Šta kaže vlast a šta građani o životu u Srpskoj?

"Mislim da smo na ivici katastrofe što se tiče socijale. To što se na televiziji hvališu, to treba praktično pokazati. Srbija je u regionu najjača. Samo da sam malo mlađi već bi tražio vizu za Srbiju da tamo živimo sa onim gospodinom Vučićem.", kažu, između ostalog, građani Bijeljine.

Republika Srpska 18.08.2022 | 20:05
Šta kaže vlast a šta građani o životu u Srpskoj?

Kakav je životni standard građana u Republici Srpskoj? Pitanje je na koje različite odgovore daje narod i vlast. 

Na izmaku svog mandata, predsjednik Vlade Radovan Višković pohvalio se da u Republici Srpskoj rastu plate, penzije, BDP, broj zaposlenih, a, kaže, da nismo ni prezaduženi.

"Radio sam i funkcionisao i vodio jednu od značajnih institucija Republike Srpske, kao što je Vlada Republike Srpske i uspjeli smo da napravimo ove pokazatelje na koje sam ja ponosan". rekao je Višković u intervjuu Srni.

Sve to zvuči relaksirajuće, dok ne zađete među narod. Donosimo neke od odgovora građana anketiranih u Bijeljini.

"U odnosu na okruženje baš smiješno živimo ovdje. Ljudi na prosjačkom štapu."

"Plate i penzije su premale za standard. Cijene idu gore, rastu svaki dan. Trebalo bi plate da dignu da bi pratilo jedno za drugim."

"A ti ministri i predstavnici Vlade, to je čista lopovija. Ne može on podići sebi platu 500 KM a već ima 7-8 hiljada, a ovaj svijet nema hljeba da jede."

"Mislim da smo na ivici katastrofe što se tiče socijale. To što se na televiziji hvališu, to treba praktično pokazati. Srbija je u regionu najjača. Samo da sam malo mlađi već bi tražio vizu za Srbiju da tamo živimo sa onim gospodinom Vučićem.", kažu, između ostalog, građani Bijeljine.

Čini se da vlast slabo zalazi među narod, pa se drži formalnih pokazatelja uzrokovanih padom novčane vrijednosti, smatra struka.

"Povodom izjave gospodina Viškovića, podsjetiću na jednu staru narodnu izreku - čega se pametan stidi… onaj drugi se hvali. Na šta je to ponosan? Na povećanje makroekonomskih pokazatelja u nominalnim iznosima u uslovima inflacije od 15%, pa da je to realno i standard građana bi bio veći", kaže ekonomista Mirjana Orašanin.

Osvrćući se na Viškovićevu tvrdnje da je ponosan Mirko Šarović, predsjednik SDS kaže:

"Ako smo mi spali da pojedinim kategorijama dijelimo po 100 KM, a na inflaciji su dobili 1.000 KM po svakom pojedincu, onda možemo da znamo dokle smo stigli".

Pohvalio se Višković i rastom prosječne plate, od 16, 8 odsto, ali je zanemario činjenicu da ona može pokriti tek polovinu sidniklane potrošačke korpe, poručuju ekonomisti.

"Jedan zaposleni radnik od svoje prosječne plate ne može u potpunosti pokriti ni prehranu za svoju četveročlanu proodicu.", kaže Orašanin.

Da je Vlada htjela da zaštiti građane od inflatornog udara, mogla je to kroz ukidanje akciza, ili smanjenje stope PDV na osnovne životne namirnice, dodaje Orašanin. O postignućima u Viškovićevom mandatu, dovoljno govore i 4 kilometra autoputa za 4 godine.

"Znači godišnje 1 kilometar autoputa pa to je bruka i sramota, bez 40-50 kilometara na godišnjem niovu ne treba pričati uopšte. Ako izračunamo koliko se uzelo novca po osnovu akciza onda moramo da se zapitamo šta je sa tim novcem za ove 4 godine. Da ne givorimo o ugroženom standardu stanovištva. 50% je skuplji život nego što je bio prije 6 mjeseci onda je jasno da je ovo što priča Višković priča bez bilo kakvog osnova.", dodaje Šarović.

Predsjednik Vlade se odrodio od naroda, kažu iz opozicije.

Darko Babalj, poslanik SDS u NSRS komentarišući Viškovićevu izjavu kaže:

"Višković danas ne može izaći pred narod, a treba da pita sve što on kaže. Kako žive prosvjetni radnici? Kako žive penzioneri? Kako žive zdravstveni radnici? Da li nam omladina odlazi ili ne odlazi? Ono što je sigurno da je ovo najgora vlada od postanka Republike Srpske na čelu sa Radovanom Viškovićem", zaključuje Babalj.

Iz rada Vlade na čelu sa predsjednikom Viškovićem ne vidi se težnja za socijalnom pravdom, jer još uvijek oko 40 odsto radnika živi na minimalcu, duplo manjem od prosječne plate, a potrošačka korpa je višestruko porasla, zaključuju naši saogovornici.

(BN Foto: Arhiva)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

40 Britanskih obaveštajaca

18.08.2022 18:22

Glavnom "baji"i njegovoj družini termiti reprezentacije je Republika Srbska obećana zemlja,dok za one koji su je stvarali maćeha!

ODGOVORITE
Name

Re

18.08.2022 20:12

Balvan se samo pravi mutav al dobro krade.

Name

Re

18.08.2022 20:15

Raj na zemlji za ljigavce i kriminalce

Name

VISKOVICU DISPSCERU

18.08.2022 18:52

FUKARO DISPACERU.. JUCE SI BIO DISPACER GRICKAO PLACICU.. A DANAS VISKOVIC ZDERE PIJE U VLADI KAO FUKARA.. ZDERU OCI GLADNE.. FU STOKO

ODGOVORITE
Name

Pravda

18.08.2022 18:56

Premijera Viškovića, za takve izjave, treba krivično goniti i treba da završi u zatvoru. On misli da narod ne zna kako to izgleda kad se skloni od kamera, onda misli u sebi da je pametan a mi svi glupi, da ga boli uvo za narod, za život, ko će otići trbuhom za kruhom itd.. U zatvor..

ODGOVORITE
Name

VISKOVIC FOKA

18.08.2022 18:59

FOKA SERE JEDE SPAVA... FOKAAAAA

ODGOVORITE
Name

Tatar

18.08.2022 19:09

A šta ćeš misliti o tome.Nista dobro nakon njihovog dizanja plate i nakon podjele onih famoznih100km.Sta ima tu da se misli.Sve je rečeno.

ODGOVORITE
Name

Hercegovac

18.08.2022 19:11

Na početku ove godine plaçali smo hljeb jednu marku,a sad taj isti hljeb marku i šesdeset feninga. Čime se hvale sa ovih 100 marka koje je neko dobio a neko nije. Da su bog dào cijene sa početka godine pa da ništa nisu povećavali ni davali onda bi se bolje mogli hvaliti. Sam sebe ne hvali, ako te drugi hvali to je uspjeh.

ODGOVORITE
Name

Rada

18.08.2022 19:45

Kakav život bre jad i čemer mi smo robovi.Da misle na svoj narod ne bi dozvolili da im orivatnici drže radnke ko stoku svaki dan nedeljama bez prava na slobodan dan za 600 do 700 km radnici moraju da pričaju šta oni kažu nit plaćaju godišnji nit ga daju ako nećeš na more a ko će na more s njihovom bijednom platom.Malo se raspitajte za firme uZvorniku kaoStuden prom Drina obućs kako mućće i psihički i fizički radnike do iznemoglosti.Jel se time fali vlast u republici srpskoj

ODGOVORITE
Name

BL

18.08.2022 20:51

Dobro ljudi, ne mozemo krivit Radovana i Zeljku, znamo da oni rade samo ono sto im se kaze odnosno mora im se zapisat, a ne moze ni Milorad na sve strane, ima tu predsjednistvo, ima stranka, prointer, vocnjak, rakija, restoran, razna imovina po srb i rus...

ODGOVORITE
Name

+

18.08.2022 20:57

NEOBRAZOVANI Narod je kriv, što je ovakva uglavnom NEOBRAZOVANI V L A S T. SVidio im se BAJA POD ŠATOROM. Srpska posla. MOZAK SE UKLJUČI, KAD JE STOMAK GLADAN. Sad smo TU poslije 17 god. SNSD. Za to su jedini spas IZBORI 2.10. ŠAROVIĆ, JELENA, VUKAN, RADOVIĆ. INAČE. NAS RS NEĆE BITI. BIĆEMO, SAMI SEBI KRIVI. SVE DOBILI U DEJTONU, A DOMAĆI. P R O Ć E R D A L I. Penzioner. Krajišnik.

ODGOVORITE
Name

Niko

18.08.2022 22:51

Sta kažu bice dobro , ali samo nama , hahaha,

ODGOVORITE
Name

Fenix

19.08.2022 02:57

Pa sve čime se hvale je zasluga naroda koji je otišao masovno na rad u bogate zemlje.Ovde dodju na odmor troše,rodbini šalju oni troše ali ipak mislim da će im se to razbiti od glavu,sit narod više nije tako poslušan,ucjene neprolaze.

ODGOVORITE
Name

Istina

19.08.2022 06:14

Dosli divlji i istjerali pitome.Rqj za nepismene,fukare,lopove i lazove.

ODGOVORITE
Name

Dragan

19.08.2022 07:17

Narod poslao djecu u Evropu salju svaki mjesec zato narod prezivljava