Ćutanje zvaničnika je priznanje krivice za ovo nedjelo!

Članica Glavnog odbora SDS, Aleksandra Pandurević, prozvala je najviše zvaničnike Republike Srpske zbog ćutanja tokom prodaje potraživanja FG „Birač“ u stečaju fočanskom „Pavgordu“, preko koje ta firma sada upravlja zvorničkom „Aluminom“.

Republika Srpska 16.08.2022 | 10:15
Ćutanje zvaničnika je priznanje krivice  za ovo nedjelo!

Dragi prijatelji, već je dvadesetak dana, od kako se kao nestali vode premijer RS Radovan Višković, ministarka finansija Zora Vidović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović i pravobranilac Milimir Govedarica. Iako, prvenstveno radnici „Alumine“, stanovnici Birača, traže odgovore na pitanja o nezakonitoj prodaji „Alumine“ fočanskom „Pavgordu“, nabrojani funkcioneri ćute, saopštila je Pandurevićeva.

Prema njenim riječima, prosta logika kaže da, ako je sve zakonito, čisto, nemaju razloga da izbjegavaju odgovore.

– Ćutnja je priznanje krivice za ovo (ne)djelo – poručuje Pandurevićeva.

Navodi da je „Alumina“ javno dobro i da postoji javni interes da sve informacije o njenoj prodaji budu dostupne, a da Vlada RS kao servis građana, ima i zakonsku obavezu da te informacije objavi. Pandurević kaže da je mnogo pitanja na koja nadležni trebaju dati odgovor:

– Dragi premijeru Viškoviću i ministarko Vidović:  To što vi odbijate da objavite ponudu „Metal investments SA“ iz Ženeve za otkup duga FG „Birač“, ne znači da se ona može i sakriti! Objaviću je ja i poslati onima koji su nadležni da sve istraže. Čime ste i čijim interesima bili vođeni kada ste slagali da imate bankarsku garanciju „Nove banke“ za otkup potraživanja FG „Birač“. Lažnu garanciju, kao udružena zločinačka grupa, smislili ste kao eliminatorni kriterijum za ostale kompanije – kaže Pandurevićeva.

Ministra unutrašnjih poslova, Dragana Lukača, pita odakle „Pavgordu“ 65 miliona KM kada su njegove kratkoročne obaveze 70 miliona, a prošlogodišnja dobit tri miliona.

– Zašto ne istražite porijeklo tog novca? Na osnovu kojeg zakona ste prodali tuđa potraživanja koja Vlada RS ne može prodati? Zakon o obligacionim odnosima, njegov član 436. zabranjuje prenos potraživanja „koje se po svojoj prirodi protivi prenošenju na drugog“, a to su porezi, doprinosi i druga davanja. Pravobranilac Govedarica treba da odgovori na osnovu kojeg zakona je odobrio ove kriminalne ugovore – navodi se u saopoštenju SDS.

Pandurevićeva predstavnike vlasti pita o kakvom patriotizmu oni govore kada najznačajniji resurs na istoku Srpske, vrijedan više od 600 miliona KM, potpuno nezakonito, prodaju za 42 miliona KM i to preduzeću koje je uništilo sve firme koje je privatizovalo.

– Zvorničani mi kažu da od „Alumine“, što direktno, što indirektno, živi 15.000 porodica. Uništavate 15.000 porodica, zarad sitnog ličnog šićara. Gladne „patriote“ sram vas bilo! Budite sigurni da ćete i na pravom mjestu imati priliku reći da se branite ćutnjom – istakla je Pandurevićeva.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Pohapsite lopove

16.08.2022 08:30

Ako ima postene medjunarodne policije i tuzioca, da pomognu banana drzavice gdje su kriminal i korupcija glavno orudje politicara na vlasti, gdje mafija upravlja drzavnim resursima, kao sto je to u Republici Srpskoj Mafijaskoj.

ODGOVORITE
Name

ima li..

16.08.2022 13:53

VEĆEG ŠTETOČINE U RS OD TOG MILOKRADA.SVE JE RASTURIO ZA BIJEDNU NAKNADU

Name

Duki

16.08.2022 08:34

Odogvarace oni sto su potpisali, nema tu nigdje ovih glavnih, ovi na robiju a oni sa parama

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

16.08.2022 12:54

Ovi naši su šibicari za te koje Ti prizivaš.

Name

Laz

16.08.2022 08:39

Sve lopurde cije su krim.aktivnosti dovoljne da ih dozivotno strpaju na robiju u pravnim drzavama.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

16.08.2022 08:41

Ma javnost će sve detalje saznati kada budu na optuženičkoj klupi.čude me radnici što se indolentno ponašaju i ne zainteresovano.

ODGOVORITE
Name

Lijevce polje

16.08.2022 09:03

Nema kod vladajuce koalicije nista javno ni transparentno kod njih sve nesto ide smuseno al kako oni znaju reci sve je uradeno po zakonu od javnih nabavki u doba korone tako i sve ostalo al to je izgleda po ,,,njihovom zakonu,,,,

ODGOVORITE
Name

Bagra lopovska

16.08.2022 09:42

Seljobera Viskovica i ostale umjesane treba odmah uhapsiti. Fuj bagro sektaska pohlepna, prokleta da vam je svaka pokradena para.

ODGOVORITE
Name

Tatar

16.08.2022 10:53

Uzaludno je sada kuhanje i kmecanje Oni strpase 43miliona u svoje džepove a radnici ostade bez posla RS osta bez još jednog resursa a svi vi ako nemate ništa učinkovitije od tog jadikovanja nemojte nam pristajati na muku

Name

Austria

16.08.2022 11:06

Sacekajte da se " turista" oglasi. Radice tu i internacionalni sud! Cutanje nagovjestava buru, vidjecemo za koga!

ODGOVORITE
Name

Opozicijo

16.08.2022 11:31

Od vas se traži da javno obznanite da će te Vi kad dobijete izbore puniti zatvore ovim lopovima a ne da će te nastaviti spasavati pokradenu RS. Nas spasiti mogu samo puni zatvori i dugogodišnje robije za svaku ukradenu marku od naroda RS. Bez toga nam nema spasa.

ODGOVORITE
Name

Sve

16.08.2022 13:02

Su to lopurde. Predstoji im narodna kazna na izborima pa onda kuda koji mili moji, sud, zatvori. To su zločinački poslovi ove vlasti, protiv naroda, države. Svi na izbore da mafija opet iste ne pokrade kao u Doboju. To je znak da im se, ako bogda bliži kraj lagodno života. Možeš kako hoćeš ali ne dokle hoćeš. Gradovi ste, fuj...

ODGOVORITE
Name

+

16.08.2022 13:16

ONI SU KRIMINALNA VLAST. LAGALI. NA LAŽIMA OPSTAJALI. TREBA HAPSITI, AKO IMA PRAVDE IMALO. POBIJEĆE BANDA. IMAJU SVUDA KAPITAL. Pravni Sistem K R I V. I KO JE DUŽAN DA GA PRIMIJENJUJE. NJIH U ZATVOR. POŠTO NE RADE SVOJ POSAO.

ODGOVORITE