Inspekcija ulazi u školu koja je otkazala nastavu

Nakon što je roditeljima djece koja su bila primljena u Privatnu srednju medicinsku školu "Petar Kočić" u Banjaluci javljeno da ipak neće biti održana nastava u ovoj školskoj godini, oni su se obratili Ministarstvu prosvjete i kulture RS, koje je poslalo nalog Prosvjetnoj inspekciji za vanredni inspekcijski nadzor.

Republika Srpska 16.08.2022 | 08:03
Inspekcija ulazi u školu koja je otkazala nastavu

Potvrdili su ovo za "Nezavisne" iz resornog ministarstva te istakli da su upoznati s problemima s kojima se suočavaju učenici koji su upisali ovu školu.

"Ministarstvo je zaprimilo pismo roditelja u vezi s problemom učenika upisanih u navedenu privatnu srednjoškolsku ustanovu te njihovim neriješenim statusom, budući da su obaviješteni da osnivač otkazuje organizaciju vaspitno-obrazovnog procesa u školskoj 2022/2023. godini.

S tim u vezi, Ministarstvo je preduzelo sve potrebne aktivnosti kako bi se učenici upisali u javne srednje škole i zanimanja koja su ostala upražnjena na prethodnim upisnim rokovima", rekli su iz Ministarstva.

Ističu da su roditelji informisani u kojim školama imaju slobodna mjesta za upis učenika.

Boško Banjac, koji je trebalo da bude direktor ove škole, za "Nezavisne" je rekao da je njemačka kompanija "Renafat" kao razlog otkazivanja nastave navela mali broj prijavljenih učenika - svega 10. 

"Škola nije imala drugog izbora već da obavijesti roditelje i svim učenicima je omogućila da se upišu u drugu školu.

Nikome nije jasno zašto je tako slaba zainteresovanost, s obzirom na to da su ponuđeni besplatno školovanje te knjige i plaćena praksa tokom trećeg i četvrtog razreda, i opet se samo njih 10 prijavilo", kazao je Banjac.

Kako ističe, on je još početkom jula sazvao sastanak roditelja i kompanije i oni su bili u potpunosti zainteresovani. 

"Roditelji su napravili grešku jer nisu potpisali ugovor, tako da ova kompanija nema nikakve odgovornosti", dodao je Banjac.

Biljana Vučić, majka jednog od učenika, za "Nezavisne" kaže da im je 10. avgusta javljeno da se nastava neće održati te da dođu po dokumente.

"Niko nam se nije javio na telefone i ništa nam nije pojašnjeno. Dobili smo dokumente, a samo nam je rečeno da su Nijemci odustali od finansiranja.

Nismo potpisivali ugovor, rečeno nam je da su ih oni pripremili, a kroz par dana je trebalo da potpišemo", kaže Vučićeva te dodaje da im je obećan dobar nastavni kadar i časovi njemačkog, ali da ništa nije ispunjeno.

"Moje dijete je u šoku, on sada najradije ne bi išao u školu. Ovo je trebalo da bude prva generacija i školovanje bi bilo besplatno", dodala je Vučićeva.

Kako kaže, ne znaju šta će dalje, a kako su im rekli iz Ministarstva, u školama je ostalo slobodnih mjesta na tri smjera.

Još jedan roditelj učenika Saša Babić ističe da su dijete već bili upisali u Tehničku školu, ali da su odlučili da ga prebace poslije razgovora s Banjcem, nakon što im je rekao da je školovanje besplatno.

"Povukli smo papire i prebacili ih u ovu školu. Na sastanku s Nijemcima rečeno je da je sve dogovoreno, da će škola početi i to da će se prva generacija školovati bepslatno, a ostale bi plaćale.

Međutim, mi dobijamo poruku da kompanija odustaje od projekta i da dođemo po dokumente, uz obrazloženje da su odustali. Na tom sastanku uošte nije bilo priče o broju djece koja bi trebalo da budu kako bi škola održavala nastavu", kazao je Babić.

(Nezavisne Foto: Ilustracija)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

16.08.2022 08:14

Tresla se gora, rodio se miš. Neće uraditi ništa po običaju.

ODGOVORITE
Name

re

16.08.2022 21:28

Izbacujete iz škole sve kadrove sa kupljenim diplomama na privatnim fakutletima.

Name

Tatar

16.08.2022 09:26

Nikakve koristi od ove inspekcije par dana će se promuljati po školi pokupiti dnevnice napisati par bezveznih zamerki i to je to.

ODGOVORITE
Name

Cile

16.08.2022 09:57

Ko još nudi besplatno školovanje? Ko bi plaćao te predavače?

ODGOVORITE
Name

Iskreno

16.08.2022 10:10

Ništa od te kontrole inspekcije. To je zamazivanje očiju građanima, kao oni nešto rade. Piši propalo.

ODGOVORITE
Name

055

16.08.2022 11:18

Nije škrbić uspio kvalitetno rasprodati"robu"!Nisu mu dali sve pare unaprijed!A i korona ponovo mrsi konce!

ODGOVORITE
Name

BL.

16.08.2022 11:47

U medicinskoj školi su odbijali i odlične učenike.Ovi to očito nisu bili.Zar su roditelji mogli povjerovati da je privatna škola besplatna,pa još i da uče njemački.Ovom narodu IQ opada po geometrijskoj progresiji.

ODGOVORITE
Name

Mira

16.08.2022 16:17

Privatna pa jos medicinska skola!!!Kakvi bi to doktori bili jednog dana?Da covjek ne povjeruje!

ODGOVORITE