Шта каже власт а шта грађани о животу у Српској?

"Мислим да смо на ивици катастрофе што се тиче социјале. То што се на телевизији хвалишу, то треба практично показати. Србија је у региону најјача. Само да сам мало млађи већ би тражио визу за Србију да тамо живимо са оним господином Вучићем.", кажу, између осталог, грађани Бијељине.

Република Српска 18.08.2022 | 20:05
Шта каже власт а шта грађани о животу у Српској?

Какав је животни стандард грађана у Републици Српској? Питање је на које различите одговоре даје народ и власт. 

На измаку свог мандата, предсједник Владе Радован Вишковић похвалио се да у Републици Српској расту плате, пензије, БДП, број запослених, а, каже, да нисмо ни презадужени.

"Радио сам и функционисао и водио једну од значајних институција Републике Српске, као што је Влада Републике Српске и успјели смо да направимо ове показатеље на које сам ја поносан". рекао је Вишковић у интервјуу Срни.

Све то звучи релаксирајуће, док не зађете међу народ. Доносимо неке од одговора грађана анкетираних у Бијељини.

"У односу на окружење баш смијешно живимо овдје. Људи на просјачком штапу."

"Плате и пензије су премале за стандард. Цијене иду горе, расту сваки дан. Требало би плате да дигну да би пратило једно за другим."

"А ти министри и представници Владе, то је чиста лоповија. Не може он подићи себи плату 500 КМ а већ има 7-8 хиљада, а овај свијет нема хљеба да једе."

"Мислим да смо на ивици катастрофе што се тиче социјале. То што се на телевизији хвалишу, то треба практично показати. Србија је у региону најјача. Само да сам мало млађи већ би тражио визу за Србију да тамо живимо са оним господином Вучићем.", кажу, између осталог, грађани Бијељине.

Чини се да власт слабо залази међу народ, па се држи формалних показатеља узрокованих падом новчане вриједности, сматра струка.

"Поводом изјаве господина Вишковића, подсјетићу на једну стару народну изреку - чега се паметан стиди… онај други се хвали. На шта је то поносан? На повећање макроекономских показатеља у номиналним износима у условима инфлације од 15%, па да је то реално и стандард грађана би био већи", каже економиста Мирјана Орашанин.

Осврћући се на Вишковићеву тврдње да је поносан Мирко Шаровић, предсједник СДС каже:

"Ако смо ми спали да појединим категоријама дијелимо по 100 КМ, а на инфлацији су добили 1.000 КМ по сваком појединцу, онда можемо да знамо докле смо стигли".

Похвалио се Вишковић и растом просјечне плате, од 16, 8 одсто, али је занемарио чињеницу да она може покрити тек половину сидниклане потрошачке корпе, поручују економисти.

"Један запослени радник од своје просјечне плате не може у потпуности покрити ни прехрану за своју четверочлану проодицу.", каже Орашанин.

Да је Влада хтјела да заштити грађане од инфлаторног удара, могла је то кроз укидање акциза, или смањење стопе ПДВ на основне животне намирнице, додаје Орашанин. О постигнућима у Вишковићевом мандату, довољно говоре и 4 километра аутопута за 4 године.

"Значи годишње 1 километар аутопута па то је брука и срамота, без 40-50 километара на годишњем ниову не треба причати уопште. Ако израчунамо колико се узело новца по основу акциза онда морамо да се запитамо шта је са тим новцем за ове 4 године. Да не гиворимо о угроженом стандарду становиштва. 50% је скупљи живот него што је био прије 6 мјесеци онда је јасно да је ово што прича Вишковић прича без било каквог основа.", додаје Шаровић.

Предсједник Владе се одродио од народа, кажу из опозиције.

Дарко Бабаљ, посланик СДС у НСРС коментаришући Вишковићеву изјаву каже:

"Вишковић данас не може изаћи пред народ, а треба да пита све што он каже. Како живе просвјетни радници? Како живе пензионери? Како живе здравствени радници? Да ли нам омладина одлази или не одлази? Оно што је сигурно да је ово најгора влада од постанка Републике Српске на челу са Радованом Вишковићем", закључује Бабаљ.

Из рада Владе на челу са предсједником Вишковићем не види се тежња за социјалном правдом, јер још увијек око 40 одсто радника живи на минималцу, дупло мањем од просјечне плате, а потрошачка корпа је вишеструко порасла, закључују наши саоговорници.

(БН Фото: Архива)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

40 Британских обавештајаца

18.08.2022 18:22

Главном "баји"и његовој дружини термити репрезентације је Република Србска обећана земља,док за оне који су је стварали маћеха!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.08.2022 20:12

Балван се само прави мутав ал добро краде.

Name

Ре

18.08.2022 20:15

Рај на земљи за љигавце и криминалце

Name

ВИСКОВИЦУ ДИСПСЦЕРУ

18.08.2022 18:52

ФУКАРО ДИСПАЦЕРУ.. ЈУЦЕ СИ БИО ДИСПАЦЕР ГРИЦКАО ПЛАЦИЦУ.. А ДАНАС ВИСКОВИЦ ЗДЕРЕ ПИЈЕ У ВЛАДИ КАО ФУКАРА.. ЗДЕРУ ОЦИ ГЛАДНЕ.. ФУ СТОКО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

18.08.2022 18:56

Премијера Вишковића, за такве изјаве, треба кривично гонити и треба да заврши у затвору. Он мисли да народ не зна како то изгледа кад се склони од камера, онда мисли у себи да је паметан а ми сви глупи, да га боли уво за народ, за живот, ко ће отићи трбухом за крухом итд.. У затвор..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИСКОВИЦ ФОКА

18.08.2022 18:59

ФОКА СЕРЕ ЈЕДЕ СПАВА... ФОКААААА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

18.08.2022 19:09

А шта ћеш мислити о томе.Ниста добро након њиховог дизања плате и након подјеле оних фамозних100км.Ста има ту да се мисли.Све је речено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

18.08.2022 19:11

На почетку ове године плаçали смо хљеб једну марку,а сад тај исти хљеб марку и шесдесет фенинга. Чиме се хвале са ових 100 марка које је неко добио а неко није. Да су бог дàо цијене са почетка године па да ништа нису повећавали ни давали онда би се боље могли хвалити. Сам себе не хвали, ако те други хвали то је успјех.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

18.08.2022 19:45

Какав живот бре јад и чемер ми смо робови.Да мисле на свој народ не би дозволили да им ориватници држе раднке ко стоку сваки дан недељама без права на слободан дан за 600 до 700 км радници морају да причају шта они кажу нит плаћају годишњи нит га дају ако нећеш на море а ко ће на море с њиховом биједном платом.Мало се распитајте за фирме уЗворнику каоСтуден пром Дрина обућс како мућће и психички и физички раднике до изнемоглости.Јел се тиме фали власт у републици српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

18.08.2022 20:51

Добро људи, не моземо кривит Радована и Зељку, знамо да они раде само оно сто им се казе односно мора им се записат, а не мозе ни Милорад на све стране, има ту предсједниство, има странка, проинтер, воцњак, ракија, ресторан, разна имовина по срб и рус...

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

18.08.2022 20:57

НЕОБРАЗОВАНИ Народ је крив, што је оваква углавном НЕОБРАЗОВАНИ В Л А С Т. СВидио им се БАЈА ПОД ШАТОРОМ. Српска посла. МОЗАК СЕ УКЉУЧИ, КАД ЈЕ СТОМАК ГЛАДАН. Сад смо ТУ послије 17 год. СНСД. За то су једини спас ИЗБОРИ 2.10. ШАРОВИЋ, ЈЕЛЕНА, ВУКАН, РАДОВИЋ. ИНАЧЕ. НАС РС НЕЋЕ БИТИ. БИЋЕМО, САМИ СЕБИ КРИВИ. СВЕ ДОБИЛИ У ДЕЈТОНУ, А ДОМАЋИ. П Р О Ћ Е Р Д А Л И. Пензионер. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

18.08.2022 22:51

Ста кажу бице добро , али само нама , хахаха,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

19.08.2022 02:57

Па све чиме се хвале је заслуга народа који је отишао масовно на рад у богате земље.Овде додју на одмор троше,родбини шаљу они троше али ипак мислим да ће им се то разбити од главу,сит народ више није тако послушан,уцјене непролазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

19.08.2022 06:14

Досли дивљи и истјерали питоме.Рqј за неписмене,фукаре,лопове и лазове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

19.08.2022 07:17

Народ послао дјецу у Европу саљу сваки мјесец зато народ презивљава