Ћутање званичника је признање кривице за ово недјело!

Чланица Главног одбора СДС, Александра Пандуревић, прозвала је највише званичнике Републике Српске због ћутања током продаје потраживања ФГ „Бирач“ у стечају фочанском „Павгорду“, преко које та фирма сада управља зворничком „Алумином“.

Република Српска 16.08.2022 | 10:15
Ћутање званичника је признање кривице  за ово недјело!

Драги пријатељи, већ је двадесетак дана, од како се као нестали воде премијер РС Радован Вишковић, министарка финансија Зора Видовић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница РС Жељка Цвијановић и правобранилац Милимир Говедарица. Иако, првенствено радници „Алумине“, становници Бирача, траже одговоре на питања о незаконитој продаји „Алумине“ фочанском „Павгорду“, набројани функционери ћуте, саопштила је Пандуревићева.

Према њеним ријечима, проста логика каже да, ако је све законито, чисто, немају разлога да избјегавају одговоре.

– Ћутња је признање кривице за ово (не)дјело – поручује Пандуревићева.

Наводи да је „Алумина“ јавно добро и да постоји јавни интерес да све информације о њеној продаји буду доступне, а да Влада РС као сервис грађана, има и законску обавезу да те информације објави. Пандуревић каже да је много питања на која надлежни требају дати одговор:

– Драги премијеру Вишковићу и министарко Видовић:  То што ви одбијате да објавите понуду „Метал инвестментс СА“ из Женеве за откуп дуга ФГ „Бирач“, не значи да се она може и сакрити! Објавићу је ја и послати онима који су надлежни да све истраже. Чиме сте и чијим интересима били вођени када сте слагали да имате банкарску гаранцију „Нове банке“ за откуп потраживања ФГ „Бирач“. Лажну гаранцију, као удружена злочиначка група, смислили сте као елиминаторни критеријум за остале компаније – каже Пандуревићева.

Министра унутрашњих послова, Драгана Лукача, пита одакле „Павгорду“ 65 милиона КМ када су његове краткорочне обавезе 70 милиона, а прошлогодишња добит три милиона.

– Зашто не истражите поријекло тог новца? На основу којег закона сте продали туђа потраживања која Влада РС не може продати? Закон о облигационим односима, његов члан 436. забрањује пренос потраживања „које се по својој природи противи преношењу на другог“, а то су порези, доприноси и друга давања. Правобранилац Говедарица треба да одговори на основу којег закона је одобрио ове криминалне уговоре – наводи се у саопоштењу СДС.

Пандуревићева представнике власти пита о каквом патриотизму они говоре када најзначајнији ресурс на истоку Српске, вриједан више од 600 милиона КМ, потпуно незаконито, продају за 42 милиона КМ и то предузећу које је уништило све фирме које је приватизовало.

– Зворничани ми кажу да од „Алумине“, што директно, што индиректно, живи 15.000 породица. Уништавате 15.000 породица, зарад ситног личног шићара. Гладне „патриоте“ срам вас било! Будите сигурни да ћете и на правом мјесту имати прилику рећи да се браните ћутњом – истакла је Пандуревићева.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Похапсите лопове

16.08.2022 08:30

Ако има постене медјународне полиције и тузиоца, да помогну банана дрзавице гдје су криминал и корупција главно орудје политицара на власти, гдје мафија управља дрзавним ресурсима, као сто је то у Републици Српској Мафијаској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

има ли..

16.08.2022 13:53

ВЕЋЕГ ШТЕТОЧИНЕ У РС ОД ТОГ МИЛОКРАДА.СВЕ ЈЕ РАСТУРИО ЗА БИЈЕДНУ НАКНАДУ

Name

Дуки

16.08.2022 08:34

Одогвараце они сто су потписали, нема ту нигдје ових главних, ови на робију а они са парама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

16.08.2022 12:54

Ови наши су шибицари за те које Ти призиваш.

Name

Лаз

16.08.2022 08:39

Све лопурде ције су крим.активности довољне да их дозивотно стрпају на робију у правним дрзавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

16.08.2022 08:41

Ма јавност ће све детаље сазнати када буду на оптуженичкој клупи.чуде ме радници што се индолентно понашају и не заинтересовано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевце поље

16.08.2022 09:03

Нема код владајуце коалиције ниста јавно ни транспарентно код њих све несто иде смусено ал како они знају реци све је урадено по закону од јавних набавки у доба короне тако и све остало ал то је изгледа по ,,,њиховом закону,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Багра лоповска

16.08.2022 09:42

Сељобера Висковица и остале умјесане треба одмах ухапсити. Фуј багро сектаска похлепна, проклета да вам је свака покрадена пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

16.08.2022 10:53

Узалудно је сада кухање и кмецање Они стрпасе 43милиона у своје џепове а радници остаде без посла РС оста без још једног ресурса а сви ви ако немате ништа учинковитије од тог јадиковања немојте нам пристајати на муку

Name

Аустриа

16.08.2022 11:06

Сацекајте да се " туриста" огласи. Радице ту и интернационални суд! Цутање наговјестава буру, видјецемо за кога!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозицијо

16.08.2022 11:31

Од вас се тражи да јавно обзнаните да ће те Ви кад добијете изборе пунити затворе овим лоповима а не да ће те наставити спасавати покрадену РС. Нас спасити могу само пуни затвори и дугогодишње робије за сваку украдену марку од народа РС. Без тога нам нема спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

16.08.2022 13:02

Су то лопурде. Предстоји им народна казна на изборима па онда куда који мили моји, суд, затвори. То су злочиначки послови ове власти, против народа, државе. Сви на изборе да мафија опет исте не покраде као у Добоју. То је знак да им се, ако богда ближи крај лагодно живота. Можеш како хоћеш али не докле хоћеш. Градови сте, фуј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

16.08.2022 13:16

ОНИ СУ КРИМИНАЛНА ВЛАСТ. ЛАГАЛИ. НА ЛАЖИМА ОПСТАЈАЛИ. ТРЕБА ХАПСИТИ, АКО ИМА ПРАВДЕ ИМАЛО. ПОБИЈЕЋЕ БАНДА. ИМАЈУ СВУДА КАПИТАЛ. Правни Систем К Р И В. И КО ЈЕ ДУЖАН ДА ГА ПРИМИЈЕЊУЈЕ. ЊИХ У ЗАТВОР. ПОШТО НЕ РАДЕ СВОЈ ПОСАО.

ОДГОВОРИТЕ