Гориво утиче на цијене само када поскупи

Раст цијена хране и услуга у Српској трговци су увелико правдали енормним поскупљењем горива. Међутим, иако су нафташи кориговали цјеновнике, нико од продаваца није посегао за истим потезом и појефтинио робу ни за фенинг.

Република Српска 16.08.2022 | 07:43
Гориво утиче на цијене само када поскупи

Претходних мјесеци сви, од произвођача до трговаца, на дневном нивоу мијењали су цијене робе и као оправдање за тај потез наводили поскупљење горива.

Међутим, откако су цијене на бензинским пумпама почеле да падају, поједини мијењају причу те наводе да гориво толико и не утиче на цијену неке робе. 

- Не пратимо ми баш тај раст цијена горива, већ више берзу. И гориво учествује у цијенама, али не баш толико - рекао је “Гласу” предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос и додао да врећа брашна од 25 килограма тренутно кошта 30 марака.

С друге стране, пекари наводе да је важно да је заустављено дивљање цијена.

- Не видим никакве назнаке да ће нешто појефтинити. Важно је да су цијене престале да расту. С обзиром на то да је била родна година, можда ће нешто и појефтинити - казао је “Гласу Српске” предсједник Удружења пекара РС Саша Тривић.

Економисти, с друге стране, наводе да цијене морају падати.

- То се већ дешава на свјетском тржишту и мора се пренијети и до потрошача. Брашно мора појефтинити.

Трговци ће још једно вријеме калкулисати, могу направити екстрапрофит у кратком периоду, али како вријеме буде одмицало, биће под притиском, али на крају и конкуренције, и мораће спустити цијене да би привукли купце - казао је “Гласу” економиста Марко Ђого.

Навео је да смо свједоци да су се поскупљења “одигравала” претходних мјесеци преко ноћи, док ћемо, с друге стране, на појефтињења чекати мјесецима.

- Трговци морају емпиријски да осјете да ће снижавањем цијена значајно бити повећана количина коју продају да би пристали да цијене значајније спусте. То је нешто што, просто, тражи вријеме - додао је Ђого.

Извршна директорица Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић рекла је­ да су сви у претходном периоду правдали своја поскупљења растом цијена горива.

- Сада, када је дошло до пада цијена горива, видимо појефтињење само на бензинским пумпама. Нема пада цијена основних животних намирница. Да ли ће доћи до тога, тешко је сада говорити.

Једно је сигурно, требаће да прођу мјесеци да би се код нас нешто десило о питању корекције цијена основних животних намирница - поручила је Марићева и подвукла да су потрошачи препуштени сами себи те да због раста цијена купују само оно најосновније.

(БН/Глас Српске)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

БЛБ

16.08.2022 07:55

Сад се све окренуло некад је код нас функционисала социјална дрзава, а сад се то десава на западу. Ттенутно је сто се тице хране и других потрепстина јефтинине ма западу него код нас. Драги наси проклети трговци сад убиру екстра профит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1234

16.08.2022 09:09

Углавном цијене у маркетима расту из дана у дан

Name

Да

16.08.2022 09:09

Само не треба куповати када истекне рок нака препакују што обично раде ни тада не скидају са рафа ... А шта раде инспекције, рећићете слободно формирање цијена, ок али и то мора имати границу ... Наши пекари би били нај срећнији да је векна од 600 гр. 10 КМ ...а не питају се да и сиротиња има право да живи ... то је све крива ова власт они краду па и народ не дирају зато и прођу на изборима ... Еееее мој народе дај се мало и у памет овако нам није крај далеко ... Без промјена не иде даље ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y

16.08.2022 10:30

Наслов тачан и све рекао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментатор

16.08.2022 10:49

А ти вајни економисти као да нису ишли на економски факултет и нису чули за појам еластицност и нееластицност цијена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

855

16.08.2022 11:44

Цијене ће дизати "докле могу" тј док купци купују робу. Оног момента када виде да је опала потражња за робом стаје се са дизањем цијена. Значи, тржиште диктира цијену а не ови "трговци злотвори".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ића

16.08.2022 19:46

Власт је крива наравно.Кад кажеш хљеб мора бити 1 км у свим ородајним објектима и тд и инспекције да пошаљу сваки дан да виде цијене да казне одма на лицу мјеста ко не поштује наређење .Власт шути нит ромори нит говори.Смијешне цијене за које нема оправдања чак је у цг хљеб и уље јефтиније него код нас а они минималац600 еври.

ОДГОВОРИТЕ