Mladi ih ne žele: Filozofija i ekologija pale u zaborav

Konkurs za upis studenata u drugom upisnom roku raspisan je juče na oba univerziteta u RS, gdje je ostalo slobodno više od 1.680 mjesta, a čini se da pojedini studijski programi, kao što su filozofija, ekologija te tehničko vaspitanje, padaju u zaborav.

Republika Srpska 18.08.2022 | 08:06
Mladi ih ne žele:  Filozofija i ekologija pale u zaborav

Kako su saopštili u Univerzitetu u Banjaluci, planiran je upis 807 studenta, od navedenog broja, njih 537 može biti upisano u kategoriji budžet, 169 na samofinansiranjem, a plan je da se upiše i 78 stranih te 23 vanredna studenta.

Najveći broj studenata u drugom upisnom roku prima Elektrotehnički fakultet, gdje je slobodno 107 mjesta, Prirodnomatematički fakultet, gdje je ostalo slobodno 80 mjesta, te Filozofski fakultet sa 76 mjesta i Filološki sa 75 mjesta.

Kada je riječ o Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, u drugom upisnom roku planiran je upis 881 studenta, od toga 535 studenata na budžetu, 148 na samofinansiranju, dok je plan da se upiše i 107 stranih te 91 vanredni student.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Srđan Dušanić, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, na prvom upisnom roku bila su prijavljena 194 kandidata te da su upisali 123.

"Najveća zainteresovanost bila je na psihologiji, gdje smo popunili sva mjesta, osim mjesta za strane državljane", rekao je Dušanić.

Dodao je da je slična situacija i na studijskom programu Pretškolsko vaspitanje, gdje je ostalo jedno prazno mjesto na budžetu.

Kako je istakao, najmanje interesovanje budući brucoši su iskazali za studijski program filozofije i istorije.

"Tradicionalno imamo najmanje interesovanje za studijski program istorija i filozofiju, mada smo ove godine imali nešto više kandidata na istoriji u odnosu na prošlu godinu, ali na filozofiji je bio manji broj kandidata", kazao je Dušanić.

Naveo je da su na filozofiji upisali sedam studenata, te da je ostalo još osam slobodnih mjesta, a da je problem male zainteresovanosti za filozofiju problem koji je primjetan i u cijelom regionu.

"To je problem u cijelom regionu, a pogotovo u našoj državi. Treba vidjeti šta raditi u budućnosti, trebalo bi osvježiti taj studijski program", rekao je Dušanić.

Istakao je da je još veći problem što za studente društvenih i humanističkih usmjerenja, posebno za filozofiju, nema toliko mjesta za zapošljavanje.

Goran Trbić, dekan Prirodnomatematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, za "Nezavisne novine" je rekao da je najveći broj slobodnih mjesta ostao na ekologiji i zaštiti životne sredine, kao i na tehničkom vaspitanju i informatici, gdje je ostalo po 15 neupražnjenih mjesta.

"Za drugi rok već imamo zainteresovanih za ova dva studijska programa, tako da očekujemo da tu popunimo mjesta, teško da ćemo popuniti sva mjesta, ali će biti sigurno studenata za ova dva programa", rekao je Trbić.

(BN/Nezavisne)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Milan

18.08.2022 06:41

Sto se čudite? Pa na državnim fakultetima treba kolko tolko učiti, a na privatnim je čista zajebancija.

ODGOVORITE
Name

re

18.08.2022 07:47

Najbolji đaci upisuju srednje škole sa kojom mogu vani,znači pola ih neće na fakultet,za fakultete će nam ostati poljoprivredni tehničari na privatnim fakultetima.

Name

RE Milan

18.08.2022 08:00

Kao prvo i to što se "treba učiti" je bilo zastarilo prije 20g (bukvalno), a sad je totalna nabuloza. Međutim, nije to jedini problem, imaš 20% profesora KOMPLEKSAŠA, koji se IŽIVLJAVAJU... A osim toga i državni je nekome privatni, ako profesori znaju tatu...

Name

Tatar

18.08.2022 08:51

To što je zanemarena filozofija i nije neka šteta pogotovo kad pogledam ove naše "filozofe" ali ekologija je budućnost.U normalnom svetu u tu granu se sve više ulaze jer je ona važan faktor zdrava življenja i opstanka planete

Name

Dejan Karakasevic

19.08.2022 14:23

Da,da. Vidi se da nisi pokupio informacije iz svih drzava u vezi sa fakultetima. Nije problem to, nego je svima dosta filozofa i filozofiranja u zivotu!

Name

Decko

18.08.2022 07:51

Uvijek ste se zalili koliko protektorat ulaze u skolovanje, da bi nezahvalna djeca na kraju otisla raditi u inostranstvo! I bolje vam je sto nemate koga maltretirati vasim zaostalim obrazovnim sistemom.... Gdje je problem?

ODGOVORITE
Name

gorčin

18.08.2022 09:17

Neće niko da studira istoriju? Baš šteta! Toliko smo se namučili dok smo istoriju prekrojili i promijenili i napravili je jedinstvenom i drugačijom od svih drugih verzija širom svijeta. I sad to niko više ne cijeni. Tužno.

Name

Nole

18.08.2022 13:21

Re gorcin:a sta smo mi to prekrojili i promijenili,ajde nas prosvijetli...

Name

mislim

18.08.2022 11:05

Nijedno od toga nam nije urodjeno .

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

18.08.2022 14:00

Istoriju vole djeca komunista.djedovi su im pričali laži i kako su pisali lažnu istoriju.ništa čudno.

Name

v.d. komentator

18.08.2022 20:21

Stranica "Upisi" na sajtu ETF-a BL doslovce reklamira učenje jezika koje niko ne govori.

ODGOVORITE
Name

Re

19.08.2022 04:49

Dozvolili ste privatne fakultete ...sad gledajte! Na katedri padagogije prije par godina nekoliko starijih profesora totalni ludaci. Nadam se da su se do sada penzionisali.

ODGOVORITE
Name

Jaaas

19.08.2022 08:01

Samo neka vlast i dalje podržava kupovinu diploma i zapošljavanje takvih. Pola rukovodioca su nam polupismeni sa kupljenim diplomama. Imam master sa državnog fakulteta,žena državni fakultet i dijete bistro da može vjerovatno završiti šta hoće. Pita šta da radi? Sine,ili idi van ili da ti kupim diplomu i da uđeš u politiku. Što da se patiš kao roditelji da bi te neki polupismeni privatnik ponižavao jer do državnog posla nemožeš jer nisi politički aktivan ili si apolitičan. Ako ostaneš ovde, znaj da će ti za par godina šef, načelnik, ministar,ambasador... biti neki tvoj drug što je jedva završio i osnovnu ali ili će imati nekoga na funkciji da ga vuče ili će biti rektalni alpinista i baviti se politikom...

ODGOVORITE