Додик.

Name

Ненад

19.08.2022 05:12

Мадјари су овако купили ИНА-у у Хрватској,па се Хрвати ни дан данас нису опоравили.Јадни ли смо,распродаше нас.Можда је и боље да дјеца бјеже одавде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

19.08.2022 05:27

Биће вама по усима кад будете напуштали нашу државу неће вас ни Вучић хтјети али можда Израел или Маџарска вас прими, ваздух трепти као да небо гори спрема се.......шта?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАТО

19.08.2022 05:36

А јесте се отегло ово вријеме до 2 ОКТОБРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

19.08.2022 05:38

Лоповлук, тешки!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.08.2022 07:11

Све се зна а ништа се не зна, до промјене власти сељачке на изборима у РС.

Name

Србо

19.08.2022 05:39

Шта је исплативије и корисније за заједницу а вриједност приближно иста ,скијалиште на Мањачи или та соларна електрана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биједно се осјецам.

19.08.2022 05:45

Задња вам продаја бла. Сто нас неби униставао, ми нисмо твој народ. Да ли це ови јадни сектаси икад схватити ко је овај цовјек . Свака ти цаст Милораде кад си нас овако намагарцио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срам вас било

19.08.2022 05:47

Арцис српску имовину тајно, док те срби подрзавају и мисле да си најбољи. Па јеботе хоцете ли ви додиковци икад прогледати. Зар се овако води дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

19.08.2022 05:52

У ово. Времену кад се својет бори за енергенте он распродаје све насе које Република Српска и.а. ко има право од нас да затвара оци и да ово не види. Па и Алумина у даљим трансама треба да додје у руке хрвата, зар то незнамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

19.08.2022 05:56

Зар се тако Петровицу распродаје српска имовина. Колико су тебе цастили? Све је то велики проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

19.08.2022 06:04

Ма то је права ствар, само тајно, да нико не зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Побједници

19.08.2022 06:09

Како католици лијепо наздрављају. Задовољни уговореним посло. Сретни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хазим

19.08.2022 06:10

Зашто треба странац. Зар није боље да је електропривреда Рс сама инвестирала у пројекат и сви грађани би имали користи. Овако 70% од укупне добити иде Мађарима. Уговор је склопљен да Додик узме 10 милиона еура а боли га брига за народом. Задње двије године и управе за индиректно опорезивање иде новац за буџетске кориснике у РС а уплаћивали фирме из Федерације. Омјер уплате пдв у Босни и Херцеговини је 73% Федерација,Рс 24% и Брчко дистрикт 3%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милидраг Хазим

19.08.2022 07:22

Па како би тата и син онда ставили милионе у џепове.Све што ради породица Додик, ради због свог богаћења.То је паметним јасно а овим глупсонима црвеним није.Дјеца по западу им раде а Милина крчме буџет.Браво глупи народе,браво.

Name

ТБ

19.08.2022 06:11

Ко зна шта је боље.Вријеме ће показати а мислим да би било најбоље да Република Српска или ХЕТ сам то ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хјо

19.08.2022 06:23

"У организацији Транспаренцy Интернатионал (ТИ) БиХ кажу да им ЕРС није жељела доставити уговор којим је мађарски инвеститор дошао до концесије за електрану, те да је ЛРЕН без јавног надметања дошао до ње." Па који сте ви онда...фактор, кад нико ниста неце да вам достави, казе, показе? Има ли ико или иста у РС да мозе то захтјевати, гдје је опозиција, НСРС да захтјева да се све показе? Тако могу уеадити било ста, ј само одбити да дају информације. Нико ниста не ради, само се неки путеви и слицно обецава пред изборе, а 4 године сви заједно раде и грабе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас узас

19.08.2022 07:11

Да један цовјек има моц над свима нама да продаје манипулисе пере новац рад ста хоце и да му нико ниста немозе

Name

Милан Срнац

19.08.2022 07:06

Фукаретина и криминалац додиг , прода и уништи све ,прода Републику Српску , мрцина !

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

19.08.2022 07:18

Дајте том пијацару додику јос један мандат да нас распрода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.08.2022 09:08

Па све је већ распродао, видиш да је пожурио да прије избора прода "Алумину" и Рудник "Љубија" ( вјерујем да се у оба посла добро "уградио") плашећи се да послије избора неће бити у позицији да то уради. Онај ко дође на власт после њега наследит ће празну касу, 6 милијарди дуга и раскрчмљене ресурсе РС. Ово нам не би урадио ни највећи непријатељ, онај ко нам мисли и жели најгоре.

Name

мислим

19.08.2022 07:19

Иза мадјара је Игор Додик мафија је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

19.08.2022 07:30

Док је црвена секта на власти да јос оголе ово мало што остаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

19.08.2022 07:47

Бозе сацувај ста морамо гледат, овај игор веци гад него му цаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.лука

19.08.2022 08:07

Жао ми је што нисам отишао и одвео своју дјецу одавде,али даће бог биће прилике.... За ову и овакву Српску се нисам борио и нећу никада... Ово је економски, демографски ,социјални и сваки други облик геноцида против Р.С и њеног становништва... Ускоро ће секташи рапортирати "Задатак извршен Р.С више не постоји" то им и јесте циљ , зато им је воља на транспортеру доведен на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оптимиста

19.08.2022 08:58

Проблем је сто је ЕРС концесију добила без јавног позива, а онда уступила другом привредном друштву и тако изиграла Закон о концесијама. Да је био јавни позив пријавило би се висе привредних друштава и концесију би добило предузеће које припреми најповољнију понуду. Сад раскидати уговор о концесији нема смисла јер су концесионе накнаде ниске, а стета уколико додје до тузбе би могла бити велика. Треба радити на забрани злоупотребе закона од концесијама да би се избјегле овакве појаве., односно забранити уступање концесија. Велики број квази привредних друштава је потписао уговор о концесијама иако немају ни 1 КМ, да би их послије продали, а велики инвеститори не би губили 2 год на папирологију. Ову појаву није могла ни једна влада да контролише, а сад су то кренула радити и јавна предузећа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

19.08.2022 10:17

Када истразни органи несто овдје покрену онда са овим послом несто не стима.Засад нема ниста од тога,а ко би се усудио да увале Мадјаре у неку аферу?Јос би висе себе увалио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

19.08.2022 11:35

Продаће он и кости покојног деде, а кад загусти - Русија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бело око мене

19.08.2022 20:56

Шта се оно бијели у гори зеленој??? Зашто више нико не спомиње запљену дроге из једног маркета у БЛ? Ово више није нормално шта се ради, људе хапсе за метар дрва а овим црвенима ништа се не може!

ОДГОВОРИТЕ