Кршење закона на сваком кораку: Приватна возила завели као службена

Приватна возила запослених у институцијама на нивоу БиХ нашла су своја мјеста на паркингу закупљеном искључиво за службена аута, а све мимо правила и уз образложење да их користе и за пословне сврхе усљед мањка оних службених.

Босна и Херцеговина 16.08.2022 | 07:59
Кршење закона на сваком кораку: Приватна возила завели као службена

Подвукли су то ревизори након што су пречешљали извјештаје Службе за заједничке послове институција БиХ за 2021. годину, након чега су им дали и мишљење са резервом у дијелу који се односи на поштовање аката које су донијели надређени те скренули пажњу и на још неколико неправилности.

Служба је лани имала у каси више од 15 милиона марака, а на унајмљивање имовине и опреме отишло је 110.000. За покривање трошкова унајмљивања паркинг-простора искеширано је 99.927 КМ.

Правилником Савјета министара о условима набавке и начину коришћења службених возила у институцијама БиХ је дефинисано да институција може интерним актом да прописује начин и мјесто паркирања службених возила у сједишту институције или путем закупа паркинга са правним лицима.

Служба је на основу јавног позива у августу 2021. године закључила уговор о закупу паркинг-простора вриједан 97.812 марака са ПДВ-ом, на период од 1. септембра 2021. до 1. септембра 2022. у подземној гаражи пословног објекта “Сити центар” на Маријином двору у Сарајеву.

Служба се, како пише у ревизорском извјештају, обавезала да ће паркинг искључиво користити за паркирање службених возила по списку који је прије почетка коришћења закупа дужна доставити закуподавцу који се, с друге стране, обавезао да ће обезбиједити 24 часа паркинг за возила те водити дневне евиденције о коришћењу паркинга за свако возило.

Увидом у фактуре закуподавца ревизори су уочили да су осим службених возила у значајном броју паркирана приватна возила запослених у институцијама.

Према усменим образложењима из Службе одобрено је коришћење паркинг-простора за приватна возила, јер институције не располажу довољним бројем службених возила и зато користе приватна возила у службене сврхе.

Додали су да стога служба нема аргументе да ускрати коришћење паркинга за приватна возила.

 Изнесена аргументација је неприхватљива, јер је Правилником Савјета министара БиХ о условима набавке и начину коришћења службених возила у институцијама утврђен број возила која може имати свака од њих.

Актом није дефинисано право да институције могу повећавати расположиви у односу на одобрени број возила на начин да стално користе приватна возила у службене сврхе - наглашено је у извјештају.

Служба је, како су подвукли и препоручили ревизори, дужна да у складу са релевантним прописима обезбиједи паркинг-мјеста искључиво за службена возила, при томе водећи рачуна о намјенском и рационалном управљању предметним трошковима са аспекта локацијске удаљености институција и стварних потреба за сталним закупом паркинг-мјеста.

За потребе институција БиХ, у зависности од ранга, користе се на стотине службених возила за чије одржавање на годишњем нивоу одлазе милиони марака, а ревизори сваке године на многим адресама пролазе доказе да се она не користе само у пословне сврхе, већ и за приватне обавезе.

(Глас Српске)

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Да

16.08.2022 07:08

Раде институције посао онако како треба неби се сваста десавало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

16.08.2022 08:19

Е то је посо браво!!! Мозе ли и моје да буде као слузбено да остварујем повластице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коза Ностра

16.08.2022 09:15

21 вијека! Све лоповском приватизацијом опљацкали партијски директири за своје партије групее лоповааа дрзавни апарат партијских лопова крцат преузели дрзаву у своје власниство све дрзавнооо унистили народ раднике растјерали опљацкали себе обигатили уз помоц медјународне таједнуце тј мало забринутих или поткованих псоака прелетаца хцујењених козаа нистра пљацка стољецааа лоповии харају институције заробили доклеее???!! Избори фарса лопови излазе на изборе па зо нема ни у Тунгузији !! У рату и постратно богацење по медјународном закину ни на видику! Ко јамиоо јамиооо! Страсноо нарид растјеран разбијен партијицама у слузби великих партија спаваци папци прелетаци!! Прљави капитал по Русији Србији итд итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац Пореске Управе

16.08.2022 09:29

Да ви знате ста ради Крста Жарковић у ПУ

ОДГОВОРИТЕ