Бањалука поклања уџбенике ђацима широм Српске

Захваљујући идеји о бесплатним уџбеницима за основце која је прошле године покренута и реализована у Бањалуци, ове године ће бесплатне уџбенике имати ученици основних школа у 20 локалних заједница Републике Српске.

Република Српска 15.08.2022 | 15:54
Бањалука поклања уџбенике ђацима широм Српске

Ово је поручила савјетница градоначелника за медије и шеф Тима за комуникацију Тања Вукомановић.

Она је истакла да је до прије двије године ово била само идеја, а да након бесплатних уџбеника у Бањалуци ове године, како је рекла, имамо већ један обећавајући број од 20  општина и градова широм Српске чији ће основци добити овај вид подршке.

- Захваљујући одговорним ученицима бањалучких основних школа, који су током протекле године сачували уџбенике, дјеца из тринаест локалних заједница широм Српске добиће на поклон уџбенике – рекла је Вукомановићева, појаснивши да је у акцији коју је покренуо град Бањалука у 26 основих школа прикупљено преко 1300 комплета уџбеника.

Она је најавила да ће уџбеници из Бањалуке већ ове седмице, тачније од сриједе бити транспортовани у друге општине.

Уџбенике из бањалучких школа добиће ученици основних школа од петог до деветог разреда у сљедећим локалним заједницама: Језеро, Шипово, Котор Варош, Модрича, Шамац, Теслић, Оштра Лука, Крупа на Уни, Угљевик, Лопаре, Челинац, Кнежево и Нови Град.

-Са десет локалних заједница успјели смо да институционално са начелницима договоримо и организујемо подјелу уџбеника, док са три локалне заједнице Челнац, Кнежево и Нови Град нисмо успјели да подјелу реализујемо на овај начин, већ смо дали могућност родитељима да се директно јаве Градској управи и на тај начин добију уџбенике – рекла је савјетница градоначелника за медије.

Она је додала да ће највише уџбеника бити упућено у Теслић и то три стотине комплета, док најмањи број иде у општину Језеро, у коју ће бити упућена 34 комплета.

-Важно је истаћи да је прошле године Бањалука била први град у Републици Српској, који је покренуо набавку уџбеника, након чега је примјер нашег града слиједило још шест локалних заједница и  овом приликом желим да честитам руководству  општина и градова који су се одлучили на ову мјеру, а то су Рибник, Мркоњић Град, Прњавор, Костајница, Козарска Дубица и Бијељина –нагласила је Вукомановићева.

Савјетница градоначелника најавила је да ће се расподјела и транспорт уџбеника вршити према утврђеном распореду, који ће бити објављен на сајту града Бањалуке.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

МК

15.08.2022 14:08

Свака част на идеји.Ви сте покренули грудву и она је сваке године све већа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ист8на

15.08.2022 14:22

Кога ви фарбате ...па ових пола стари удзбрника висе не вази осим ако у овим опстинама гдје их донирате су неки други наставни програми

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.08.2022 12:20

Није истина провјери прије него сто написес а мозда ти то неодговара ради васе позиције јер то њима неиде у корист

Name

Приједорцанин М.

15.08.2022 14:42

Како мој град и градоначелник јавор није позвао директоре школа и организовао (размјенио) подјелу уџбеника.прече је испијање по кафићима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данка

15.08.2022 14:43

Госпођо ниси баш информисана у Вишеграду се то већ неколико година ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

15.08.2022 16:01

Јел град Лактаси то немогу

Name

Милан

15.08.2022 14:50

Поклања се општинама у којима СДС и ПДП имају локалну власт, прочитајте побројане општине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.08.2022 15:42

Па логично - те општине немају помоћ владе, а остале имају

Name

Ре

15.08.2022 16:41

Неце ваљда теби сектасу дати.

Name

Ре милан

15.08.2022 15:23

Е чуј сад.А шта мислиш о томе,како је снсд на власти на електрану у Вишеграду,није се могао запослити нико ко није из снсд или си морао прећи у снсд,и довести још 10 гласова минимум за изборе.А мислим да ове општине све нису баш на власти сдс и пдп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

15.08.2022 15:35

Па то се радило и за вријеме Југославије И послије Југославије то се одрзавало све док ови талентовани менадзери нису смислили да се сваке године мијења наставни програм (с тиме и сваке године нове књиге) Не знам само да ли су увјерили "све" просвјетне раднике да је сваки наставни програм бољи од оног предходног или су се просвјетари само пустили низ колотецину

ОДГОВОРИТЕ
Name

То би требало увести

15.08.2022 16:06

Као стедњу ресурса, еколоски,да се удјбеници задузују и користе најмање двије године.....

ОДГОВОРИТЕ