Чист примјер сукоба интереса, надлежни га не примјећују

Стојан Крњајић, члан Народне партије Српске Дарка Бањца и вршилац дужности помоћника министра финансија Зоре Видовић, уједно је и предсједник Општинске изборне комисије Козарска Дубица, што је по логици ствари, класичан сукоб интереса. Из републичке Комисије за спречавање сукоба интереса не реагују, а из ЦИК БиХ кажу да ће све провјерити.

Република Српска 15.08.2022 | 20:14
Чист примјер сукоба интереса, надлежни га не примјећују

Власти Републике Српске већ одавно користе мањкавости у Закону о сукобу интереса, постављајући функционере за вршиоце дужности, дајући им тако могућност за злоупотребу службеног положаја. Заобилажење закона, омогућило је и Стојану Крњајићу да као В.Д. помоћника министра финансија у Влади Републике Српске обавља и функцију предсједника Општинске изборне комисије Козарска Дубица.

На све то, он је донедавно руководио локалним одбором Народне партије Српске, која му је омогућила позицију у извршној власти Републике Српске.

“Имам конкретно питање за Централну изборну комисију, да ли предсједник општинске изборне комисије, као што је то случај у Козарској Дубици, у имену и презимену Стојан Крњајић, у исто вријеме може да обнаша политичку функцију као помоћник министра финансија и да буде предсједник општинске изборне комисије. Ми смо у пар наврата писали Централној изборној комисији и осталим удружењима који се баве сукобом интереса и добили смо одговор да он није у сукобу интереса зато што је у статусу вршиоца дужности помоћника министра и да то тако закон тумачи. Ако је закон тако лоше написан, ко нам може гарантовати да он неће радити у интересу странке која га је именовала за вршиоца дужности помоћника министра”, пита Никола Злојутро, предсједник ОО СДС Козарска Дубица.

Власт по већ добро опробаном рецепту именује функционере на одређеним позицијама за вршиоце дужности, не дајући им пуни мандат. На тај начин, вршиоци дужности су преко ноћи смјењиви и принуђени да беспоговорно извршавају задатке оних који су их именовали чак и у другим институцијама.

Из ЦИК-а кажу да до сада нису имали сличан случај. 

“Ви говорите о органима за провођење избора. Дакле, за општинске изборне комисије. Ми имамо процедуру, законом прописану. Ниједан предсједник, ниједан члан општинске изборне комисије се не може именовати прије него Централна изборна комисија да сагласност на одлуку општинског вијећа, односно скупштине општине. Ја вам опћенито овако не могу говорити, до сада никад нисмо имали овакав случај”, каже Суад Арнаутовић, предсједник Централне изборне комисије.

Арнаутовић, који очито не зна да је преварен у случају избора Зорана Крњајића у органе за провођење изборног процеса, поручује да ће провјерити спорни случај, а затим и обавијестити јавност о предузетим корацима.

“У питању је првенствено кршење моралних закона са циљем удомљавања страначких кадрова, а све кроз правне празнине које предвиђа закон. Овдје се поставља питање неадекватности закона, првенствено Изборног закона БиХ који регулише питање избора чланова општинске изборне комисије, а самим тим и предсједника изборне комисије, као и непостојање адекватног Закона о сукобу интереса Републике Српске, који би регулисао то питање”, појашњава Станко Тепић, магистар правних наука.

Дакле, иако случај Зорана Крњајића постојећи закони о спречавању сукоба интереса не препознају као сукоб интереса, јер он није именован у пуни мандат де јуре, већ је вршилац дужности помоћника министра, ипак је, суштински и де факто у сукобу интереса и ЦИК би морао да реагује. Јер, ко може да гарантује да неко ко је функцију помоћника министра добио на основу чланства у партији, неће злоупотријебити функцију предсједника општинске изборне комисије штитећи интересе исте те партије?

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Пр

15.08.2022 18:46

Интерес је интерес,макар се морао и сукобити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.08.2022 19:29

То тумачење за ВД не стоји. То су правне грешке. Како може имати сва овлаштења ВД као и да је именован.

Name

Борац

15.08.2022 19:55

Изгледа да народ ове лопове и папке само ма улици мозе смјенити. Све изборе су покрали и купили.

Name

ЦИК

15.08.2022 21:31

По старом наставља...

Name

+

15.08.2022 19:12

КО ЋЕ РЕЋИ ДА ЈЕ К У Р В И Н СИН. ЉУДИ. ПОДУЗИМА ТЕ, ШТО ПО ЗАКОНУ МОРАТЕ. НА ВРИЈЕМЕ. ЗАР ПУСТИТИ ДА НАС ПРАВЕ БУДАЛАМА. САВ НАРОД, ОЧИ ОТВОРИТИ. ИЗБОРИ СУ ЗА ЊИХ ПОЛИТИЧКИ ПОТОП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаварија

15.08.2022 19:44

Бањчиће већ хвата паника по Дубици гдје су још и најбоље организовани јер остају испод цензуса. Шљам који само због чопорског менталитета опстаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гур гу....

15.08.2022 21:44

Јесу полетјели за визионаром. А тек што се проведу кад затраже глас. Кажу да се један чак зацрвенио (похвално!) кад га је рођак на молбу да гласа упитао јел то опет промијенио странку. Отворио му затим врата и замолио да изађе. Ни 300КМ није помогло

Name

Милан Србац

15.08.2022 19:49

Шта на то кажу у ЦИК - у. ? Зна ли ко то пријавити ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ли институција

15.08.2022 21:05

да реагују у Републици Српској и БиХ? Хоце ли ико том кретену реци- Одступите са неке функције или дузности, у сукобу сте интереса?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свјесна је секта

15.08.2022 21:19

Да су грађани глупа стока,опозиција неактивна,закони шупљи,више него ШВАЈЦАРСКИ СИР,ЦИК ПОТКУПЉЕН,И ДА НИШТА НЕ ФУНКЦИОНИШЕ!ЗАТО И РАДЕ ШТО ИМ СЕ СВИЂА,ГАЗЕЋИ СВЕ ИСПРЕД СЕБЕ! БРАВО,НЕСПОСОБЊАКОВИЋИ!КЛАЊАЈТЕ СЕ УНИШТИТЕЉИМА ГРАЂАНА,ЗА ПЛАТЕ КОЈЕ НЕ ЗАСЛУЖУЈЕТЕ!СИКТЕР,БАГРО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врле

16.08.2022 06:17

Ма има тога колико хоћеш, само да неко испита. Нпр у ШГ Приједор, главни извођач радова Средић, има пилану а син му интерна контрола. Исад син контролише шта отац ради???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

16.08.2022 07:02

А зато Бањац и пролази стално у својој Дубици. Увијек сам се питао каквог менталног склопа треба да буде човјек или о коликим се ту интересима ради да гласа за Бањца прелетача.

ОДГОВОРИТЕ