Gorivo utiče na cijene samo kada poskupi

Rast cijena hrane i usluga u Srpskoj trgovci su uveliko pravdali enormnim poskupljenjem goriva. Međutim, iako su naftaši korigovali cjenovnike, niko od prodavaca nije posegao za istim potezom i pojeftinio robu ni za fening.

Republika Srpska 16.08.2022 | 07:43
Gorivo utiče na cijene samo kada poskupi

Prethodnih mjeseci svi, od proizvođača do trgovaca, na dnevnom nivou mijenjali su cijene robe i kao opravdanje za taj potez navodili poskupljenje goriva.

Međutim, otkako su cijene na benzinskim pumpama počele da padaju, pojedini mijenjaju priču te navode da gorivo toliko i ne utiče na cijenu neke robe. 

- Ne pratimo mi baš taj rast cijena goriva, već više berzu. I gorivo učestvuje u cijenama, ali ne baš toliko - rekao je “Glasu” predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos i dodao da vreća brašna od 25 kilograma trenutno košta 30 maraka.

S druge strane, pekari navode da je važno da je zaustavljeno divljanje cijena.

- Ne vidim nikakve naznake da će nešto pojeftiniti. Važno je da su cijene prestale da rastu. S obzirom na to da je bila rodna godina, možda će nešto i pojeftiniti - kazao je “Glasu Srpske” predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić.

Ekonomisti, s druge strane, navode da cijene moraju padati.

- To se već dešava na svjetskom tržištu i mora se prenijeti i do potrošača. Brašno mora pojeftiniti.

Trgovci će još jedno vrijeme kalkulisati, mogu napraviti ekstraprofit u kratkom periodu, ali kako vrijeme bude odmicalo, biće pod pritiskom, ali na kraju i konkurencije, i moraće spustiti cijene da bi privukli kupce - kazao je “Glasu” ekonomista Marko Đogo.

Naveo je da smo svjedoci da su se poskupljenja “odigravala” prethodnih mjeseci preko noći, dok ćemo, s druge strane, na pojeftinjenja čekati mjesecima.

- Trgovci moraju empirijski da osjete da će snižavanjem cijena značajno biti povećana količina koju prodaju da bi pristali da cijene značajnije spuste. To je nešto što, prosto, traži vrijeme - dodao je Đogo.

Izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić rekla je­ da su svi u prethodnom periodu pravdali svoja poskupljenja rastom cijena goriva.

- Sada, kada je došlo do pada cijena goriva, vidimo pojeftinjenje samo na benzinskim pumpama. Nema pada cijena osnovnih životnih namirnica. Da li će doći do toga, teško je sada govoriti.

Jedno je sigurno, trebaće da prođu mjeseci da bi se kod nas nešto desilo o pitanju korekcije cijena osnovnih životnih namirnica - poručila je Marićeva i podvukla da su potrošači prepušteni sami sebi te da zbog rasta cijena kupuju samo ono najosnovnije.

(BN/Glas Srpske)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

BLB

16.08.2022 05:55

Sad se sve okrenulo nekad je kod nas funkcionisala socijalna drzava, a sad se to desava na zapadu. Ttenutno je sto se tice hrane i drugih potrepstina jeftinine ma zapadu nego kod nas. Dragi nasi prokleti trgovci sad ubiru ekstra profit.

ODGOVORITE
Name

1234

16.08.2022 07:09

Uglavnom cijene u marketima rastu iz dana u dan

Name

Da

16.08.2022 07:09

Samo ne treba kupovati kada istekne rok naka prepakuju što obično rade ni tada ne skidaju sa rafa ... A šta rade inspekcije, rećićete slobodno formiranje cijena, ok ali i to mora imati granicu ... Naši pekari bi bili naj srećniji da je vekna od 600 gr. 10 KM ...a ne pitaju se da i sirotinja ima pravo da živi ... to je sve kriva ova vlast oni kradu pa i narod ne diraju zato i prođu na izborima ... Eeeee moj narode daj se malo i u pamet ovako nam nije kraj daleko ... Bez promjena ne ide dalje ...

ODGOVORITE
Name

Y

16.08.2022 08:30

Naslov tačan i sve rekao!

ODGOVORITE
Name

Komentator

16.08.2022 08:49

A ti vajni ekonomisti kao da nisu išli na ekonomski fakultet i nisu čuli za pojam elasticnost i neelasticnost cijena.

ODGOVORITE
Name

855

16.08.2022 09:44

Cijene će dizati "dokle mogu" tj dok kupci kupuju robu. Onog momenta kada vide da je opala potražnja za robom staje se sa dizanjem cijena. Znači, tržište diktira cijenu a ne ovi "trgovci zlotvori".

ODGOVORITE
Name

Ića

16.08.2022 17:46

Vlast je kriva naravno.Kad kažeš hljeb mora biti 1 km u svim orodajnim objektima i td i inspekcije da pošalju svaki dan da vide cijene da kazne odma na licu mjesta ko ne poštuje naređenje .Vlast šuti nit romori nit govori.Smiješne cijene za koje nema opravdanja čak je u cg hljeb i ulje jeftinije nego kod nas a oni minimalac600 evri.

ODGOVORITE