Инспекција улази у школу која је отказала наставу

Након што је родитељима дјеце која су била примљена у Приватну средњу медицинску школу "Петар Кочић" у Бањалуци јављено да ипак неће бити одржана настава у овој школској години, они су се обратили Министарству просвјете и културе РС, које је послало налог Просвјетној инспекцији за ванредни инспекцијски надзор.

Република Српска 16.08.2022 | 08:03
Инспекција улази у школу која је отказала наставу

Потврдили су ово за "Независне" из ресорног министарства те истакли да су упознати с проблемима с којима се суочавају ученици који су уписали ову школу.

"Министарство је запримило писмо родитеља у вези с проблемом ученика уписаних у наведену приватну средњошколску установу те њиховим неријешеним статусом, будући да су обавијештени да оснивач отказује организацију васпитно-образовног процеса у школској 2022/2023. години.

С тим у вези, Министарство је предузело све потребне активности како би се ученици уписали у јавне средње школе и занимања која су остала упражњена на претходним уписним роковима", рекли су из Министарства.

Истичу да су родитељи информисани у којим школама имају слободна мјеста за упис ученика.

Бошко Бањац, који је требало да буде директор ове школе, за "Независне" је рекао да је њемачка компанија "Ренафат" као разлог отказивања наставе навела мали број пријављених ученика - свега 10. 

"Школа није имала другог избора већ да обавијести родитеље и свим ученицима је омогућила да се упишу у другу школу.

Никоме није јасно зашто је тако слаба заинтересованост, с обзиром на то да су понуђени бесплатно школовање те књиге и плаћена пракса током трећег и четвртог разреда, и опет се само њих 10 пријавило", казао је Бањац.

Како истиче, он је још почетком јула сазвао састанак родитеља и компаније и они су били у потпуности заинтересовани. 

"Родитељи су направили грешку јер нису потписали уговор, тако да ова компанија нема никакве одговорности", додао је Бањац.

Биљана Вучић, мајка једног од ученика, за "Независне" каже да им је 10. августа јављено да се настава неће одржати те да дођу по документе.

"Нико нам се није јавио на телефоне и ништа нам није појашњено. Добили смо документе, а само нам је речено да су Нијемци одустали од финансирања.

Нисмо потписивали уговор, речено нам је да су их они припремили, а кроз пар дана је требало да потпишемо", каже Вучићева те додаје да им је обећан добар наставни кадар и часови њемачког, али да ништа није испуњено.

"Моје дијете је у шоку, он сада најрадије не би ишао у школу. Ово је требало да буде прва генерација и школовање би било бесплатно", додала је Вучићева.

Како каже, не знају шта ће даље, а како су им рекли из Министарства, у школама је остало слободних мјеста на три смјера.

Још један родитељ ученика Саша Бабић истиче да су дијете већ били уписали у Техничку школу, али да су одлучили да га пребаце послије разговора с Бањцем, након што им је рекао да је школовање бесплатно.

"Повукли смо папире и пребацили их у ову школу. На састанку с Нијемцима речено је да је све договорено, да ће школа почети и то да ће се прва генерација школовати бепслатно, а остале би плаћале.

Међутим, ми добијамо поруку да компанија одустаје од пројекта и да дођемо по документе, уз образложење да су одустали. На том састанку уоште није било приче о броју дјеце која би требало да буду како би школа одржавала наставу", казао је Бабић.

(Независне Фото: Илустрација)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Нострадамус

16.08.2022 08:14

Тресла се гора, родио се миш. Неће урадити ништа по обичају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.08.2022 21:28

Избацујете из школе све кадрове са купљеним дипломама на приватним факутлетима.

Name

Татар

16.08.2022 09:26

Никакве користи од ове инспекције пар дана ће се промуљати по школи покупити дневнице написати пар безвезних замерки и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циле

16.08.2022 09:57

Ко још нуди бесплатно школовање? Ко би плаћао те предаваче?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

16.08.2022 10:10

Ништа од те контроле инспекције. То је замазивање очију грађанима, као они нешто раде. Пиши пропало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

16.08.2022 11:18

Није шкрбић успио квалитетно распродати"робу"!Нису му дали све паре унапријед!А и корона поново мрси конце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ.

16.08.2022 11:47

У медицинској школи су одбијали и одличне ученике.Ови то очито нису били.Зар су родитељи могли повјеровати да је приватна школа бесплатна,па још и да уче њемачки.Овом народу ИQ опада по геометријској прогресији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

16.08.2022 16:17

Приватна па јос медицинска скола!!!Какви би то доктори били једног дана?Да цовјек не повјерује!

ОДГОВОРИТЕ