Млади их не желе: Филозофија и екологија пале у заборав

Конкурс за упис студената у другом уписном року расписан је јуче на оба универзитета у РС, гдје је остало слободно више од 1.680 мјеста, а чини се да поједини студијски програми, као што су филозофија, екологија те техничко васпитање, падају у заборав.

Република Српска 18.08.2022 | 08:06
Млади их не желе:  Филозофија и екологија пале у заборав

Како су саопштили у Универзитету у Бањалуци, планиран је упис 807 студента, од наведеног броја, њих 537 може бити уписано у категорији буџет, 169 на самофинансирањем, а план је да се упише и 78 страних те 23 ванредна студента.

Највећи број студената у другом уписном року прима Електротехнички факултет, гдје је слободно 107 мјеста, Природноматематички факултет, гдје је остало слободно 80 мјеста, те Филозофски факултет са 76 мјеста и Филолошки са 75 мјеста.

Када је ријеч о Универзитету у Источном Сарајеву, у другом уписном року планиран је упис 881 студента, од тога 535 студената на буџету, 148 на самофинансирању, док је план да се упише и 107 страних те 91 ванредни студент.

Како је за "Независне новине" рекао Срђан Душанић, декан Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци, на првом уписном року била су пријављена 194 кандидата те да су уписали 123.

"Највећа заинтересованост била је на психологији, гдје смо попунили сва мјеста, осим мјеста за стране држављане", рекао је Душанић.

Додао је да је слична ситуација и на студијском програму Претшколско васпитање, гдје је остало једно празно мјесто на буџету.

Како је истакао, најмање интересовање будући бруцоши су исказали за студијски програм филозофије и историје.

"Традиционално имамо најмање интересовање за студијски програм историја и филозофију, мада смо ове године имали нешто више кандидата на историји у односу на прошлу годину, али на филозофији је био мањи број кандидата", казао је Душанић.

Навео је да су на филозофији уписали седам студената, те да је остало још осам слободних мјеста, а да је проблем мале заинтересованости за филозофију проблем који је примјетан и у цијелом региону.

"То је проблем у цијелом региону, а поготово у нашој држави. Треба видјети шта радити у будућности, требало би освјежити тај студијски програм", рекао је Душанић.

Истакао је да је још већи проблем што за студенте друштвених и хуманистичких усмјерења, посебно за филозофију, нема толико мјеста за запошљавање.

Горан Трбић, декан Природноматематичког факултета Универзитета у Бањалуци, за "Независне новине" је рекао да је највећи број слободних мјеста остао на екологији и заштити животне средине, као и на техничком васпитању и информатици, гдје је остало по 15 неупражњених мјеста.

"За други рок већ имамо заинтересованих за ова два студијска програма, тако да очекујемо да ту попунимо мјеста, тешко да ћемо попунити сва мјеста, али ће бити сигурно студената за ова два програма", рекао је Трбић.

(БН/Независне)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Милан

18.08.2022 06:41

Сто се чудите? Па на државним факултетима треба колко толко учити, а на приватним је чиста зајебанција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.08.2022 07:47

Најбољи ђаци уписују средње школе са којом могу вани,значи пола их неће на факултет,за факултете ће нам остати пољопривредни техничари на приватним факултетима.

Name

РЕ Милан

18.08.2022 08:00

Као прво и то што се "треба учити" је било застарило прије 20г (буквално), а сад је тотална набулоза. Међутим, није то једини проблем, имаш 20% професора КОМПЛЕКСАША, који се ИЖИВЉАВАЈУ... А осим тога и државни је некоме приватни, ако професори знају тату...

Name

Татар

18.08.2022 08:51

То што је занемарена филозофија и није нека штета поготово кад погледам ове наше "филозофе" али екологија је будућност.У нормалном свету у ту грану се све више улазе јер је она важан фактор здрава живљења и опстанка планете

Name

Дејан Каракасевиц

19.08.2022 14:23

Да,да. Види се да ниси покупио информације из свих дрзава у вези са факултетима. Није проблем то, него је свима доста филозофа и филозофирања у зивоту!

Name

Децко

18.08.2022 07:51

Увијек сте се залили колико протекторат улазе у сколовање, да би незахвална дјеца на крају отисла радити у иностранство! И боље вам је сто немате кога малтретирати васим заосталим образовним системом.... Гдје је проблем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

горчин

18.08.2022 09:17

Неће нико да студира историју? Баш штета! Толико смо се намучили док смо историју прекројили и промијенили и направили је јединственом и другачијом од свих других верзија широм свијета. И сад то нико више не цијени. Тужно.

Name

Ноле

18.08.2022 13:21

Ре горцин:а ста смо ми то прекројили и промијенили,ајде нас просвијетли...

Name

мислим

18.08.2022 11:05

Ниједно од тога нам није уродјено .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

18.08.2022 14:00

Историју воле дјеца комуниста.дједови су им причали лажи и како су писали лажну историју.ништа чудно.

Name

в.д. коментатор

18.08.2022 20:21

Страница "Уписи" на сајту ЕТФ-а БЛ дословце рекламира учење језика које нико не говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.08.2022 04:49

Дозволили сте приватне факултете ...сад гледајте! На катедри падагогије прије пар година неколико старијих професора тотални лудаци. Надам се да су се до сада пензионисали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јааас

19.08.2022 08:01

Само нека власт и даље подржава куповину диплома и запошљавање таквих. Пола руководиоца су нам полуписмени са купљеним дипломама. Имам мастер са државног факултета,жена државни факултет и дијете бистро да може вјероватно завршити шта хоће. Пита шта да ради? Сине,или иди ван или да ти купим диплому и да уђеш у политику. Што да се патиш као родитељи да би те неки полуписмени приватник понижавао јер до државног посла неможеш јер ниси политички активан или си аполитичан. Ако останеш овде, знај да ће ти за пар година шеф, начелник, министар,амбасадор... бити неки твој друг што је једва завршио и основну али или ће имати некога на функцији да га вуче или ће бити ректални алпиниста и бавити се политиком...

ОДГОВОРИТЕ