Kršenje zakona na svakom koraku: Privatna vozila zaveli kao službena

Privatna vozila zaposlenih u institucijama na nivou BiH našla su svoja mjesta na parkingu zakupljenom isključivo za službena auta, a sve mimo pravila i uz obrazloženje da ih koriste i za poslovne svrhe usljed manjka onih službenih.

Bosna i Hercegovina 16.08.2022 | 07:59
Kršenje zakona na svakom koraku: Privatna vozila zaveli kao službena

Podvukli su to revizori nakon što su prečešljali izvještaje Službe za zajedničke poslove institucija BiH za 2021. godinu, nakon čega su im dali i mišljenje sa rezervom u dijelu koji se odnosi na poštovanje akata koje su donijeli nadređeni te skrenuli pažnju i na još nekoliko nepravilnosti.

Služba je lani imala u kasi više od 15 miliona maraka, a na unajmljivanje imovine i opreme otišlo je 110.000. Za pokrivanje troškova unajmljivanja parking-prostora iskeširano je 99.927 KM.

Pravilnikom Savjeta ministara o uslovima nabavke i načinu korišćenja službenih vozila u institucijama BiH je definisano da institucija može internim aktom da propisuje način i mjesto parkiranja službenih vozila u sjedištu institucije ili putem zakupa parkinga sa pravnim licima.

Služba je na osnovu javnog poziva u avgustu 2021. godine zaključila ugovor o zakupu parking-prostora vrijedan 97.812 maraka sa PDV-om, na period od 1. septembra 2021. do 1. septembra 2022. u podzemnoj garaži poslovnog objekta “Siti centar” na Marijinom dvoru u Sarajevu.

Služba se, kako piše u revizorskom izvještaju, obavezala da će parking isključivo koristiti za parkiranje službenih vozila po spisku koji je prije početka korišćenja zakupa dužna dostaviti zakupodavcu koji se, s druge strane, obavezao da će obezbijediti 24 časa parking za vozila te voditi dnevne evidencije o korišćenju parkinga za svako vozilo.

Uvidom u fakture zakupodavca revizori su uočili da su osim službenih vozila u značajnom broju parkirana privatna vozila zaposlenih u institucijama.

Prema usmenim obrazloženjima iz Službe odobreno je korišćenje parking-prostora za privatna vozila, jer institucije ne raspolažu dovoljnim brojem službenih vozila i zato koriste privatna vozila u službene svrhe.

Dodali su da stoga služba nema argumente da uskrati korišćenje parkinga za privatna vozila.

 Iznesena argumentacija je neprihvatljiva, jer je Pravilnikom Savjeta ministara BiH o uslovima nabavke i načinu korišćenja službenih vozila u institucijama utvrđen broj vozila koja može imati svaka od njih.

Aktom nije definisano pravo da institucije mogu povećavati raspoloživi u odnosu na odobreni broj vozila na način da stalno koriste privatna vozila u službene svrhe - naglašeno je u izvještaju.

Služba je, kako su podvukli i preporučili revizori, dužna da u skladu sa relevantnim propisima obezbijedi parking-mjesta isključivo za službena vozila, pri tome vodeći računa o namjenskom i racionalnom upravljanju predmetnim troškovima sa aspekta lokacijske udaljenosti institucija i stvarnih potreba za stalnim zakupom parking-mjesta.

Za potrebe institucija BiH, u zavisnosti od ranga, koriste se na stotine službenih vozila za čije održavanje na godišnjem nivou odlaze milioni maraka, a revizori svake godine na mnogim adresama prolaze dokaze da se ona ne koriste samo u poslovne svrhe, već i za privatne obaveze.

(Glas Srpske)

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Da

16.08.2022 07:08

Rade institucije posao onako kako treba nebi se svasta desavalo

ODGOVORITE
Name

Zakon

16.08.2022 08:19

E to je poso bravo!!! Moze li i moje da bude kao sluzbeno da ostvarujem povlastice

ODGOVORITE
Name

Koza Nostra

16.08.2022 09:15

21 vijeka! Sve lopovskom privatizacijom opljackali partijski direktiri za svoje partije grupee lopovaaa drzavni aparat partijskih lopova krcat preuzeli drzavu u svoje vlasnistvo sve drzavnooo unistili narod radnike rastjerali opljackali sebe obigatili uz pomoc medjunarodne tajednuce tj malo zabrinutih ili potkovanih psoaka preletaca hcujenjenih kozaa nistra pljacka stoljecaaa lopovii haraju institucije zarobili dokleee???!! Izbori farsa lopovi izlaze na izbore pa zo nema ni u Tunguziji !! U ratu i postratno bogacenje po medjunarodnom zakinu ni na vidiku! Ko jamioo jamiooo! Strasnoo narid rastjeran razbijen partijicama u sluzbi velikih partija spavaci papci preletaci!! Prljavi kapital po Rusiji Srbiji itd itd

ODGOVORITE
Name

Poznavalac Poreske Uprave

16.08.2022 09:29

Da vi znate sta radi Krsta Žarković u PU

ODGOVORITE