Тужба Српској због продаје ФГ "Бирач" "Павгорду"

Повјерилац Фабрике глинице „Бирач“ адвокат Владимир Милошевић поднио је тужбу против Републике Српске и свих институција које су са „Павгордом“ потписале уговоре о продаји државних потраживања од ове фабрике тврдећи да су они ништави и да је закључак Владе, на основу којег су потраживања продата, незаконит, сазнаје ЦАПИТАЛ.

Република Српска 17.08.2022 | 13:58
Тужба Српској због продаје ФГ "Бирач" "Павгорду"

Тужбом су обухваћени Влада РС, Министарство финансија, Пореска управа, Фонд здравственог осигурања (ФЗО) РС, Фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС, „Воде Српске“, „Електро – Бијељина“, „Водовод и комуналије“ Зворник као и „Павгорд“ и ФГ „Бирач“.

Милошевић у тужби, која је у посједу ЦАПИТАЛ-а, наводи да је Влада доношењем спорног закључка о продаји 42,3 милиона КМ потраживања од ФГ „Бирач“ прекршила више закона због чега ће судским путем покушати да докаже да су уговори ништави и без правног дејства на стечајну масу.

Између осталог, навео је да Влада није надлежна за продају потраживања републичких институција и да није овлашћена да „налаже“ Министарству финансија РС и Пореској управи или да „препоручује“ осталим институцијама да закључују уговоре из грађанског права.

Влада погодовала приватном на штету јавног интереса

Навео је и да владин закључак не садржи никакво образложење тако да није јасно на основу којих прописа је донесена одлука о продаји потраживања, што га чини незаконитим.

Тврди и да је Влада доношењем закључка о продаји потраживања погодовала приватним интересима на штету јавног интереса.

То се, наводи, посебно огледа у чињеници да је цјелокупан поступак, иако апсолутно недопуштен и противан принудним прописима и јавном поретку, јер су предмет продаје потраживања која представљају јавне приходе, вођен иза затворених врата, нетранспарентно и искључиво у интересу „Павгорда“.

„Имајући у виду да ’Алумина’ запошљава преко 1.600 радника, да има годишњи промет већи од 300 милиона КМ, а да државни повјериоци имају практично већински пакет потраживања од ФГ ’Бирач’, јасно је да се продајом тих потраживања приватном лицу, које при томе води вишемилионске спорове против ’Алумине’ и ’Бирача’ и на све начине покушава да управља њима, погодује приватним интересима на штету јавног интереса“, наведено је у тужби.

Уговори са „Батагоном“ нису раскинути?

Занимљиво је да је у тужби наведено и да су уговори са „Батагоном“, којем је Влада РС прије неколико година продала потраживања, а затим те уговоре раскинула јер није платио уговорену цифру, нису раскинути.

„Иако је Влада јавно објавила да је раскинула уговоре са ’Батагоном’ они нису раскинути у законом прописаној форми и егзистирају и даље у правном промету“, пише у тужби.

Даље наводи да је владин закључак, све и да је имала право да одлучује о продаји ових потраживања, ништав јер нигдје није био објављен оглас о јавној продаји потраживања нити су било којим актом одређени услови продаје.

Као примјер наводи стечај „Житопромета“ и „Шећеране“ гдје је Пореска управа такође продала потраживања, али по расписаном јавном позиву.

„Јасно је да је Влада поступала у најмању руку непринципијелно, поред тога што је поступала самовољно, незаконито и супротно јавном поретку и јавном интересу, а у корист приватног интереса“, пише у тужби.

Милошевић тражи да се „Павгорд“ не призна као повјерилац до окончања поступка

Милошевић је затражио и да суд по службеној дужности од Владе РС тражи увид у записник о евалуацији понуда и комуникацију Министарства финансија РС са свим другим понуђачима.

Сазнајемо и да је Милошевић од стечајног судије и стечајног управника ФГ „Бирач“ затражио да не уписују „Павгорд“ у табелу признатих или оспорених потраживања све до правоснажног окончања поступка који је покренуо.

Милошевић за ЦАПИТАЛ каже да је овдје кључно да су институције „Павгорду“ продале потраживања која су непреносива јер се ради о јавним приходима, као што су порези и доприоноси.

„Ви не можете те приходе пренијети на неко физичко или правно лице. Када би такво нешто држава прихватила ми бисмо имали потпуну анархију. Међутим, има најмање десет или 15 разлога за утврђивање ништавости ових уговора. Они су ова потраживања прометовали у једној потпуно нетранспарентној процедури. Што је био проблем, под условом да је продаја уопште могућа, да се распише јавни конкурс? Такође, спорна је и банкарска гаранција, која је ненаплатива“, истакао је Милошевић.

Према незваничним информацијама, тужбе разматрају и још неки повјериоци ФГ “Бирач“.

(Цапитал)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Ааа

17.08.2022 12:12

Гдје су тузбе за крадју предузеца банака гиганатаа ресурса сумаа видаа лоповске приватизацијеее трндер мафијее земљисно градјевинскеее???? Пих пљацка стољецаа лопови харајууу царују по фотељамаа лимузинамаа авионимаа дестинацијамааа јавним и тајним рацунима мафијаа коза нистрА 21 вијека

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXXЛ

17.08.2022 13:13

Шта је са правобраниоцем? Покренути кривичне поступке против свих одговорних и захтјевати од суда да изда привремену мјеру, којом ће наложити ЦИК_у да их скине са изборних листа.

Name

Ре,Ааа

17.08.2022 13:37

Овај поступак ће морати разголитити правосуђе,владу,министарство финанција,пореских управу...и све који су укључени у пљачку вијека. А,онда на сцену ступају грађани,који ће на изборима доказати да ли су они највећи кривци,и колико им је стало до Републике Српске.

Name

Дијагноза

17.08.2022 13:45

Где је тужба за пушача што запали Банку?

Name

михаил

17.08.2022 16:02

Тузба је требала бити адресирана на стецајног судију и управника Једини су они пред законом кредибилни водити ово а препустили влади.Такодје председницу Окрузног суда Гузвицку кривицно гонити сто 10 година гатвара оци на противзаконито поступање њених стецајних судија Они су извор зла.

Name

михаил

17.08.2022 12:14

Види Владо како је када морас ици пред суд да тразис права која ти одузимају насилно.Дао Вам је Бог да осетите оно сто твој ментор Фуцо не мозе да схвати од силних пара које је покрао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан

17.08.2022 12:33

Ако се рwализује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

17.08.2022 12:36

Ту це "господа" криминалци да се оклизну. Нема перфектног убиства, па тако ни крадје! Октобар је близу,а и медјународни суд је спреман!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

17.08.2022 12:39

Ста се десава сви они који су криви треба да одговарају пред судом и пред Богом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјаја

17.08.2022 12:48

Ако се овако могу наплацивати потразивања дрзавних фирми онда се мозе купити дуг клиницког центра Бања лука или болнице Касиндол и приватизовати исте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

17.08.2022 14:19

Не бих био на мјесту ових шверцера када би ми поклонили џабе Алумину.нису ни свјесни шта их чека у будућности.сумњам да ће имати могућност да се бране са слободе.

Name

Милан

17.08.2022 13:05

Потпуно је нетачно да Влада не може преносити своја потраживања по основу пореза и доприноса. Наиме у овом случају се не може примјењивати члан 436. Закона о облигационим односима (ЗОО) јер порески однос није облигациони однос већ је принудни однос између државе и пореског обвезника. У вези с тим не могу се ни примјењивати одредбе члана 436. ЗОО већ се примјењује Закон о пореском поступку Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милане боту

17.08.2022 15:04

Добио си сендвиц па сад испуњавас обавезу према резиму а уствари лупас јер немас везе са зивотом..

Name

Милан за Милане боту

17.08.2022 18:26

Ако имаш нешто конкретно да кажеш и да опонираш реци па да разјаснимо. Ако се шта сјетиш данас сутра напиши слободно ја сам ту на располагању да дебатујемо. Живио поздрав!

Name

Бивши посланик

17.08.2022 13:51

Завршиће ово на уставном суду БиХ и тужба одбачена. Зашто? Зато што већини у суду одговара да се Република Српска уништи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГДЈЕ СТЕ СВИ

17.08.2022 13:59

остали повјериоци фг Бираца, нико не смије ни да писне а камоли тузбу да поднесе иако је криминал оцигледан.. Свака цаст Владимиру Милосевицу, наклон до пода..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јарић Живадин

17.08.2022 14:03

Каква тужба какви бакрачи, Господар долази до краја мјесеца.. Будите сретни ако добијете 1км отпремине..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хеј ево ме моји стари другови

17.08.2022 14:05

А'л ће Лихвар сад да ''засуче'' рукаве па руку у касу ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мачак & Миш

17.08.2022 14:22

Сами сте гласали за овакве кабадахије, него гдје је Рајко Дукић он је некад био против ових а сада нема га нигдје ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

17.08.2022 14:32

Колико је Милошеви извукао пара из Алумине? Пар стотина хиљада км. Мало ли је ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Србац

17.08.2022 14:47

Поднијети тужбу против одговорних у тим институцијама , а не овако ,опет ће народ платити њихов криминал .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

17.08.2022 16:29

Суд да донесе привремену мјеру И да обустави све трансакције док се све не испита И ријеси! Јасно је да Гладни хоце на прецац да удје у Алумину Али И садасњи манагемент има ораха у дзеповима. Све на цистац И сва права радницима!

ОДГОВОРИТЕ