Mađarska firma potvrdila tajno sklapanje ugovora sa Elektroprivredom Srpske

Prema dokumentima u koje je RSE imao uvid, Mađari će biti vlasnici 70 posto udjela u preduzeću "Solarna elektrana Trebinje 1", kao i koncesije, koja je prvobitno dodijeljena "Elektroprivredi RS" (ERS), jednom od tri javna preduzeća za distribuciju električne energije u BiH i osnivaču elektrane. Potpisivanje ugovora o gradnji solarne elektrane Trebinje 1 uslijedilo je nakon posjete premijera Mađarske Viktora Orbana BiH u novembru 2021. godine.

Republika Srpska 18.08.2022 | 23:02
Mađarska firma potvrdila tajno sklapanje ugovora sa Elektroprivredom Srpske

Mađarska kompanija "Lugos Renewables" (LREN) biće većinski vlasnik solarne elektrane vrijedne više od 50 miliona evra, koja bi trebalo da se gradi u okolini Trebinja.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u pisanom odgovoru potvrdio Ištvan Halaš, generalni direktor kompanije.

Halaš je za RSE rekao i da je kompanija s Elektroprivredom Republike Srpske potpisala sporazum o tajnosti, što se tiče određenih detalja ugovora.

Na činjenicu da su detalji ugovora tajni, više puta je upozorio Transparency International u BiH.

Prema dokumentima u koje je RSE imao uvid, Mađari će biti vlasnici 70 posto udjela u preduzeću "Solarna elektrana Trebinje 1", kao i koncesije, koja je prvobitno dodijeljena "Elektroprivredi RS" (ERS), jednom od tri javna preduzeća za distribuciju električne energije u BiH i osnivaču elektrane.

Vrijednost udjela koji je u vlasništvu Mađara iznosi nešto više od pet miliona KM (oko 2,5 miliona evra).

U organizaciji Transparency International (TI) BiH kažu da im ERS nije željela dostaviti ugovor kojim je mađarski investitor došao do koncesije za elektranu, te da je LREN bez javnog nadmetanja došao do nje.

Vlasti Republike Srpske najavljivale su da će solarna elektrana u Zupcima kod Trebinja biti najveća u regiji, a radovi su trebali početi u proljeće ove godine.

Početak radova čeka odluku Konkurencijskog vijeća BiH, koje mora da odobri preuzimanje većinskog udjela. Iz ovog tijela – koje štiti i promoviše tržišnu konkurenciju u državi – za RSE je rečeno da je predmet još u proceduri.

Prema Zakonu o konkurenciji BiH, firme koje se spajaju, odnosno ako jedna ostvaruje većinsko vlasništvo nad drugom, dužne su da to prijave Konkurencijskom vijeću BiH.

Šta kažu u mađarskoj kompaniji?

Iz kompanije pojašnjavaju da je solarna elektrana započela kao projekat ERS-a, nakon čega je ERS njih kontaktirao, te su "otpočeli pregovori o dugoročnoj saradnji".

"Mi smo se u aprilu 2021. pridružili projektu kao tim stručnjaka, čije je cilj bio izgradnja elektrane po najvišim standardima. Kasnije smo redizajnirali projekat, te poslali pismo namjere koje je zajednički potpisano 21. juna 2021", ističu iz LREN-a.

Tvrde da novi koncept projekta znači i jednu od najvećih solarnih elektrana na Balkanu, koji će proizvoditi zelenu, karbon-neutralnu i održivu energiju.

"Tokom razvoja projekta, detalji kupoprodajnog ugovora su dogovoreni, te je potpisan ugovor za kupovinu udjela. Rezultat toga da su Lugos i ERS zajednički vlasnici kompanije 'Trebinje 1 d.o.o', od čega Lugosu pripada 70 posto a ERS-u 30 posto", rečeno je iz kompanije.

Dodaju da je odobravanje ugovora i dalje u proceduri pred Konkurencijskim vijećem, te da to "traje duže nego što je bilo ko očekivao", ali da nakon odobrenja, slijedi registracija nove strukture vlasništva u Sudu.

"U zavisnosti od procesa odobrenja, planiramo da počnemo sa izgradnjom u drugom kvartalu 2023. a kompletiranje se očekuje krajem 2024. godine", procjenjuju iz LREN-a.

Navode da u skladu sa već postojećim sporazumima, postoji validan ugovor o otkupu električne energije između elektrane i elektrodistributera, ERS.

"Ovo obezbjeđuje dugoročno, održivo i korisno napajanje strujom za tržište Republike Srpske", ocjenjuju u mađarskoj kompaniji.

Podsjećaju da je sporazum o tajnosti, što se tiče određenih detalja ugovora, njegov dio, te da su ga obje ugovorne strane prihvatile.

Na zvaničnoj web stranici kompanije, navodi se da je LUGOS Renewables Kft. (LREN) osnovana 2012. godine sa sjedištem u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske.

Ističe se da se radi o investicionoj kompaniji koja djeluje u više od pet zemalja (ne navode kojih), specijalizovanoj za razvoj projekata, s projektnim pravima i upravljanjem solarnim parkovima.

U opisu se ističe i da su vlasnici solarnog parka kapaciteta više od 50 megawat pika (MWp - mjera solarne energije u fotonaponskoj industriji za opisivanje nazivne snage jedinice), te uspješnog razvoja solarnog parka ukupnog kapaciteta preko 2500 MW u Mađarskoj i inostranstvu.

Šta kažu u Elektroprivredi RS?

Elektroprivreda Republike Srpske potpisala je tokom januara ugovor s mađarskom kompanijom o izgradnji fotonaponske solarne elektrane, što je za RSE ranije potvrdio direktor Elektroprivrede Republike Srpske (RS) Luka Petrović.

On je tada istakao da se ne radi o prodaji, već investiciji.

"To je najpovoljniji model koji je potpisan u Evropi. Model se odnosi na to da će Elektroprivreda po povoljnoj cijeni otkupljivati električnu energiju i dobiće na startu 5,5 miliona maraka (2,75 miliona evra), a neće ni marke uložiti u realizaciju te investicije", rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, Elektroprivreda RS je prodala udjele u vlasništvu, a Mađari će "zauzvrat realizovati investiciju".

No, Petrović nije precizirao o kojim udjelima je riječ.

"Kada bude objekat napravljen, nakon isteka koncesije, preduzeće prestaje da funkcioniše u pravom smislu te riječi. Koncesija je data na 50 godina", rekao je Petrović.

Ovo je prva solarna elektrana u Bosni i Hercegovini koja je trebalo da počne sa radom ove godine.

Šta je sporno u projektu?

Transparency International (TI) BiH tvrdi da je mađarski investitor došao do koncesije namijenjene ERS-u zaobilaženjem procedura i bez javnog nadmetanja, te da će raditi posao pod "uslovima koji još nisu poznati javnosti".

U odgovoru uprava ERS-a navodi da taj ugovor još nije zaključen, nego je samo "utvrđen njegov sadržaj".

ERS dalje navodi da postoji "izuzetak od Zakona koji se odnosi na pristup informacijama a koji uključuje povjerljive interese treće strane, te je utvrđeno da informacija nije od javnog interesa".

Srđan Traljić iz Transparensija je rekao za RSE da oni često na sudu dođu do potrebnih informacija, i ugovori budu objelodanjeni – ali tek kada šteta već nastane i kada se ne može reagovati.

"Insistiraćemo i dalje da se to objavi, apelujemo, s obzirom da je važno da taj postupak bude transparentan, jer imamo loše iskustvo iz ranijeg perioda. Ovo su informacije koje jesu od javnog interesa, koje su značajne i koje zanimaju građane, te je važno da ih imamo", smatra Traljić.

On kaže da se prilikom mijenjanja vlasništva nad elektranom nije radilo po zakonskim procedurama, nego je na kraju došlo do obične prodaje privrednog društva.

"Nije prvi put da se koncesija daje javnom preduzeću, a onda se bez ikakvog javnog poziva u to uvode privatni investitori", upozorava Traljić.

Da je ugovor netransparentan, ističe za RSE i Siniša Vukelić, urednik portala "Capital.ba".

On navodi da kada je Elektroprivreda RS dobila koncesiju za solarnu elektranu, tada nije riječi bilo o prodaji bilo kakvog udjela.

Dodaje da je dogovor sa mađarskom kompanijom netransparentan, s obzirom da je posao sklapan pod velom tajne.

"Tako veliki projekat koji je Elektroprivreda RS, po sopstvenom priznanju, pripremala skoro 10 godina kako bi napravila najveću solarnu elektranu na Balkanu, dat je, ispod ruke, nekom drugom fondu", ističe Vukelić i dodaje da ukoliko je bilo potrebe za ustupanje koncesije drugoj kompaniji, Elektroprivreda je to trebala javno da objavi, kako bi se uvidjelo da li bi se pojavili još neki investitori.

Opozicija objavila potpisivanje ugovora

Elektroprivreda RS nije objavila potpisivanje ugovora sa Mađarima. To je učinila opoziciona politička partija, Srpska demokratska stranka (SDS), koja tvrdi kako se radi o "sumnjivom poslu".

"Mi smatramo da je to zloupotreba, uzimanje bez javnog nadmetanja javnog resursa, a onda da se to ustupi, bez javnog nadmetanja, mađarskoj kompaniji", izjavio je Mirko Šarović, lider Srpske demokratske stranke (SDS) nekoliko sedmica nakon potpisivanja.

Prvi čovjek SDS-a kaže i da je sumnjiva vrijednost solarne elektrane od oko 50 miliona evra.

"Cijena je, po mojim procjenama, jednog megavata solarne elektrane milion i po evra, možda može i jeftinije, to je sto i nešto miliona eura", navodi Šarović.

Šta predviđa koncesija za solarnu elektranu u Trebinju?

Elektroprivreda RS je koncesiju na 50 godina od Vlade RS-a, jednog od dva entiteta u BiH, dobila u oktobru 2020. godine. Vrijednost gradnje procijenjena je na 50 miliona eura, a elektrana je trebala biti snage 72,92 megavata.

Kako je tada najavljeno, elektrana bi trebala proizvoditi oko 100 gigavatčasova (GWh) električne energije godišnje i prostiraće se na 120 hektara površine.

U prošloj godini BiH je proizvela nešto više od 17.000 GWh struje.

U oktobru 2020. godine Elektroprivreda RS je formirala Privredno društvo "Solarna fotonaponska elektrana Trebinje 1" d.o.o.

To preduzeće je bilo u stoodstotnom vlasništvu Elektroprivrede RS do potpisivanja ugovora sa mađarskom kompanijom.

Tada je najavljeno da je fotonaponska elektrana dio desetogodišnjeg plana Elektroprivrede RS o gradnji elektrana na obnovljive izvore snage 1.000 Mgw.

Prvo je došao Orban

Potpisivanje ugovora o gradnji solarne elektrane Trebinje 1 uslijedilo je nakon posjete premijera Mađarske Viktora Orbana BiH u novembru 2021. godine.

Orban je tada boravio u Laktašima pored Banjaluke, gdje se sastao sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Nakon te posjete najavljeno je da Orban planira pomoći RS sa 100 miliona evra, kroz osnivanje fonda za pomoć privredi.

Plan je da iz tog fonda mali i srednji preduzetnici, kao i poljoprivrednici u RS dobijaju bespovratna sredstva.

Luka Petrović, direktor Elektroprivrede RS je ocjene o povezanosti Orbana sa projektom solarne elektrane nazvao “konstrukcijama”.

“Ali, evo i da ima (premijer Mađarske veze sa projektom), kakav je to problem”, upitao je Petrović.

(RSE

Komentari / 68

Ostavite komentar
Name

B

18.08.2022 21:07

Pa bolje Madjari nego Kinezi!

ODGOVORITE
Name

Ipe

19.08.2022 00:17

Bolje Mađari nego Kinezi,što ne bi bilo bolje Srbi nego Mađari.Dodik je blokadu sankcija EU od strane Mađarske platio resursima ove zemlje.Od naroda je uzeo već 500 miliona maraka više na osnovu akciza i poreza,pa što nije od tih para bar 10 dio investirao u tu elektranu,pa da dobit ide budžet RS-a. Čekam samo dan da Srbi u Bosni i Hercegovini,pogotovo iz RS-a počnu prizivati Ustavni sud Bosne i Hercegovine,da im zaštiti imovinu od SNSD-BAGRE. To će biti paradoks.

Name

Milo lopov

19.08.2022 03:18

Lopovluk je lopovluk ma kome se "prodalo"! Opet Dodikov lopovski manevar! Uništavanje RS je cilj ustaške vlasti!!!!

Name

Zaštitimo RS i Bih

19.08.2022 03:25

Ovo je nova pljačka RS i Bih! Milorad, bakir i Dragan su opljačkali sa svojim lopovslim mafijaškim strankama cijelu Bih al niko kao Ludi Milojko, Rundov, ustaški potomak (dodig) koji se busa u prsa kao veliki Srbin, pjeva po ledinama i šatorima veliko Srpske pjesme a na drugoj strani urniše RS, smrad................!

Name

Re

19.08.2022 04:18

A najbolje je da sve ostane u vlasnistvu RS i da RS ulaze u svoju zlatnu koku i da ostvaruje profit.

Name

Radosav

19.08.2022 04:43

INTERESIRA MENE SAMO KOJI FAKTOR JE U OVOJ POLITICI OVE NASE BIJEDNE DRZAVE OVAJ DODIKOV KLEMPO IGOR ,STA ON RAZARA OVU DRZAVU KADA JE NJEMU TATA DAO TOLIKE MILIONE ZA VOCARSTVO ZAR NIJE NJEGOV POSAO DA SADI VOCKE I JE BALJEGU.

Name

Ko.to tamo krade

19.08.2022 04:47

Sve su to mafijasi koji tajno a i naocigled gledaju samo sto vise da ojadi i osiromase ovaj narod i ovu drzavu ..Dodik i njegovi puleni to ti je jedna mafijaska masinerija koju podrzava ludi narod .

Name

Jovan

19.08.2022 05:08

Jesu li nas to Kinezi nekada strijeljali na Dunavu i po Vojvodini?

Name

ПРИЈЕДОР

19.08.2022 05:12

Za 50 godina od Republike Srpske ostaće samo Zastava i Grb, sve ostalo biće, Kinesko, mađarsko, Izraelsko, Rusko, Srbijansko, Sko, Sko, Sko, Sko, !!!!!!! Dodikovsko, Špirićevsko, Lukačevo, Cvijanovićevo, Kurčubićevo????

Name

Prijedorcanin M.

19.08.2022 05:24

Problem je što nije transparentno i po običaju naši rukovodioci vole muljati uzimati procenat u svoj džep.

Name

855

19.08.2022 05:48

Nisi u pravu. Kinezi stoje iza svakog projekta 100%. Oni imaju sve moguće resurse koje malo ko ima u svijetu. U Evropi i svijetu uopšte su svaki posao i projekat završili korektno. Druga je stvar što kod nas politika je uplela prste u sve pore društvenog života.

Name

Tuzno

19.08.2022 05:49

Kakav bojedan komentar. Ne mogu da vjerujrm do koje mhere je ydodik zatucao mozak ovom narodu.

Name

Jaanko

19.08.2022 06:07

Na fotografiji vidimo Miloradovog debila. Koja je njegova uloga u ovom lopovluku. Kakvi su to sastanci po Laktašima gdje se krčme resursi Republike Srpske uz đedovu rakiju. Krčmite je uz osmijeh a ni na kraj pameti vam nisu grobovi onih koji su živote dali za domovinu kao ni invalidi i živi paćenici koji se zovu borci.

Name

re: Tužno

19.08.2022 07:08

Druže, nisam ja to mislio. I ja radim u privatnoj firmi kao konj. Govorim o Kinezima koji urade ono što treba i da su pošteniji od ovih naših pa čak i od evropljana. Ja sam debil za politiku i zaboli me za to...

Name

borac

19.08.2022 07:17

A sto nismo mi?

Name

Re

19.08.2022 07:47

Trebali su pitati hrvatsku INU kako su prošli sa mađarskim MOL-om. Afera Sanader i ostali.

Name

Бањалучанин

19.08.2022 07:57

Тајни уговор а Мађари објавили ахахах. Па каква је то тајна?!

Name

Re

19.08.2022 08:49

Miletov poklon za Orbanove izjave i podršku. Jadno

Name

Apis

19.08.2022 10:18

dodig je opljačkao oko 6 milijardi KM u RS.

Name

Re

19.08.2022 10:27

Tajni ugovor, znaci prevarantski ugivor. Tako je Dodik potpisao i sa Rusima za rafinerije... sve tajno i prevarantski opljackao milione.

Name

BAJA VELIKI

19.08.2022 16:00

gdje su mućke oko para,moram da učestvujem barem savjetodavno

Name

Zoka

18.08.2022 21:42

Vide ovog bradatog malo rakija malo bijelog....

ODGOVORITE
Name

Re

19.08.2022 06:47

I Sanader je radio sa mađarima. I bio je silan i velik. I kako je završio? Zna se.

Name

Janaćko

18.08.2022 21:56

Radovi krenuli na Magareće livade.

ODGOVORITE
Name

Nebitno

18.08.2022 21:56

Privatna drzava, Dodikovih. Fuj

ODGOVORITE
Name

Na slici su vlasnici

19.08.2022 07:59

Pa ipak se cudi stoka sitnog zuba zasto ja ugovor tajan hehe

Name

Lopovima

18.08.2022 21:57

...Mađarima kao i Kinezima ne treba ništa dati!

ODGOVORITE
Name

Re

19.08.2022 07:50

Rasprodaju imovinu svih građana i još taje dijelove ugovora. Kriminal teški.

Name

Srahinja

19.08.2022 01:20

Imamo li mi išta da je naše.

ODGOVORITE
Name

Re

19.08.2022 07:51

Imali smo, ali više ne.

Name

Komentar

19.08.2022 01:29

Pa zar je neko sumnjao?! Ko je normalan mogao povjerovati da Mađari tek tako "poklanjaju" 100 miliona eura? A i tih 100 miliona se u međuvremenu istopilo na 28. Zbog sličnog "poslovnog aranžmana" je Sanader zaglavio u zatvoru. Nadam se da će i u ovom slučaju epilog biti isti.

ODGOVORITE
Name

Re

19.08.2022 07:52

Bravo za komentar.

Name

Fenix

19.08.2022 02:40

Pa onih 30% vlasništva Elektra je vv zemlja gdje će je montirati.Tako ide kad čovjek nešto iz nužde prodaje.Šta god kupac kaže on kaže može može.Na šta nas je ovaj režim doveo.

ODGOVORITE
Name

Nedjo

19.08.2022 02:51

Tako to banda radi prodaje narodno, drustveno bez natjecaja.. vec sklope tajne ugovore uzmu sebi kesh a jeftino prodaju drzavno vlasnistvo. Ne znam sto bi se u buducnosti zvala Republika Srpska kad nece imati nikakvog vlastnistva. Horor!

ODGOVORITE
Name

Dejan

19.08.2022 10:50

To je isto kao što ste pisali da se het privatizuje.Dizali galamu proteste zamajavali narod kad je sve završeno ispostavilo se da je država vlasnik firme u vise procenata nego prije ove radnje .I sta sad nepusete nista o tome sad o solarnoj .

Name

39065927

19.08.2022 04:10

A javno će raskinuti

ODGOVORITE
Name

Foča

19.08.2022 04:35

Ustani te braćo, da protjeramo ovu gamad dezetersku!!! Ako ne ustanete, mi pošteni idemo s'vama!!!

ODGOVORITE
Name

mihail

19.08.2022 04:40

Gledaj balu Dodig-a.Koga on predstavlja u tom ugovoru. Strasno, ljudi drzavnu imovinu poistovjetili sa svojom.

ODGOVORITE
Name

Tnt

19.08.2022 05:09

Narode šta je ovo? Dodik sve rasproda, hoćeš do iduće godine išta ostati u vlasništvu RS?

ODGOVORITE
Name

Rus

19.08.2022 06:52

Ostace vam Dodik.

Name

Nenad

19.08.2022 05:12

Madjari su ovako kupili INA-u u Hrvatskoj,pa se Hrvati ni dan danas nisu oporavili.Jadni li smo,rasprodaše nas.Možda je i bolje da djeca bježe odavde.

ODGOVORITE
Name

Damir

19.08.2022 05:27

Biće vama po usima kad budete napuštali našu državu neće vas ni Vučić htjeti ali možda Izrael ili Madžarska vas primi, vazduh trepti kao da nebo gori sprema se.......šta?

ODGOVORITE
Name

BATO

19.08.2022 05:36

A jeste se oteglo ovo vrijeme do 2 OKTOBRA.

ODGOVORITE
Name

Ana

19.08.2022 05:38

Lopovluk, teški!

ODGOVORITE
Name

re

19.08.2022 07:11

Sve se zna a ništa se ne zna, do promjene vlasti seljačke na izborima u RS.

Name

Србо

19.08.2022 05:39

Шта је исплативије и корисније за заједницу а вриједност приближно иста ,скијалиште на Мањачи или та соларна електрана.

ODGOVORITE
Name

Bijedno se osjecam.

19.08.2022 05:45

Zadnja vam prodaja bla. Sto nas nebi unistavao, mi nismo tvoj narod. Da li ce ovi jadni sektasi ikad shvatiti ko je ovaj covjek . Svaka ti cast Milorade kad si nas ovako namagarcio.

ODGOVORITE
Name

Sram vas bilo

19.08.2022 05:47

Arcis srpsku imovinu tajno, dok te srbi podrzavaju i misle da si najbolji. Pa jebote hocete li vi dodikovci ikad progledati. Zar se ovako vodi drzava.

ODGOVORITE
Name

Zna se

19.08.2022 05:52

U ovo. Vremenu kad se svojet bori za energente on rasprodaje sve nase koje Republika Srpska i.a. ko ima pravo od nas da zatvara oci i da ovo ne vidi. Pa i Alumina u daljim transama treba da dodje u ruke hrvata, zar to neznamo.

ODGOVORITE
Name

Ilija

19.08.2022 05:56

Zar se tako Petrovicu rasprodaje srpska imovina. Koliko su tebe castili? Sve je to veliki problem.

ODGOVORITE
Name

sasa

19.08.2022 06:04

Ma to je prava stvar, samo tajno, da niko ne zna.

ODGOVORITE
Name

Pobjednici

19.08.2022 06:09

Kako katolici lijepo nazdravljaju. Zadovoljni ugovorenim poslo. Sretni.

ODGOVORITE
Name

Hazim

19.08.2022 06:10

Zašto treba stranac. Zar nije bolje da je elektroprivreda Rs sama investirala u projekat i svi građani bi imali koristi. Ovako 70% od ukupne dobiti ide Mađarima. Ugovor je sklopljen da Dodik uzme 10 miliona eura a boli ga briga za narodom. Zadnje dvije godine i uprave za indirektno oporezivanje ide novac za budžetske korisnike u RS a uplaćivali firme iz Federacije. Omjer uplate pdv u Bosni i Hercegovini je 73% Federacija,Rs 24% i Brčko distrikt 3%

ODGOVORITE
Name

Milidrag Hazim

19.08.2022 07:22

Pa kako bi tata i sin onda stavili milione u džepove.Sve što radi porodica Dodik, radi zbog svog bogaćenja.To je pametnim jasno a ovim glupsonima crvenim nije.Djeca po zapadu im rade a Milina krčme budžet.Bravo glupi narode,bravo.

Name

TB

19.08.2022 06:11

Ko zna šta je bolje.Vrijeme će pokazati a mislim da bi bilo najbolje da Republika Srpska ili HET sam to radi.

ODGOVORITE
Name

Hjo

19.08.2022 06:23

"U organizaciji Transparency International (TI) BiH kažu da im ERS nije željela dostaviti ugovor kojim je mađarski investitor došao do koncesije za elektranu, te da je LREN bez javnog nadmetanja došao do nje." Pa koji ste vi onda...faktor, kad niko nista nece da vam dostavi, kaze, pokaze? Ima li iko ili ista u RS da moze to zahtjevati, gdje je opozicija, NSRS da zahtjeva da se sve pokaze? Tako mogu ueaditi bilo sta, j samo odbiti da daju informacije. Niko nista ne radi, samo se neki putevi i slicno obecava pred izbore, a 4 godine svi zajedno rade i grabe.

ODGOVORITE
Name

Uzas uzas

19.08.2022 07:11

Da jedan covjek ima moc nad svima nama da prodaje manipulise pere novac rad sta hoce i da mu niko nista nemoze

Name

Милан Срнац

19.08.2022 07:06

Фукаретина и криминалац додиг , прода и уништи све ,прода Републику Српску , мрцина !

ODGOVORITE
Name

borac

19.08.2022 07:18

Dajte tom pijacaru dodiku jos jedan mandat da nas rasproda.

ODGOVORITE
Name

Re

19.08.2022 09:08

Pa sve je već rasprodao, vidiš da je požurio da prije izbora proda "Aluminu" i Rudnik "Ljubija" ( vjerujem da se u oba posla dobro "ugradio") plašeći se da poslije izbora neće biti u poziciji da to uradi. Onaj ko dođe na vlast posle njega nasledit će praznu kasu, 6 milijardi duga i raskrčmljene resurse RS. Ovo nam ne bi uradio ni najveći neprijatelj, onaj ko nam misli i želi najgore.

Name

mislim

19.08.2022 07:19

Iza madjara je Igor Dodik mafija je to.

ODGOVORITE
Name

Nikola

19.08.2022 07:30

Dok je crvena sekta na vlasti da jos ogole ovo malo što ostade.

ODGOVORITE
Name

Du

19.08.2022 07:47

Boze sacuvaj sta moramo gledat, ovaj igor veci gad nego mu caca

ODGOVORITE
Name

B.luka

19.08.2022 08:07

Žao mi je što nisam otišao i odveo svoju djecu odavde,ali daće bog biće prilike.... Za ovu i ovakvu Srpsku se nisam borio i neću nikada... Ovo je ekonomski, demografski ,socijalni i svaki drugi oblik genocida protiv R.S i njenog stanovništva... Uskoro će sektaši raportirati "Zadatak izvršen R.S više ne postoji" to im i jeste cilj , zato im je volja na transporteru doveden na vlast.

ODGOVORITE
Name

Optimista

19.08.2022 08:58

Problem je sto je ERS koncesiju dobila bez javnog poziva, a onda ustupila drugom privrednom društvu i tako izigrala Zakon o koncesijama. Da je bio javni poziv prijavilo bi se vise privrednih društava i koncesiju bi dobilo preduzeće koje pripremi najpovoljniju ponudu. Sad raskidati ugovor o koncesiji nema smisla jer su koncesione naknade niske, a steta ukoliko dodje do tuzbe bi mogla biti velika. Treba raditi na zabrani zloupotrebe zakona od koncesijama da bi se izbjegle ovakve pojave., odnosno zabraniti ustupanje koncesija. Veliki broj kvazi privrednih društava je potpisao ugovor o koncesijama iako nemaju ni 1 KM, da bi ih poslije prodali, a veliki investitori ne bi gubili 2 god na papirologiju. Ovu pojavu nije mogla ni jedna vlada da kontroliše, a sad su to krenula raditi i javna preduzeća.

ODGOVORITE
Name

Bojan

19.08.2022 10:17

Kada istrazni organi nesto ovdje pokrenu onda sa ovim poslom nesto ne stima.Zasad nema nista od toga,a ko bi se usudio da uvale Madjare u neku aferu?Jos bi vise sebe uvalio.

ODGOVORITE
Name

Ivan

19.08.2022 11:35

Prodaće on i kosti pokojnog dede, a kad zagusti - Rusija.

ODGOVORITE
Name

Belo oko mene

19.08.2022 20:56

Šta se ono bijeli u gori zelenoj??? Zašto više niko ne spominje zapljenu droge iz jednog marketa u BL? Ovo više nije normalno šta se radi, ljude hapse za metar drva a ovim crvenima ništa se ne može!

ODGOVORITE