Čist primjer sukoba interesa, nadležni ga ne primjećuju

Stojan Krnjajić, član Narodne partije Srpske Darka Banjca i vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija Zore Vidović, ujedno je i predsjednik Opštinske izborne komisije Kozarska Dubica, što je po logici stvari, klasičan sukob interesa. Iz republičke Komisije za sprečavanje sukoba interesa ne reaguju, a iz CIK BiH kažu da će sve provjeriti.

Republika Srpska 15.08.2022 | 20:14
Čist primjer sukoba interesa, nadležni ga ne primjećuju

Vlasti Republike Srpske već odavno koriste manjkavosti u Zakonu o sukobu interesa, postavljajući funkcionere za vršioce dužnosti, dajući im tako mogućnost za zloupotrebu službenog položaja. Zaobilaženje zakona, omogućilo je i Stojanu Krnjajiću da kao V.D. pomoćnika ministra finansija u Vladi Republike Srpske obavlja i funkciju predsjednika Opštinske izborne komisije Kozarska Dubica.

Na sve to, on je donedavno rukovodio lokalnim odborom Narodne partije Srpske, koja mu je omogućila poziciju u izvršnoj vlasti Republike Srpske.

“Imam konkretno pitanje za Centralnu izbornu komisiju, da li predsjednik opštinske izborne komisije, kao što je to slučaj u Kozarskoj Dubici, u imenu i prezimenu Stojan Krnjajić, u isto vrijeme može da obnaša političku funkciju kao pomoćnik ministra finansija i da bude predsjednik opštinske izborne komisije. Mi smo u par navrata pisali Centralnoj izbornoj komisiji i ostalim udruženjima koji se bave sukobom interesa i dobili smo odgovor da on nije u sukobu interesa zato što je u statusu vršioca dužnosti pomoćnika ministra i da to tako zakon tumači. Ako je zakon tako loše napisan, ko nam može garantovati da on neće raditi u interesu stranke koja ga je imenovala za vršioca dužnosti pomoćnika ministra”, pita Nikola Zlojutro, predsjednik OO SDS Kozarska Dubica.

Vlast po već dobro oprobanom receptu imenuje funkcionere na određenim pozicijama za vršioce dužnosti, ne dajući im puni mandat. Na taj način, vršioci dužnosti su preko noći smjenjivi i prinuđeni da bespogovorno izvršavaju zadatke onih koji su ih imenovali čak i u drugim institucijama.

Iz CIK-a kažu da do sada nisu imali sličan slučaj. 

“Vi govorite o organima za provođenje izbora. Dakle, za opštinske izborne komisije. Mi imamo proceduru, zakonom propisanu. Nijedan predsjednik, nijedan član opštinske izborne komisije se ne može imenovati prije nego Centralna izborna komisija da saglasnost na odluku opštinskog vijeća, odnosno skupštine opštine. Ja vam općenito ovako ne mogu govoriti, do sada nikad nismo imali ovakav slučaj”, kaže Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije.

Arnautović, koji očito ne zna da je prevaren u slučaju izbora Zorana Krnjajića u organe za provođenje izbornog procesa, poručuje da će provjeriti sporni slučaj, a zatim i obavijestiti javnost o preduzetim koracima.

“U pitanju je prvenstveno kršenje moralnih zakona sa ciljem udomljavanja stranačkih kadrova, a sve kroz pravne praznine koje predviđa zakon. Ovdje se postavlja pitanje neadekvatnosti zakona, prvenstveno Izbornog zakona BiH koji reguliše pitanje izbora članova opštinske izborne komisije, a samim tim i predsjednika izborne komisije, kao i nepostojanje adekvatnog Zakona o sukobu interesa Republike Srpske, koji bi regulisao to pitanje”, pojašnjava Stanko Tepić, magistar pravnih nauka.

Dakle, iako slučaj Zorana Krnjajića postojeći zakoni o sprečavanju sukoba interesa ne prepoznaju kao sukob interesa, jer on nije imenovan u puni mandat de jure, već je vršilac dužnosti pomoćnika ministra, ipak je, suštinski i de fakto u sukobu interesa i CIK bi morao da reaguje. Jer, ko može da garantuje da neko ko je funkciju pomoćnika ministra dobio na osnovu članstva u partiji, neće zloupotrijebiti funkciju predsjednika opštinske izborne komisije štiteći interese iste te partije?

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Пр

15.08.2022 18:46

Интерес је интерес,макар се морао и сукобити.

ODGOVORITE
Name

Re

15.08.2022 19:29

To tumačenje za VD ne stoji. To su pravne greške. Kako može imati sva ovlaštenja VD kao i da je imenovan.

Name

Borac

15.08.2022 19:55

Izgleda da narod ove lopove i papke samo ma ulici moze smjeniti. Sve izbore su pokrali i kupili.

Name

CIK

15.08.2022 21:31

Po starom nastavlja...

Name

+

15.08.2022 19:12

KO ĆE REĆI DA JE K U R V I N SIN. LJUDI. PODUZIMA TE, ŠTO PO ZAKONU MORATE. NA VRIJEME. ZAR PUSTITI DA NAS PRAVE BUDALAMA. SAV NAROD, OČI OTVORITI. IZBORI SU ZA NJIH POLITIČKI POTOP.

ODGOVORITE
Name

Havarija

15.08.2022 19:44

Banjčiće već hvata panika po Dubici gdje su još i najbolje organizovani jer ostaju ispod cenzusa. Šljam koji samo zbog čoporskog mentaliteta opstaje.

ODGOVORITE
Name

Gur gu....

15.08.2022 21:44

Jesu poletjeli za vizionarom. A tek što se provedu kad zatraže glas. Kažu da se jedan čak zacrvenio (pohvalno!) kad ga je rođak na molbu da glasa upitao jel to opet promijenio stranku. Otvorio mu zatim vrata i zamolio da izađe. Ni 300KM nije pomoglo

Name

Милан Србац

15.08.2022 19:49

Шта на то кажу у ЦИК - у. ? Зна ли ко то пријавити ?

ODGOVORITE
Name

Ima li institucija

15.08.2022 21:05

da reaguju u Republici Srpskoj i BiH? Hoce li iko tom kretenu reci- Odstupite sa neke funkcije ili duznosti, u sukobu ste interesa?

ODGOVORITE
Name

Svjesna je sekta

15.08.2022 21:19

Da su građani glupa stoka,opozicija neaktivna,zakoni šuplji,više nego ŠVAJCARSKI SIR,CIK POTKUPLJEN,I DA NIŠTA NE FUNKCIONIŠE!ZATO I RADE ŠTO IM SE SVIĐA,GAZEĆI SVE ISPRED SEBE! BRAVO,NESPOSOBNJAKOVIĆI!KLANJAJTE SE UNIŠTITELJIMA GRAĐANA,ZA PLATE KOJE NE ZASLUŽUJETE!SIKTER,BAGRO!!!

ODGOVORITE
Name

Vrle

16.08.2022 06:17

Ma ima toga koliko hoćeš, samo da neko ispita. Npr u ŠG Prijedor, glavni izvođač radova Sredić, ima pilanu a sin mu interna kontrola. Isad sin kontroliše šta otac radi???

ODGOVORITE
Name

Mirkan

16.08.2022 07:02

A zato Banjac i prolazi stalno u svojoj Dubici. Uvijek sam se pitao kakvog mentalnog sklopa treba da bude čovjek ili o kolikim se tu interesima radi da glasa za Banjca preletača.

ODGOVORITE